Menų spaustuvei – dešimt metų! (Foto)

Laikas.lt

Įsisukusi į kaip niekada intensyvių darbų verpetą, Menų spaustuvė (MS) visiškai pamiršo skaičiuoti laiką ir vos nepraleido svarbios datos – savo dešimtmečio jubiliejaus!

Atlikus paprasčiausią matematinį veiksmą, paaiškėjo, kad nuo 2002 metų balandžio 3 dienos praėjo lygiai dešimt metų. Būtent tada buvo įsteigta viešoji įstaiga „Menų spaustuvė“ (steigėjai – sostinės savivaldybė, „Atviros Lietuvos fondas“, Lietuvos šokio informacijos centras ir Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras, vėliau prie jų prisijungė ir kino teatras „Skalvija“).

Šiuolaikinių scenos menų centro istorija apgriuvusioje spaustuvėje prasidėjo gerokai prieš šį dokumentuose įtvirtintą faktą. Dar praeito tūkstantmečio pabaigoje grupė „benamių“ šiuolaikinio šokio ir teatro renginių organizatorių, ieškodama laisvų erdvių nepriklausomų scenos menininkų kūrybai, aptiko apleistą patalpų kompleksą sostinės senamiestyje.

Tais laikais pakako kelių skambučių ir visagalio sargo palaiminimo (jis šioje istorijoje – vienas svarbesnių asmenų, nes davė raktą „tiems menininkams, kurie čia kažką darys“). Tokiu būdu, ne tiek pritaikant sienas prie menų, kiek menus prie sienų, vienas po kito erdvėse tarp Šiltadaržio skersgatvio ir Maironio gatvės 2000 m. vasarą vyko pirmasis šiuolaikinio teatro festivalis „Naujosios dramos akcija“, edukacinis šokio festivalis „Vilniaus šokio spaustuvė“, taip pat Keistuolių teatras čia pradėjo vaidinti savo spektaklį „Taisyklė Nr. 1, arba Sapnuoti Vilnių draudžiama“, kuris jau tapo savotiška legenda.

Taip prasidėjo ikiremontinis, savotiškos romantikos kupinas Menų spaustuvės etapas, per kurį apgriuvusiose erdvėse su apsilaupiusiu tinku, nuo sienų svyrančiais laidais, susodinus žiūrovus ant iš visur susiskolintų kėdžių, vyko daugeliu požiūrių etapiniai procesai tiek šokiui, tiek teatrui, tiek visam scenos menų laukui.

Įsteigus Menų spaustuvę kaip viešąją įstaigą, prasidėjo dešimtmetis, kuriame statybos (nuo 2004 m. rudens) beveik visada vyko paraleliai su kūryba. Stabiliai striginėjantys rekonstrukcijos darbai kartu su analogiškomis finansinėmis ir teisinėmis bėdomis daugybę procesų stabdė, bet niekada neatėmė užsispyrimo tęsti veiklą. 

Jau 2003-aisiais prasidėjo viena svarbiausių MS veiklų – programa „Atvira erdvė“, kuri nuosekliai suteikia pradedantiems teatro, šiuolaikinio šokio, tarpdisciplininių scenos menų artistams progą debiutuoti, mokytis, klysti ir išgirsti pirmuosius aplodismentus. Šiai programai jau yra sukurta per trisdešimt spektaklių, pelniusių ne vieną „Auksinį scenos kryžių“, „Atviroje erdvėje“ debiutavo keliasdešimt jaunų režisierių, aktorių, scenografų, choreografų, šokėjų, muzikantų, jie dabar, galima sakyti, sudaro aktyviausią ir gyvybingiausią šalies scenos menų kūrėjų sluoksnį.

2004 m. MS buvo priimta į tarptautinį kultūros tinklą „Trans Europe Halles“ (TEH). 2007 m. pavasarį MS Vilniuje subūrė TEH narius iš 25 pasaulio šalių, o rudenį MS spektaklių festivaliu buvo atidarytos atnaujintos patalpos. 2009 m. rudenį Menų spaustuvėje įvyko tarptautinio tinklo IETM, vienijančio viso pasaulio šiuolaikines scenos menų organizacijas, plenarinis susitikimas Vilniuje, subūręs apie 350 teatro menininkų ir vadybininkų iš 39 valstybių.

2006 m. įvyko pirmasis MS organizuotas naujojo cirko pristatymas Lietuvoje, kuris virto kasmetiniu tarptautiniu festivaliu „Naujojo cirko savaitgalis“. Festivalis ne tik pažindina mūsų šalies publiką su šiuolaikiniu cirku kaip scenos menų fenomenu, neturinčiu nieko bendra su balaganine pramoga. Festivalis įkvėpė ne vieną mūsų savamokslį cirko kūrėją iš gatvių ir parkų ryžtis ateiti į profesionalią sceną, ieškoti galimybių lavintis ir kurti naujojo cirko spektaklius. Taip MS gimė pirmasis Lietuvoje šiuolaikinio cirko spektaklis „Stebuklingas medis“. Šios naujos scenos menų šakos palaikymas, informacinė ir edukacinė veikla tęsiama ir dabar, mąstoma ir apie jos ateitį.

Šiais metais taip pat įvyko tai, kas galėjo (ir privalėjo) įvykti nuo pat MS įsisteigimo pradžios – pagaliau įveikus teisines ir administracines kliūtis, kurios neleido nuomoti lengvatinėmis sąlygomis suprojektuotų, pastatytų ir įrengtų biurų įvairioms savo stogo neturinčioms nepriklausomoms scenos menų organizacijoms, į MS atėjo pirmieji 12 ilgalaikių rezidentų, įveikę konkursą.

Trejiems metams čia apsigyveno, taip pat turi lengvatines sąlygas naudotis visa MS infrastruktūra (Juodąja ir Kišenine salėmis, repeticijų erdvėmis) teatro laboratorija „Atviras ratas“, teatras „cezario grupė“, šokio teatras „Dansema“, Gyčio Ivanausko teatras, Lietuvos šokio informacijos centras, teatro judėjimas „No theatre“, kūrybinė studija „PetPunk“, „Stalo teatras“, Šiuolaikinio šokio asociacija, Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras, teatras „Utopia“, Vyčio Jankausko šokio teatras.

MS toliau vysto ir plečia savo edukacines funkcijas: šalia jau du kartus įvykusio festivalio „Kitoks teatras vaikams“, kuris pristato atvirą, sąžiningą ir nesibaigiantį po spektaklių teatrą jauniausiems ir svarbiausiems žiūrovams, MS pradėjo pusantrų metų projektą „Menų spaustuvė: nauja neformalaus ugdymo erdvė mokyklų bendruomenei“. Jo metu 240 moksleivių ir pedagogų iš 12 Lietuvos mokyklų išsamiai, teoriškai ir praktiškai supažindinami su šiuolaikiniais scenos menais – klausosi Lietuvos teatro ir šokio teoretikų ir praktikų paskaitų apie dabarties procesus, režisūrą, aktorystę, scenografiją, dramaturgiją, choreografiją, šiuolaikinį cirką ir t.t. Kūrybinėse dirbtuvėse jie galės žinias pritaikyti praktiškai.

Jau dvejus metus MS kartu su Bergeno (Norvegija) miesto savivaldybe vykdo šio miesto scenos menų kūrėjų rezidencijos programą, o nuo šių metų pradėjo ir dalyvavimą tarptautiniuose rezidencijų tinkluose, taigi – MS nuolat, keletą kartų per metus viešės įvairių šalių kūrėjai, įliesiantys naujų srovių į miesto ir visos šalies kultūrinį vyksmą.

atviros lietuvos fondas, menų spaustuvė, skalvija

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai