Optimizmas mažina širdies ligų riziką

ELTA

JAV mokslininkai teigia, kad optimizmas gali sumažinti širdies ligų ir insulto riziką, praneša BBC.

Harvardo universiteto visuomenės sveikatos fakulteto mokslininkai peržiūrėjo daugiau nei 200 tyrimų duomenis ir priėjo išvadą, kad optimizmas mažina širdies ligų ir insulto riziką. Nors tokie žmonės gali būti apskritai sveikesni, mokslininkai mano, kad gerovės jausmas mažina tokius širdies ligų ir insulto rizikos faktorius kaip aukštas kraujospūdis ir cholesterolio lygis. Tuo tarpu stresas ir depresija jau seniai siejami su širdies ligomis.

Peržiūrėjus tyrimus, kurių metu buvo fiksuojama dalyvių psichologinė gerovė bei širdies ir kraujagyslių sistemos sveikata, paaiškėjo, kad optimizmas, pasitenkinimas gyvenimu ir laimės jausmas gali būti susiję su mažesne širdies ir kraujotakos ligų rizika, nepriklausomai nuo žmogaus amžiaus, socialinės ir ekonominės padėties, rūkymo įpročių ar svorio. Pačių optimistiškiausių tyrimų dalyvių rizika susirgti širdies ligomis buvo net 50 proc. mažesnė.

Tyrimą atlikusi daktarė Julija Boem (Julia Boehm) su kolegomis pabrėžia, kad tyrimas neįrodo, kad optimizmas apsaugo nuo širdies ligų. Objektyviai įvertinti psichologinę gerovę yra labai sunku, o faktoriai, tokie kaip cholesterolio lygis ir diabetas, turi daug didesnę įtaką ligoms.

Optimistiškesni tyrimų dalyviai taip pat rinkosi sveikesnį gyvenimo būdą, daugiau sportavo, valgė sveikesnį maistą, ir tai galėjo turėti įtakos tyrimo išvadoms. Vis dėlto, net atsižvelgus į šiuos ir kitus faktorius, pavyzdžiui, miego kokybę, ryšys tarp optimizmo ir sveikesnės širdies išliko.


Lietuvos naujienų agentūra ELTA. Visos teisės saugomos. Platinti, kopijuoti be Eltos sutikimo draudžiama.

optimistai, optimizmas, širdies ligos

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai