„Childfree“, arba renkuosi gyvenimą be vaikų

Ina Peseckienė,
Goda Raibytė

Ne kartą girdėjome, kad vaikai – gyvenimo gėlės (kurių žydėjimas kartais teikia ne tik moralinį pasitenkinimą). Tačiau dažnai ir patys, būdami pačiame žydėjime, nė nesiruošiame krauti pumpurų. Apskritai „apsipumpuruoti“ – nebe prioritetas, nes praktika rodo, kad gyvenimas gražus ir be vaikų.

Bevaikiai savo noru

Terminas „childfree“, apibūdinantis savanorišką pasirinkimą neturėti palikuonių, anglų kalboje atsirado dar XX a. ir susiformavo į ištisą judėjimą.

Pradžioje „childfree“ buvo vadinami „childless“. Tačiau judėjimo šalininkai užprotestavo: „childless“ skamba taip, tarsi ko nors trūktų ar neužtektų, o „childfree“ (pabrėžiant žodį „free“) simbolizuoja laisvę ir asmeninį pasirinkimą.

Pastaraisiais metais „childfree“ judėjimas susilaukė ypatingo dėmesio. Žiniasklaidoje vyko tikras „už“ ir „prieš“ karas. Diskutuojama, ar motinystė (tėvystė) gali būti sąmoningas žmogaus pasirinkimas ir ar „childfree“ filosofijos plitimas – neišvengiamas XXI a. žmogaus mąstymo pokytis. Aktyviausi „childfree“ judėjimo priešininkai – tikintieji ir konservatyvių pažiūrų žmonės.
Vienas populiaresnių „childfree“ oponentų argumentų – „jūs gi taip pat buvote vaikas“. „Na taip, buvau, neturėjau kito pasirinkimo, nes mane gimdyti buvo mamos sprendimas. Ji vaikų norėjo, todėl susilaukė net trijų, – atremia viena iš „childfree“ atstovių Violeta. – Kaip jausčiausi, jeigu mama taip pat būtų nusprendusi manęs negimdyti? Niekaip, nes manęs paprasčiausiai nebūtų, o, kaip žinia, nebūtis dar nė vieno jausmų neužgavo.“

„Childfree“ dažnai painiojamas su „child-haters“ – pastarojo judėjimo šalininkai atvirai rodo neapykantą vaikams. Tiesa, pačių „childfree“ reputaciją gadina kai kurių atstovų agresija ir tai, kad jie tėvus dažnai niekinamai vadina „veislininkais“. Tačiau, kita vertus, puolimas dažnai yra natūralus atsakas į nuolatinį visuomenės spaudimą ir kritiką.

„Nesureikšminu savo gyvenimo filosofijos, bet nesuprantu, kodėl žmonės vis mėgina savo nuomonę per prievartą brukti kitiems. Man asmeniškai visai netrukdo, kad kiti žmonės augina po tris vaikus, yra vegetarai, homoseksualūs ar mėgsta lošti. Nejaugi kam nors skauda širdį dėl to, kad būsiu bevaikė?“ – klausia Violeta.

Gali, bet neprivalo

Kodėl žmonės renkasi būti „childfree“? Štai legendinis kūrėjas Karlas Lagerfeldas tėvystės atsisakė nenorėdamas priklausyti „kartų tinklui“ – būti tėvu ir seneliu reiškia pripažinti savo laikinumą. „Kodėl neturiu vaikų? Nes neturiu ką perduoti, – sakė jis viename interviu. – Viskas, kas man nutiko, ką mačiau, ko išmokau, liko praeityje, o dabar pasaulis pasikeitė. Manau, kiekvienas turi rasti savo kelią.“

Poros, kurios gyvena be vaikų, dažniausiai apibūdinamos kaip „išsilavinę žmonės, dirbantys atsakingus darbus ir gaunantys gerus atlyginimus, todėl galintys išgyventi mieste, nereligingi, nepaisantys tradicinių lyčių vaidmenų“. Be to, specialistų teigimu, kuo aukštesnį išsilavinimą moteris įgyja, tuo mažesnė tikimybė, kad ji nuspręs turėti vaikų.

„Sutinku, kad tarp išsilavinimo, pajamų ir pasirinkimo tapti „childfree“ yra glaudus ryšys, – sako Violeta. – Tiek aš, tiek visos mano pažįstamos moterys, pasirinkusios gyvenimą be vaikų, yra išsilavinusios, užima atsakingas pareigas bei yra materialiai apsirūpinusios. Kuo labiau žmogus išprusęs, tuo jo pasaulėžiūra platesnė. Tuomet gyvenime atsiranda daugybė kitų tikslų, siekių ir motinystė tampa ne vieninteliu savęs realizavimo būdu, o dar vienu daug jėgų ir laiko reikalaujančiu, labai atsakingu bei ilgalaikiu darbu. Tuomet renkiesi, kuriuos iš jų dirbti nori labiau.“

Dažniausiai „childfree“ atstovai orientuojasi į karjerą, nenori papildomų rūpesčių ar mano, kad neturi vaikui auginti reikalingų papildomų finansinių išteklių. Kartais motinystės (tėvystės) atsisakoma dėl egoistiškų paskatų, baimės įsipareigoti. Dar vienos „childfree“ atstovės Agnės teigimu, ji nenorinti gyventi dėl kažko kito: „Vaikai man asocijuojasi su laiko trūkumu, laisvės apribojimu ir nervų gadinimu. Jie niekada nekeldavo man jokio susižavėjimo, tik erzino.“

Pasak Violetos, ji ne kartą dėl savo apsisprendimo neturėti vaikų buvo pavadinta egoiste. „Bet ar tikrai taip yra? Sakyčiau, labiau egoistiška susilaukti vaikų tik todėl, kad jautiesi vieniša, su baime galvoji apie senatvę ar tiesiog nori „suvystyti“ vyriškį. Pasaulis perpildytas žmonių, Žemei sunku išmaitinti tokį jų skaičių. Savanaudiška yra jį didinti tik todėl, kad taip įprasta mūsų visuomenėje. Moterys, nusprendžiančios būti bevaikės, padeda Žemei nesusprogti nuo jos pačios svorio“, – teigia Violeta..

Sveikatos būklė taip pat gali lemti apsisprendimą neturėti vaikų: žmonės galvoja, kad yra per seni susilaukti palikuonių, arba bijo, kad vaikas gali gimti neįgalus. Neretos baimės dėl svorio, kūno pokyčių, laikino seksualinio gyvenimo nutraukimo. Kūno kultas ne vieną moterį atgraso tapti motina: noras likti patrauklia nepavaldus jokiam motinystės instinktui. Pagaliau kai kurie tiesiog nemėgsta vaikų.

Vaikai neužtikrina orios senatvės

Išgirdęs žodį „tėvystė“ retas įsivaizduoja bemieges naktis, vystyklus ar paauglių maištą, greičiau rožiniais apmušalais ištapetuotą kambarį, pirmuosius žingsnelius ar šeimos savaitgalius. Ir būtinai – epine tapusią stiklinę vandens, kurią vaikas turėtų atnešti senatvėje. „Childfree“ senatvė be stiklinės nebaugina.

„Į klausimus apie senatvę atsakau labai paprastai: kadangi vaikų neturėsiu, sutaupysiu labai nemažai pinigų geriems senelių namams, kuriuose malonios slaugės man atneš maisto su puodeliu arbatos tris kartus per dieną ir padės jį su padėklu man ant kelių. Ar esate įsitikinę, kad jūsų vaikai rūpinsis jumis taip pat gerai? Jeigu po šio atsakymo dar seka bauginimas, kad būsiu labai vieniša ir niekam nereikalinga, visuomet primenu, kad senelių namuose bus puikių džentelmenų ir damų, su kuriais maloniai leisiu savo dienas“, – sako Violeta.

