Now Reading
Kas slepiasi po škotų sijonais?

Kas slepiasi po škotų sijonais?

Kas slepiasi po škotų sijonais?

Reda Krušinskaitė

Šiandien minima škotiško sijono, vadinamo kiltu, diena. Ši aprangos detalė žinoma nuo XVI amžiaus – anuomet rai buvo tradicinė vyrų bei berniukų aprangos dalis. Šiandien škotai iki šiol mielai apsijuosia kiltais, tačiau juos renkasi per šventes ar sporto varžybas, o prašmatnesnį variantą iš brangesnių medžiagų galima pamatyti oficialių progų metu. 

Kiltai siūnami iš storos vilnos ir turi įpatingą raštą vadinamą tartaru – kadaise pagal sijono langelių spalvas ar marginimą buvo galima nustatyti, kokiam klanui ar genčiai priklauso žmogus. Kita vertus, iki šiol yra šeimų, kurių palikuonys renkasi jų giminei įprastą marginimą. Seniau kiltų ilgis buvo panašus, kaip ir dabar, tačiau jie papildomai turėjo draperiją, kuri nuo juosmens kilo į viršų ir buvo permetama per petį arba dengdavo galvą, tokie kiltai angliškai vadinami the great kilt. Eilinėmis dienomis tokių sijonų jau nepamatysime, tačiau ypatingų švenčių ar karinių paradų metu galima sutikti vyrų su šiais sijonais. Dabartinė variacija, angliškai vadinama the philibeg arba small kilt (kartais dar vadinama the walking kilt), buvo sugalvota Thomas Rawlinson`o 1720 – aisiais ir ji nebeturi papildomos medžiagos permetamos per petį. 

Įdomūs faktai:

Kiekvienam kiltui reikia maždaug 8 metrų medžiagos ir jis sveria maždau 2,5 kg.
Kiekvieno kilto gamyba užtrunka 15 valandų.
Yra 4000 skirtingų tartanų – populiariausi iš jų Stewart , Black Watch, Dress Gordon bei Flower of Scotland.
Alan Bean`as, Apollo 12 komandos narys, buvo pasipuošęs kiltu išsilaipinimo į Mėnulį metu 1969 – aisiais.

Tradicinę aprangą sudaro ne tik kiltas, bet odinė rankinė (sporran) prisegta prie diržo, kojinės bei durklas (sgian-dubh )nešiojamas dėkle prisegtame prie blauzdos, avima brogais (odiniai batai su derotyviomis skylutėmis). Švenčių, paradų ir sporto varžybų metu ginklai įprastai draudžiami, tačiau šių durklų turėjimo įstatymas neriboja. 

Pasižvalgius po kiltu…

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Visus neraminantis klausimas, kas slypi po škotiškuoju sijonu, kelia susirūpinimą ir patiems škotams. Karinis kodeksas teigia, kad kiltais privaloma apsijuosti be jokių apatinių, vienintelės išimtys taikomos dūdų orkerstrantų aprangai, sporto varžybų dalyviams bei renginiams, kuriuose yra damų.

2009 – aisiais, Slanj, vienas iš pragrindinių kiltų gamintojų, paskelbė, kad po jų kiltais privaloma dėvėti apatinius. Tai papiktino Škotijoje garsų Ian Emerson`ą, kuris dirba Tartan Army Magazine redaktoriumi: „Škotai didžiuojasi pelnę daugybę pergalių ir nugalėję mūšiuose nuo Bannockburn 1314 – aisiais iki Wembley 1977 – aisiais ir tai nesikeis. Mūsų nacionalinė apranga padeda mus atpažinti visame pasaulyje ir vien mintis kažką dėvėti po kiltu privers subyrėti iliuzijas ir sudaužys moterų širdis.“

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top