Now Reading
Savaitgalio serialas. „Mad Men“ – iki pamišimo įkvepia, o gal nuvilia?

Savaitgalio serialas. „Mad Men“ – iki pamišimo įkvepia, o gal nuvilia?

Savaitgalio serialas. „Mad Men“ - iki pamišimo įkvepia

Dovilė Raustytė

Donas Draiperis – geidžiamas moterų, pavyzdys vyrams. Tai serialo „Mad Men“ arba, kaip verčia mūsų šalies televizija, „Reklamos Vilkų“ pagrindinis veikėjas. Tik ką į pasaulio žydruosius ekranus grįžęs „Mad Men“ jau pristatė keturias penktojo sezono serijas, kur ir toliau plėtojamos net ir D. Draiperiui nenusileidžiančių personažų istorijos.

„Mad Men“ – „Sopranų“ vykdomojo prodiuserio Matthew Weinerio darbas, nusipelnęs gautų auksinių gaublių ir kitų pasaulinio reikšmingumo apdovanojimų.

Serialo veiksmas nukelia į 7 deš. Niujorką, kai juodaodį sunkiai pamatysi dirbantį dangoraižio biure, o dažnos moters didžiausias gyvenimo tikslas – būti gera namų šeimininke. Tad jautrioms feministėms, aktyviems kovotojams su seksizmu ar rasizmu žiūrėti šį serialą reikėtų atsargiau. Nebent labai labai mylite madą. Vintažo gerbėjams akis glosto nepriekaištingai kuriamas to laiko veikėjų įvaizdis, ypač silpnosios lyties (apie tai daugiau straipsnyje Seriale „Mad Men“ – 7 deš. madų katalogas).

Sveikos gyvensenos propaguotojams taip pat turėtų būti įdomu pamatyti, kaip geras pareigas užimantys vyrai rytą pradeda stiklu viskio ir nepaleidžia jo, kaip ir cigaretės, visą darbo dieną. Beje, grįžę iš darbo, elgiasi labai panašiai. Tik nereikia susidaryti klaidinančio „Mad Men“ veikėjo įvaizdžio – pavargęs girtas vyras dėmėtais marškiniais snūduriuoja prieš televizorių. Viskas atvirkščiai – personažų energija, kūrybingumas, patrauklumas, namie jų laukiančių ar drauge su jais dirbančių moterų sugebėjimas visuomet atrodyti nepriekaištingai – ne tik įkvepia, bet ir sunkiai leidžia neįsijungti kitos serijos.

Įstrigo dar vienas pirmuosiuose sezonuose rodytas epizodas – ant pievelės šiltą pavasario/vasaros dieną vyksta idiliškas D. Draiperio ir jo šeimos piknikas. Po jo visi atsistoja nuo pledo, nupurto ant pievos šiukšles ir viską taip palikę išvažiuoja. Akivaizdu, kad žodis ekologija prieš gerą penkiasdešimtmetį amerikiečiams absoliučiai nieko nereiškė.

Rūkymas, alkoholio, o kartais ir narkotikų vartojimas, minėti seksizmas, rasizmas, feminizmas, darboholizmas – seriale aiškiai hiperbolizuojami, norint, kad žiūrovas lengviau įsijaustų, į „Mad Men“ laikotarpį.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Ar šis serialas apie vyrus? Iš dalies taip, tačiau lygiai taip pat parodoma, kad be moterų jie niekas. Donas Draiperis, kuris kiekvienoje serijoje sugeba kuo nors priblokšti – nesuskaičiuojamomis meilužėmis, pasaulinius pardavimus paveikusiomis idėjomis, pavydėtinu humoro jausmu ar gebėjimu bendrauti tiek su sekretorėmis, tiek su pačiu Conradu Nicholsonu Hiltonu (taip, to pačio viešbučių tinklo „Hilton“ įkūrėju). Netgi toks žmogus, kaip paaiškėja priešpaskutiniame sezone, be moterų nebūtų toks, koks dabar yra. Jo reklamos agentūros kūrybininkė Peggy Olson – puiki idėjų suflerė, visos meilužės – būdas atsikratyti praeities paslapčių ir didelių pinigų sukeltos įtampos, o be savo rūpestingosios žmonos – trimis atžalomis, kurias nors ir be galo myli, pats vienas sunkiai įstengtų pasirūpinti…

Ar žiūrėti šį serialą, jei nedomina reklamos verslas, mada, o Amerika atrodo tingių „McDonalds“ gerbėjų šalis? Būtinai! Siužetas tikrai įtrauks ir tikėtina nepaleis, kol nepasižiūrėsite visų serijų. Įspėjimas. Paskutiniosios serijos „Tea Leaves“ ir „Mistery Date“ gali šiek tiek nuvilti. Na, bet tai galima vadinti dėsningumu, juk labai retai, kada tolimesnės filmo dalys ar serialo epizodai pranoksta pirmuosius. Pasigrožėti ar pasigėrėti kuo vis tiek rasite.


Laikas.lt taip pat rašė apie šiuos serialus:

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top