Kol vieni renka vaikams vardus, kiti renkasi niekada jų nerinkti. Būtų puiku, jei abi pusės klausytųsi katino Leopoldo ir gyventų draugiškai. Nes, kad ir kaip ten būtų, gyvenimo gėlėmis buvome visi, svarbu užaugus netapti piktžolėmis.

Psichologės Rūtos Kęstutienės komentaras

Kiekvienas žmogus yra unikalus, turi sukauptą skirtingą gyvenimo patirtį. Ir tai atsispindi jo asmeniniame gyvenime. Vienam vaikai – trukdis pasiekti tam tikrų gyvenimo tikslų, kitas, atvirkščiai, sutelkia visą savo dėmesį ir energiją tik į vaikus ir gyvena ne savo, o vaikų gyvenimą, tretiems vaikai – jų pratęsimas ir tam tikra prasme kelias į nemirtingumą.

Yra žmonių, kurie renkasi neturėti vaikų. Priežasčių gali būti įvairiausių. Dažniausiai tai psichologinės priežastys, nulemtos vaikystės patirties. Įprastai tokie žmonės turi daug baimių, susijusių su dar negimusiu kūdikiu. Jie iš anksto bijo, kad jų būsimas vaikas patirs tokių neigiamų išgyvenimų, kokių jiems patiems teko patirti vaikystėje. Šios baimės dažnai yra neįsisąmonintos.

Vaikų gimimas – tikrai nelengvas etapas žmogaus gyvenime. Tai ne tik džiaugsmas, bet ir atsakomybė bei įsipareigojimai. Nenoras turėti vaikų gali būti susijęs su bandymu to išvengti. Tačiau įsipareigojimų ir atsakomybės vengimas būdingas nebrandiems žmonėms.

Be abejo, prie viso to prisideda ir pati visuomenė – laikotarpis, kuriuo mes gyvename. Tarp vertybių pasiklydusiai mūsų visuomenei būdinga garbinti kūno grožį, fizinę jėgą ir t. t. Dėl žiniasklaidos poveikio daugelis jaunų žmonių nukreipia visą savo energiją į kūno tobulinimą, siekia įsivaizduojamai svarbaus tobulumo. Tokios moterys bijo susilaukti vaikų, nes bijo, kad pasikeis jų kūnas. Taip bandoma atitolinti senėjimą, senatvę ar net pačią mirtį.


Šis straipsnis publikuotas balandžio mėnesio „Laikas.lt“ žurnale tema GROŽIS, kurį galite rasti Vilniaus, Kauno ir Šiaulių viešose vietose arba čia. Kiti numerio straipsniai:

Ugninis raudonplaukių grožis - pro objektyvą
Mados dizaineriai atranda naujas automobilių grožio formas
Naujai „iškeptas“ olimpietis – Juozas Bernota
„Grateful Dead“ ir Lietuvos krepšinio rinktinės nematomas ryšys
Pasidaryk pats - Veidrodžių karalystėje
Šviečianti plikė - vyriškumo įrodymas?!
Nykstančios tautos dėmesys išvaizdai
Pilvo šokis – ne vien tik pilvo
Jogos asanos ir jų įtaka mums (Foto)
„Seserų pasikeitimo akcijos su MOSAIC“ rezultatai
Balandžio mėnesio astrologinės prognozės

Childfree

Naujausi komentarai
Aušra
2012-04-16, 13:22
Visiškai nesutinku su psichologės nuomone, kad moterys atsisako turėti vaikų vien todėl, kad po gimdymo pasikeis kūnas. Kai žmogus nenori vaikų, tam yra rimtesnė priežastis, kur kas labiau argumentuota.
O nuo mirties nepabegsi
2012-04-14, 01:19
Anksciau nervindavo tie vaku vengiantys individai, nes galvodavau, kad kitu vaikams jie bus nasta senatveje. Bet kai dabar zinoma, kad siuolaikiniams trisdesimtmeciams pensijos nera ko tiketis, tai visai man tie bevaikiai nebeidomus. Tegul sau egzistuoja.
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai