Now Reading
K. Cobaino „Gyvulių ūkis“, perdozavimai ir kt. liguisti pomėgiai (Video)

K. Cobaino „Gyvulių ūkis“, perdozavimai ir kt. liguisti pomėgiai (Video)

K. Cobaino „Gyvulių ūkis“

Dovilė Raustytė
Parengta pgl. Ch. C. Cross „Kurto Cobaino biografiją“

Kurto Cobaino kūnas su nukreiptu į smakrą šautuvo vamzdžiu rastas 1994 m. balandžio 8 d. Buvo nustatyta, kad jis mirė balandžio 5 d., tačiau, kaip teigia medikai, tai galėjo atsitikti 24 valandomis vėliau ar anksčiau.

K. Cobainu gyvenu jau antrą savaitę. Pabaigusi jo, šiemet lietuvių kalbą išleistą 2001 m. biografiją „Sunkiau nei dangus“ dėmesio vertais faktais dalinuosi su Laikas.lt skaitytojais šiandien, kuomet galbūt jis ir sunaikino save paskutinį kartą.

  • 6 metų Kurtas demonstravo neįtikėtiną talentą piešti, iš atminties jis nepaprastai tiksliai atkartodavo „Disney“ personažus. Mokykloje šie piešiniai virto išsižioti vertusia primityvia pornografija ir šėtono variacijomis.
  • Jis buvo ypatingai hiperaktyvus vaikas, tad tėvai nuo mažens jam duodavo „Ritalin“ tablečių, kurios veikia raminančiai, o ateityje padidina tikimybę priklausomybėms. Kaip vėliau paaiškėjo, tuos pačius vaistus buvo verčiama vartoti ir Courtney Love.
  • K. Cobaino prosenelis bandė nusižudyti durdamas sau į pilvą, kai jam tai nepavyko, buvo paguldytas į psichiatrinę ligoninę, kur po dvejų mėnesių persiplėšė žaizdą pilve ir mirė. Į galvą su pistoletu sau šovė senelio brolis, o tėvo brolis taip pat buvo laikomas savižudžiu, nes nereagavo į gydytojų perspėjimus – jei toliau taip gers, mirs. Būdamas aštuntoje klasėje eidamas į mokyklą aptiko pasikorusį draugo brolį.
  • Keturiolikmetis Kurtas eidamas iš mokyklos kartą savo draugui pasakė: „Tapsiu muzikantu, superžvaigžde, nusižudysiu ir šį pasaulį paliksiu apgaubtas šlovės.“
  • Pirmasis Kurto seksualinis patyrimas buvo su sutrikusio vystymosi mergina. Šešiolikmetį Kurtą buvo apnikusi depresija dėl tėvų skyrybų ir jis nuolatos galvodavo apie savižudybę. Tačiau nenorėjo mirti nekaltas. Minėta mergina tuo metu jam buvo vienintelis variantas.
  • Būdamas septyniolikos Kurtas keturis mėnesius gyveno gatvėje: miegodavo laiptinėse, vieno pažįstamo priebutyje leisdavo naktis kartoninėje šaldytuvo dėžėje, ligoninės laukiamajame, ant draugo tėvų mašinos užpakalinės sėdynės. „Smells like teen spirit“ pasirodžius prekyboje, po koncerto su „Nirvana“ 70 tūkst. žmonių, Kurtas su vieninteliais turimais džinsais taip pat grįžo į savo seną automobilį, kaip į namus.
  • K. Cobainas 18–19 metų buvo atsidavęs alkoholiui ir narkotikams kaip niekam kitam. Visada vartodavo daugiau nei kiti, jei neturėdavo pinigų žolei, rūgščiai ar alui, uostydavo aerozolių flakonus.
  • Gyvendamas su tėvais, vėliau su mergina Tracy, Kurtas valandų valandas žiūrėdavo televizorių.


Kurtas su savo mergina Tracy

  • Kurtas visada gėdydavosi savo liesumo, štai kaip kartą, jo merginos Tracy teigimu, jis išsiruošė į paplūdimį: „Užsitempė ilgas apatines kelnes, „Levi’s“ džinsus, ant jų – dar vienus „Levi’s“, apsivilko ilgarankovius marškinėlius, marškinėlius trumpomis rankovėmis ir du sportinius nertinius.“
  • Dauguma ankstyvųjų Kurto dainų buvo susijusios su šeima, išgyventomis tėvų skyrybomis („Silver“, „Something in the Way“, „Polly“), narkotikais, taigi vieną dainą buvo priverstas parašyti ir apie Tracy, tačiau niekada jai to neprisipažino. Kai grupės nariai paklausė, apie ką ši daina, jis atsakė „Apie merginą“.

