Oro uostų saugumo tarnybos kasdienybė: keleivių bagažuose galima surasti nuo gyvačių iki granatų

diena.lt

Dauguma lėktuvų keleivių savo bagaže gabena dantų šepetėlius ir švarius apatinius. Tačiau kai kurie mėgina vežtis sausumos minas, raketinius granatsvaidžius, kardus ir minosvaidžių sviedinius.

JAV Susisiekimo saugumo administracija (TSA) iš oro bendrovių klientų konfiskuoja vidutiniškai po keturis kontrabanda gabenamus šaunamuosius ginklus per dieną, tačiau jos agentai taip pat yra radę elektros šoko prietaisą, užmaskuotą kaip lūpų dažų indelis ir durklą, paslėptą šepetyje plaukam, nurodoma kas savaitę atnaujinamose suvestinėse agentūros tinklaraštyje.

„Jeigu teiktų įvardyti keisčiausią atvejį, tikriausiai juo taptų vaikinas, kuris gabeno gyvates savo kelnėse“, - sakė 41 metų Bobas Burnsas, žinomas kaip „Tinklaraštininkas Bobas“.


Tik dalelė JAV oro uostų patikros punktuose aptiktų neleistinų daiktų
©http://blog.tsa.gov/

B.Burnsas anksčiau dirbo saugumo inspektorių instruktoriumi Sinsinačio oro uoste pagal naujai įkurtos TSA programą. Ši agentūra buvo įkurta siekiant padidinti JAV susisiekimo sistemų saugumą po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių prieš Jungtines Valstijas.

TSA vadovams nusprendus, kad agentūrai reikalingas tinklaraštis, B.Burnsas gavo naują darbą. Savo žinutėse jis taip pat stengiasi atsakyti į kai kuriuos žiniasklaidoje pasirodančius neigiamus atsiliepimus apie TSA.

Pasak jo, kai kurie iš šių mirtinų ginklų kelia rimtą pavojų skrydžių saugumui, tačiau daugelį tokių incidentų lemdavo vien nerūpestingumas. „Pirmasis incidentas įvyko Majamio tarptautiniame oro uoste (MIA) - jame dalyvavo ponas, kurio kelnėse buvo septynios gyvatės“, - B.Burnsas rašė pernai rugpjūtį.

„Keleivis buvo suimtas pagal federalinius kaltinimus dėl “roplių laikymo nenatūralioje buveinėje .Ne aš tai išgalvojau... Šiam asmeniui buvo pateikti kaltinimai dėl Lacey akto pažeidimo“, - nurodė tinklaraštininkas, turėdamas omenyje įstatymą dėl kovos su laukinių gyvūnų, žuvų ir augalų kontrabanda.

Praeitą mėnesį paskelbtoje žinutėje apie vieną nutikimą Niujorko vakaruose esančiame oro uoste B.Burnsas rašė: „Patikėsit ar ne, tačiau grandininis pjūklas, rastas Elmairoje (ELM) nebuvo problemos priežastis. Grandininį pjūklą galime vežtis deklaruotame bagaže - tačiau problema buvo ta, jog jis buvo pripildytas degalų. Na, žinot... Benzinas? Itin degus skystis.“

Kai vienos keleivės krepšyje buvo rastas 350 tūkst. voltų įtampą sukuriantis elektros šoko prietaisas, užmaskuotas kaip lūpų dažų tūbelė, B.Burnsas pastebėjo: „Kaip žinoma, dėl tokio lūpdažio jūsų lūpos gali atrodyti pritrenkiamai.“

Konfiskuoti keleivių gabenami neleistini daiktai išsiunčiami atgal į jų namus, panaudojami kaip įkalčiai arba parduodami, o gautos pajamos papildo valstijų iždus, sakė TSA atstovas Gregas Soule'as.

Pasak jo, konfiskuotų daiktų ir suimtų keleivių statistika nerenkama, tačiau 60 tūkst. TSA darbuotojų turi sočiai darbo beveik kasdien.

B.Burnsas neseniai vienoje savo žinutėje rašė: „Pranešimas kapitonui Ahabui: dar vienas žeberklinis šautuvas rastas kelioniniame krepšyje Niuarke (EWR). Keleivis manė, jog žeberklinius šautuvus galima vežtis. Tikrai ne.“

bagažas, oro uostas, oro uosto bagažas, radiniai bagaže

Naujausi komentarai
Wysniukas
2012-04-24, 11:26
As taj plutonio kg,nuskraidinsiu tiesiai i Vasingtona:-D
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai