Now Reading
Savaitgalio serialas. „Senų senovėje“ – norintiems tikėti pasakomis

Savaitgalio serialas. „Senų senovėje“ – norintiems tikėti pasakomis

Savaitgalio serialas. „Senų senovėje“ - norintiems tikėti pasakomis

Ina Peseckienė
nuotr. Sciencefiction.com

Už devynių jūsų marių… Taip turėtų prasidėti pasaka, bet tikrai ne serialas. Vis dėlto šis televizijos sezonas ne vieną kūrėją paskatino idėjų semtis iš knygų vaikams, taigi pasaulį išvydo „Senų senovėje“ (angl. Once upon a time).

Pasakų ekranizacijas ir animaciją jau esame matę ne kartą, tačiau naujas ABC kūrinys, ekranuose pasirodęs 2011 m. spalį, pasakas interpretuoja. Tačiau ne su kraujais, skerdynėmis ir kitais šiuolaikiniais atributais, „Senų senovėje“ primena „Hallmark“ auksinį amžių, kai filmai buvo kuriami visai šeimai.

Seniai seniai vienoje pasakų karalystėje…

Vienišę Emą, pasitikusią dvidešimt aštuntuosius gyvenimo metus, susiranda jos kadaise į prieglaudą atiduotas dešimtmetis sūnus Henris. Po šios laimingos pabaigos galima būtų dėti tašką, jei ne vienas „bet“: berniukas rimtai įtikėjęs, kad jo biologinė motina – Snieguolės ir pasakų princo duktė. Naujai iškepta mamytė pasisodina vaiką į visko mačiusį vabalą ir vežasi į nedidelį miestelį Storybrooką, kad grąžintų teisėtai motinai. Pakeliui berniukas varto pasakų knygą, bandydamas įtikinti Emą, kad visi jo miestelio gyventojai – užburti herojai ir nepajėgia atsiminti savo pasakiškos praeities, o valdo viską piktoji Karalienė, kuri ir užsiundė amnezijos prakeiksmą. Žinoma, gyvenime Karalienė atrodo kaip eilinė pilietė – Henrio mama ir miestelio merė Regina. Burtus įveikti gali tik Ema, be to, ji vienintelė gali laisvai išvažiuoti ir įvažiuoti į Storybrooksą – pabandę tai padaryti gyventojai dingsta amžiams.

Once upon a time

Henrio pasakų knyga iliustruota portugalų dailiniko Joao MP Lemoso, kuriančio komiksus „Marvel“.

Ema – it melo detektorius: ji kiaurai mato meluojančius. Po patikrinimo paaiškėja, kad šįkart yla kyšo iš Reginos maišo: ji nemyliu įvaikinto Henrio. Ema nusprendžia likti Storybrookse, kad pabūtų su sūnumi ilgiau. Ir tada prasideda magija…

Serialo veiksmas vyksta dviejuose pasauliuose – šiuolaikiniame ir pasakų. Nepasakytum, kad Storybrooko gyventojai nelaimingi, tiesiog susiduria su eilinėmis žmogiškomis problemomis: našlaičiai gyvena apleistame name, girtuoklis planuoja gyvenimą iki kito stikliuko, merė korumpuota ir mielai painioja interesus šerifo glėbyje, visi kiti gyvena, dirba, augina vaikus. Tiesa, visiškai nesensta jau n metų, o taip pat nekeičia darbo, nesikrausto, neatsibunda iš komos, bet tai jų nevargina ir net nekelia įtarimo. Pasakų pasaulyje veiksmo daug daugiau, o dar turint omeny, kad visi žinomiausi personažai įsikabinę vieną istoriją… Bet gėrio ir blogio kova vyksta tiek pasakose, tiek realybėje. Negalime apsimesti, kad nežinome, kuo ji baigsis.

Once upon a time

Blogio Karalienė, gyvenime žinoma kaip Regina, puošiasi net į mišką

Riebų pliusą serialui galima dėti už tai, kad įpusėjus sezonui šmėstelėja mintis, kad kitas pasaulis – tik vienišo berniuko pramanai, o visi įtikėję juo atsisveikino su sveiku protu.

Reveranso kūrėjai nusipelnė ir už įtikinančius portretus: Snieguolės tik pasakose būna gėrio įsikūnijimas, o gyvenime jas ištinka romanai su vedusiais vyrais ar pasiveja kaltinimai žmogžudyste. Realūs žmonės gyvena realius gyvenimus ir priima tikrovę atitinkančius sprendimus.

Šiame gyvenime už grotų gali atsidurti net Snieguolės. O Raudonkepuraitės – dirbti padavėjomis

Neatleistinos kūrėjų klaidos

Amerikiečiai, priešingai nei lietuviai, negaili paaukoti vieno kito personažo gero siužeto labui. Šiame seriale vyrų mažai, o gražių – užtektų rankos pirštų suskaičiuoti, todėl nežinia, ar verti atleidimo scenaristai, sezono pradžioje likvidavę Storybrooko šerifą. Po šios serijos turite pradėti nekęsti Reginos. Gražuolių eliminavimas tęsiasi ir kitose serijose

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kalbama, kad netekus šerifo, dalis žiūrovių nustojo žiūrėti serialą. Betgi dar liko žavusis princas!

Dar vienas minusas – estetinis pateikimas. Pasakų kostiumai nepriekaištingi, realiame gyvenime pasitaiko puikių apdarų, tačiau atsibosta – iki žiovulio – visas serijas matyti gražią moterį, mūvinčią tais pačiais džinsais, sukištais į batus, ir odine raudona striuke – Ema gali būti gėrio pranašas, bet skonio mūšį prieš Reginą ji pralaimėjo.

Žinoma, ne patį karą. Antraip pasakų mylėtojai neįvertų serialo IMDB 8.3/10. Ir gyveno jie ilgai ir laimingai…

 


Laikas.lt taip pat rašė apie šiuos serialus:
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top