Now Reading
Kėdainių krematoriumą projektavę lietuviai pastebėti užsienio architektų

Kėdainių krematoriumą projektavę lietuviai pastebėti užsienio architektų

Kėdainių krematoriumą projektavę lietuviai pastebėti užsienio architektų

Laikas.lt
Parengta pagal Dezeen.com informaciją. 

„Architektų Biuras G. Natkevičius ir Partneriai“ buvo įvertintas geriausio pasaulyje dizaino tinklaraščio dezeen.com dėl savo sėkmingo Kėdainių krematoriumo projekto. Šis krematoriumas pirmasis Lietuvoje ir nors tarpukariu jau buvo kilusi idėja statyti krematoriumą, bet toks projektas įgyvendintas nebuvo – tuomet Kaune tik buvo pastatyta krosnis medicinių atliekų deginimui. Lietuviai ilgą laiką buvo priversti naudotis Latvijos bei Lenkijos krematoriumų paslaugomis. 

Ilgą laiką krematoriumo Lietuvoje statybos strigo dėl Bažnyčios nepritarimo, politinių trukdžių bei ekologiją ginančių įstatymų nelankstumo, tačiau tai neatbaidė dabartinių Kėdainių krematoriumo savininkų – daktaro bei aplinkos apsaugos specialisto. 

Pastatas buvo pastatytas Kėdainių prieigose, pramoniniame rajone, kuriame gausu cukraus pramonės bei trąšas gaminančių fabrikų. Architektai įkvėpimo sėmėsi iš krematoriumų esančių Vokietijoje bei Japonijoje. Pasirinktas minimalistinis, galbūt net asketiškas dizainas, siekiant prisitaikyti prie aplink esančių pastatų, tačiau norint atsiriboti nuo industrinės aplinkos pastatas projektuotas japonišku stiliumi su uždaru vidiniu kiemu. 

Krematoriumo išrorei bei vidui pasirinktos neutralios ir ramybę palaikančios medžiagos – betonas, aliuminis, stiklas bei šilumos suteikiantis medis. Įdomu tai, kad kaminas, keliantis daugiausiai neigiamų asociacijų, paslėptas pastato sienose. Neįkyrus eksterjeras bei interjeras padeda šeimoms bei draugams susikaupti ir oriai išlydėti jiems brangius žmones. 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tikėtina, kad daugeliui katalikiškai auklėtų lietuvių palaikų deginimas neatrodo tinkama atsisveikinimo su artimaisiais forma, tačiau galimybė rinktis priimtiniausią paskutinę kelionę Lietuvoje yra teigiamas pokytis. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top