  • Kurtas be galo mylėjo gyvūnus. Vienas jo mylimiausių buvo žiurkinas Kitty, kurį netyčia pats vieną naktį numynė. Rastas įrašas apie tai jo dienoraštyje: „Išsinešiau į lauką ir trenkiau jam lenta, paguldžiau ant šono ir užmyniau ant maišo. Jaučiau, kaip sutraiškiau jo kaulus ir vidurius.“
  • Kurtas mėgo iš kapinių vogti Mergelės Marijos skulptūras ir joms po akimis piešti kraujo raudonumo ašaras. 
  • Viena iš daugelio jo manijų buvo „kūdikiai su pelekais“ – be rankų gimę naujagimiai. Jis juos piešdavo, aprašydavo dainose, dienoraščiuose… Vėliau tai privertė jį rimtai išsigąsti, kai jau vartojant heroiną sužinojo, kad Courtney laukiasi. Tuo metu vartojo ir ji. Kurtas labai bijojo, kad gims nesveikas kūdikis, išpranašautas jo paties haliucinacijų.
  • Kurtas labai mėgo piešti didžiulius paveikslus, visiems pasakodavo, kad kiekvieną jų pabaigia užtepdamas savo sėklos.
  • Kurto ir Tracy butas buvo pramintas „Gyvulių ūkių“, nes jie laikydavo daugybę vėžlių, kačių, žiurkių ir triušį Troškinį. Vėliau jį Kurtas suleido su kačiuku Kvispu, prieš tai jo kailį nudažęs raudonai, baltai ir mėlynai. Tarprūšinio poravimosi stebėjimas tapo vienu iš mėgstamiausių jo laiko leidimo būdų.


Kurtas su savo triušiu Troškiniu

  • Mergina Tobi, dėl kurios Kurtas išsiskyrė su be galo jį mylėjusia Tracy, paliko Kurtą. Išsiskyrimą jis beprotiškai išgyveno, kas vėliau atsispindėjo dainose: „Teen spirit“, „Lounge act“, „Lithium“, „Aneurysm“. Pastarąją jis parašė, bandydamas Tobi susigrąžinti.

  • Kurtas siaubingai bijojo adatų, tai buvo viena didžiausių jo fobijų daugybę metų, kol jis nepabandė heroino, 1990 m. pirmą kartą susileido bandydamas pabėgti nuo širdgėlos ir skrandžio skausmų.
  • Kurtas beveik niekada nesivalė dantų, dėl to kentėdavo dantenų uždegimus. Vienas iš tokių atvejų buvo fotografuojantis „Nevermind“ viršeliui. Nors ir nesivalė dantų, aplinkiniai tvirtino, kad jis visada turėjo gražius dantis ir jam nedvokė iš burnos.

  • Viešbučio kambariai, kuriuose Kurtas su Courtney gyvendavo turų metu, atrodydavo siaubingai. Dažnai juos išmesdavo iš viešbučių dėl prarūkytų kilimų ar kito sugadinto inventoriaus. Courtney yra pasakiusi, kad kambarinių jie neįsileidžia todėl, kad jos vagia Kurto apatinius.
  • Žemiau pateiktos nuotraukos buvo padarytos Kurtui prieš aštuonias valandas atsibudus iš komos dėl heroino perdozavimo. Courtney, kaip daugelį kartu prieš tai ir po to, jį atgaivino.


Kurtas su žmona Courtney Love

  • Kurtas, sužinojęs, kad juo sesuo lesbietė, bandė ją nuo to atkalbėti tokiais žodžiais: „Visiškai neatsisakyk vyrų. Žinau, kad jie šikniai. Niekuomet nesusitikinėčiau su vaikinu. Jie mulkiai.“
  • Gimus Frances Bean Cobain viename žurnale pasirodė straipsnis „Roko žvaigždės kūdikis gimė narkomanu“. Dainoje „Serve the servants“ jis kalba apie bjaurų spaudos elgesį su savo žmona.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

  • Courtney Love darė įtaką naujoms „Nirvana“ dainoms. Pavyzdžiui, dainos „Pennyroyal tea“ ir „Heart-shaped box“ – rafinuočiausi grupės kūriniai, nes prie jų rašymo labai prisidėjo Courtney.
  • Po garsiojo MTV „Unppluged“ koncerto, kuriame Kurtas grojo po įprastos dozės, didžiuliu skrepliu apspjovė autografo prašiusį gerbėją.

  • Kurtas, jo paties teigimu, labiausiai nemėgo indų virtuvės, jo mėgstamiausias skonis buvo – avietinis/šokoladinis, o savo mankštą vienoje gydytojų pateiktoje anketoje apibūdino – koncertavimu.
  • Mėnesį prieš savo mirtį Kurtas jau buvo miręs, taip pat savo valia. Išgėrusį 60 itin stiprių raminamųjų tablečių, be gyvybės ženklų šalia lovos su nuolat dėvimu rudu paltu jį rado Courtney. Išplovus skrandį, jis atsidūrė komoje ir gydytojai spėliojo, kad jis arba nebeatsibus arba atsibus pakenktomis smegenimis. Kaip ir daugelį kritinių atvejų prieš tai jis išgyveno, nors kai kurie artimieji ir spauda jį jau buvo spėję palaidoti.
  • Po to kai Kurtas buvo rastas nusišovęs, Courtney apsivilko jo kruviną paltą, o rastą kaukolės skeveldrą su plauku kuokštu išplovė šampūnu. 

  • Paskutinės cigaretės, kurias rūkė Kurtas Cobainas buvo „Camel Light“, alus, kurį gėrė – Barq’s“, džinsai, kuriais vilkėjo – „Levi’s“, batai, kuriais avėjo – „Converse“, albumas, kurio klausėsi – R.E.M.„Automatic for the people“.

Kita tos pačios knygos recenzija: Kurto Cobaino biografija – pataikavimas Courtney Love? (Recenzija)


Dalyvaukite konkurse ir laimėkite Kurto Cobaino biografiją „Sunkiau nei dangus“.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top