Now Reading
Savaitgalio serialas. Virtuali Sydney Bloom realybė – VR.5

Savaitgalio serialas. Virtuali Sydney Bloom realybė – VR.5

Savaitgalio serialas. Virtuali Sydney Bloom realybė - VR.5

Rasa Barčaitė

Pirmąjį kompiuterį tėvai man nupirko po 2000-ųjų, mokykloje jais naudojomės jau seniau. Ir puikiai pamenu, kad didžiausia pramoga buvo pokalbių kanalas „mIRC“, paštu naudojomės per „Delfi“, o „One.lt“ buvo įprastas reiškinys. Skamba kaip old scoolas?

Visą tai paminėjome dėl to, kad geriau įsivaizduotumėte, kokį įspūdį sukėlė 1995-aisiais pasirodęs serialas VR.5, kuriame kompiuteriai buvo naudojami persikelti į kitas realybes. Ir net nežinome, ar iš naujo žiūrėdami šį serialą dabar, pajusite tą stiprų efektą, nes ten naudojami kompiuteriai – dideli ir senoviniai, gali pasirodyti juokingi, kaip ir specialieji serialo efektai. Viskas ne taip, kaip dabar, bet tame ir yra šio serialo žavesys, kuris, atmetus techninius niuansus, vis dar žavi savo aktualumu bei modernumu, o filmas „Matrica“ atrodo kaip VR.5 pasekėjas, tik, žinoma, jau daug modernesnis ir efektiškesnis technologinu atžvilgiu.

Tad apie ką šis serialas? Pradėkime nuo to, kad žiūrovus pasiekė tik vienas VR.5 sezonas, kuriame buvo tik 13 serijų. Pagrindinį vaidmenį seriale atlieka aktorė Lori Singer, kuri vaidina Sydney Bloom – simpatišką telefonų linijų inžinierę, kurios tėvas daktaras Josephas Bloomas (aktorius Davidas McCallumas) atrado naujos formos virtualią realybę VR.5.

Sydney yra įsitikinusi, kad jos tėvas, kaip ir sesuo, mirė autoavarijoje prieš daug metų, o merginos mama guli ligoninėje ir nieko nesuvokia, kas vyksta aplink ją. Vieniša Sydney laisvalaikiu ne susitikinėja su vyrais, o paskęsta tėvo sukurtoje virtualioje realybėje. Tai ne šiaip virtualus pasaulis, kuriame gali vaikščioti, bendrauti su kitais. Ne, į virtualią realybę VR.5 Sydney pasąmonė gali įtraukti ir kitų asmenų pasąmones – tereikia jiems paskambinti paprasčiausiu laidiniu telefonu ir vienintelis žodis „klausau“ juos automatiškai kartu su Sydney įtraukia į VR.5. Ir ten papuolama į Sydney jau iš anksto sumodeliuotą pasaulį, kuriame galima sužinoti daug naujų dalykų bei paslapčių.

Deja, VR.5 traukia ir blogiečius, kurie persekioja Sydney ir kviečia ją dirbti nekokiems tikslams… Pirmo ir paskutinio sezono eigoje mergina ne tik atranda, kad jos artimieji gyvi, bet ir sužino, kad egzistuoja ne tik VR.5, bet ir aukštesnės virtualios realybės pakopos.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Grįžtant prie techninių dalykų, įdomus faktas, kad specialieji efektai, kurie matomi, kuomet Sydney pasineria į VR.5, buvo kuriami… beveik rankiniu būdu (visgi, 1995-ieji metai). VR.5 epizodai buvo filmuojami su baltai juoda juosta ir vėliau sudėtingu būdu į kiekvieną objektą būdavo įterpiamos spalvos. Kiekvienai serijai parengti ir nuspalvinti prireikdavo 4 savaičių ir tikrai nemažos sumos pinigų – apie 2, 6 mln Lt (1,5 mln. JAV dolerių). Išties nemaži pinigai ir sunkiai suvokiama, kodėl toks brangus ir geras serialas tuomet buvo rodomas pačiu blogiausiu televiziniu laiku (naktį) ir buvo greit nutrauktas.

Visgi, reiktų pabrėžti, kad technologijos, kompiuteriai ir laidai nėra esminis serialo variklis. Turbūt svarbiausiai VR.5 yra Sydney ir jos pastangos sužinoti savo praeitį, kuri, kaip pasirodo, buvo išties ne tokia, kokią ji įsivaizdavo.


Laikas.lt taip pat rašė apie šiuos serialus:

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top