Tryliktoji „Mados infekcija“. Gryna ir ironiška pirmoji diena (Foto)

Ina Peseckienė
Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Ketvirtadienio vakarą infekuotieji mados viruso rinkosi sostinės Šiuolaikinio meno centre: čia startavo tryliktoji „Mados infekcija“. Pirmąją festivalio dieną pristatytos 7 Lietuvos ir užsienio dizainerių kolekcijos, viso per tris festivalio dienas bus parodyta 21 kolekcija.

Festivalį atidarė 2011 m. „Mados injekcijos“ nugalėtojos Ievos Daugirdaitės kolekcija „Archetipas“. Festivalyje ji pristatė atnaujintą kolekciją. „Archetipas“ senovės graikų kalba reiškia pirminį vaizdą, idealų pavyzdį, ir kolekcija išties buvo pavyzdinė: gryna, skulptūriška, neabejojamai išlaikanti balansą tarp technologiškumo ir natūralumo – tokia buvo autorės idėja: gamta šiuolaikiniu požiūriu.

Archetipas Archetipas

Antrąją vakaro kolekciją ant podiumo atpūtė skandinaviški vėjai: „Jean/phillip“ iš Danijos į pavasarėjantį Vilnių atsivežė sniego ir speigo, apgaubto vilnos ir kašmyro jaukumo, išblukusio lino, blizgios odos ir švelniausios medvilnės. „Niūrus“ šiuo atveju – komplimentas. Paradoksas, bet skandinavų kurti kailiniai gali atrodyti asketiški.

Jean/phillip

Lauros Dailidėnienės kolekcija „Sepia“ įkvėpta danų grafiko M.C. Escherio darbų. „Grafika, monochromija, ornamentai, dėmės ir raštai fragmentacija, Mėbijaus lapas – visa tai mane įkvėpė sukurti drabužių kolekciją „Sepia“, - sako kūrėja. Kolekcijos piešiniai bei audinių raštai kurti pagal dizainerės sūnaus išlankstytus origamius.


Ironiškiausios pirmojo vakaro kolekcijos titulas atitenka Linos Gudanavičiūtės darbams „Ar Vido lėlės?“ Lėliški siluetai ir skrybėlaitės priminė popierinių lėlių apdarus. Pasak kūrėjos, kolekcijoje galima įžvelgti kičo elementų.


Mados namai „Cantas“ renginyje anonsavo balandžio mėnesį pasirodysiančią vyriškų drabužių kolekciją „12 brolių“. Mados namų dizaineris Egidijus Sidaras liko ištikimas klasikai, tačiau ironijos taip pat nestokojo. Kaip bebūtų keista, ši klasikinė kolekcija paliko daugiausia vietos interpretacijoms.


Ramunės Strazdaitės 2012-2013 metų rudens-žiemos kolekcija „Medžioklė“ abejingų nepaliko: tiek dėl koncepcijos, tiek dėl išdykusio keturkojo, kuriuo vedina žingsniavo viena manekenių. Indėniški ornamentai, oda ir kutai, nukritusių lapų, samanų, dumblo, išdžiuvusio grunto spalvos, patogios kišenės ginklams susidėti: jei ne šautuvui ar lankui, tai bloknotui ir fotoaparatui. Ypatingo dėmesio verti į modelių plaukus įpinti kaspinai: merginos atrodė it indėniškos sapnų gaudyklės.


Pirmąją mados infekcijos dieną uždarė Kristinos Kruopenytės kolekcija „Jukebox“. „Grožis paprastume“ - toks šios vyrams ir moterims skirtos kolekcijos šūkis. Tamsios spalvos, keli ryškūs akcentai, specialiai šiai kolekcijai kurta avalynė, švelniausias šilkas, kašmyras ir vilna, ir pradedi suprasti, kur iš tiesų slypi minėtas grožis. „Jukebox“ ypatinga dar ir tuo, kad kolekcijai įvaizdį kūrė „Kukla Beauty Box“ stilistai.


Šiandien „Mados infekcijoje“ bus pristatytos Aušros Urbanavičiutės ir Dianos Kuzmickaitės, kūrėjų iš Sankt Peterburgo „Pirosmani“, lietuvių dueto „Tribe“, „C/Bruerger“, Dianos Paukštytės, Hans Schwarz bei Sandros Straukaitės kolekcijos.

Egidijus Sidaras, Ieva Daugirdaitė, injekcija, kolekcijos, Kristina Kruopenytė, Kukla beauty box, Laura Dailidėnienė, Lina Gudanavičiūtė, mada, Ramunė Strazdaitė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai