R. Židžiūnas – kaip tapti savo gyvenimo superherojumi?

Laikas.lt

Emocinio ir dvasinio intelektų lavinimo specialistas, mokymų projektų „Social Games“ metodikos kūrėjas Rimvydas Židžiūnas jau 15 metų lietuvius moko, kaip susikurti tokį gyvenimą, kokio jie nori.

Ir nors yra vis dar skeptiškai žiūrinčių į gyvenimo mokytojus ar psichologus, kaip pasakojo Rimvydas, šis požiūris po truputį tampa atgyvena ir imama suvokti, kad žmones reikia mokyti ne tik mokyklos ar universiteto programose įrašytų dalykų, bet ir suteikti žinių apie tai, kaip tapti laimingiems bei pasiekti to, ko trokštame. Kalbėdamiesi su R. Židžiūnu uždavėme jam ne vieną mums rūpimą klausimą.

Gal pradėkime nuo to, kad psichologinis konsultavimas ar gyvenimo būdo mokymas žmonėms dažnai asocijuojasi su neigiamais dalykais. Tie, kurie perka knygas ar lanko seminarus, padedančius susitvarkyti gyvenimą, kartais aplinkinių yra laikomi nevisaverčiais ar per silpnais patys spręsti iškilusias problemas. Ar teko susidurti su tokiu neigiamu požiūriu į savo profesiją?

1997-aisiais, kai pradėjau rengti mokymus, žmonės, kurie domėjosi asmeniniu tobulėjimu, psichologija ir savianalize, aplinkiniams atrodė kaip nevykėliai arba sektantai. Tačiau žmonių požiūris į asmeninį augimą parodo šalies psichologinės kultūros lygį, nes asmeniui neužtenka vien baigti universitetą – reikia žinoti, kaip tobulėti, spręsti gyvenimo problemas ir suvokti, kad ne viskas gyvenime grindžiama pinigais. Juk žmonės, kurie turi pinigų, patiria tokių pat sunkumų kaip ir tie, kurie jų neturi, pvz., sveikatos sutrikimų, santykių problemų...

Tačiau 1997-ieji jau seniai praėjo ir žmonės pradėjo aktyviai domėtis, kaip spręsti gyvenimo problemas. Vis daugiau žmonių, ypač jaunų, supranta, kad tai reikalinga ir netgi madinga. Žinoma, prie to prisidėjo ir toks faktas, kad daugiau keliaujame, susipažįstame su kitomis šalimis ir kultūromis, todėl tampame atviresni. Džiugu, kad asmeninis tobulėjimas, kaip ir karjera, laikomi dviem pagrindiniais gyvenimo poliais.

Visada pabrėžiate, kad esate ne teoretikas, o praktikas. Kodėl teorija neveikia?

Esu praktikas, nes man pasisekė – mokytis gyventi man padėjo ne tik knygos, bet ir žmonės. Kai pradėjau rengti mokymus (prieš 15 metų), buvau labai įkvėptas turimų teorinių žinių ir labai norėjau jas perteikti savo paskaitų klausytojams. Bet vėliau supratau, kad tai neveikia, nes turi gyventi taip, kaip mokai kitus. Pradėjau įgytas žinias taikyti realiame gyvenime: vakarais rengdavau mokymus, dieną taikiau žinias darydamas karjerą, kurdamas savo verslą bei asmeninį gyvenimą. Todėl visuomet pabrėžiu, kad viską, ko mokau kitus, išbandžiau ir pats – dalijuosi patirtimi, o ne pasakoju tai, ką galima rasti knygose.

Savo mokymuose ir šiais metais išleistoje knygoje „Gyvenimo kūrėjas“ teigiate, kad žmogaus gyvenimą sudaro keturios lygiavertės dalys: karjera, asmeniniai ir intymūs santykiai bei vidinis dvasinis gyvenimas. Kuri iš šių sferų labiausiai veši arba yra apleista Lietuvoje?

Lietuvoje labai madinga tobulėti karjeros srityje, o labiausiai apleista sfera – asmeninis gyvenimas, nes lietuviai dažnai gyvena taip, kaip išmoko iš savo tėvų, tėvai iš savo tėvų ir taip toliau. Todėl jie ne visada turi tinkamą pavyzdį.

Vadinasi, Lietuvoje žmonės karjeristai ir dažnai gauna tai, ko siekia. Tačiau kodėl tuomet tiek daug žmonių, net ir daug pasiekusių, skundžiasi, kad yra nelaimingi?

Yra keletas žmogaus gyvenimo modelių – vienas mano, kad jis bus laimingiausias, kai turės daug pinigų, valdžią, apie jį visi šnekės. Tik tada jis bus patenkintas savo gyvenimu, nes žmogui nuo mažens formuojamas toks mitas. Čia galima rasti paralelių su Darvino teorija: jei esi galingiausias ir geriausias, tau seksis. Tačiau kai žmonės visko pasiekia, supranta, kad laimė neateina automatiškai, reikia dar išmokti būti laimingam. Tie superherojai, kurie uždirba daugiausia, yra žymiausi ar įtakingiausi, nebūtinai yra laimingiausi.

Kitas gyvenimo modelis – humanistinis. Mes gyvename ne tam, kad ką nors pasiektume, o tam, kad būtume laimingi, atskleistume ir realizuotume save. Ir tam, kad būtume tokie, nebūtina ką nors pasiekti ar įsigyti. Kartais užtenka žinoti savo norus ir duotybes bei pasirinkti tokį gyvenimo būdą, kuris suteikia galimybę visa tai realizuoti.

Lengva pasakyti, jog tam, kad būtume laimingi, nebūtina ką nors pasiekti. Juk labai dažnai mums trukdo aplinkinių nuomonė, netinkami pavyzdžiai... Juk taip norisi pasigirti, sukurti daugiau nei kiti, o kur dar tėvų noras didžiuotis tuo, kad jo vaikas pasiekė daugiausia iš visos giminės.

Taip, mums labai dažnai trukdo žmogiškoji konkurencija. Dirbi, jautiesi laimingas ir patenkintas, tačiau matai žmones, kurie turi daugiau, ir pradedi lyginti save su jais. Vėl įsilieji į nuolatinį bėgimą paskui nežinia ką. Ir tai yra užkrečiama, žmonės negali atsisakyti savęs lyginimo su kitais, todėl niekad nebūna patenkinti savimi, nes visada randa žmogų, kuris yra gražesnis, turtingesnis, laimingesnis. Tad jei nori būti laimingas, turi nustoti save lyginti su kitais. Nes lyginimas nėra efektyvus būdas save pažinti. Suvokti savo duotybes, pašaukimą turi stebėdamas save ir savo veiklos rezultatus. Tik tuomet gyvenimas bus toks, kokio nori tu, o ne kuriamas lyginant save su kitais.

Dažnai tėvai ar vyresni žmonės mums teigia, kad reiktų nesimokyti iš jų klaidų ir kuo greičiau pasiekti pasisekimo bei laimės finišą. Ar šis variantas išties trumpesnis kelias į laimingą gyvenimą?

Jaunesniam žmogui reikia ir NETGI BŪTINA daug ką išbandyti. Negali suprasti, kokia tavo duotybė, jei nebandai. Gal kitas žmogus bandė, jam netiko, bet tu pabandei ir tinka. Tačiau bandant iškyla kita problema – juk kažkada reikės sustoti, o ne vien bandyti. Tiesiog vieną dieną reikia peržvelgti savo gyvenimo patirtį ir susidėlioti gyvenimo vertybes, kurios yra pagrindinės.

Pamodeliuokime situaciją: man 25 metai, daug ką išbandžiau, tačiau vis dar nežinau, ko noriu, kokios mano esminės vertybės. Arba netgi jei ir žinau, ko noriu, dažnai tingiu tai daryti ir einu lengvesniu keliu. Kaip save priversti?

Nuo vaikystės esame įpratę daryti dalykus, kurių nenorime ir kuriems reikia valios: eiti į mokyklą, lankyti būrelius... Bet jeigu tau 25 metai, išmokai visus privalomus dalykus ir renkiesi, kaip nori gyventi, tikrai nebereikia grįžti į mokyklą ir vėl daryti to, ko nenori. Jeigu nepatiko matematika, nebūtina tapti finansininku vien dėl to, kad jie daug uždirba. Reikia pradėti daryti tai, ko išties nori.

Kaip patikrinti, ar to nori? Labai paprastai – veiklai, kurią išties mėgsti, nereikia jokios valios pastangų, viskas išeina natūraliai. Bet jeigu tingi, vadinasi, išties nenori to daryti.

Teigiate, kad reikia daryti tik tai, ką nori. O jei žmonės daro tai, kas jiems patinka, tačiau už tai negauna pinigų. Ką patartumėte tokiu atveju?


Atsakymas labai paprastas: jeigu darai tai, kas tau patinka, esi kupinas entuziazmo, turi tobulėti šioje srityje ir tapti geriausiu specialistu. Nes jei tampi geriausias, tobulėji, iš to visada uždirbsi pinigų. Kai pradėjau rengti mokymus, man prireikė net 10 metų, kad tapčiau geriausias savo sferoje.

Ir pabaigoje – trumpas patarimas, kaip gyvenime pasiekti tai, ko nori.

Gyvenimo šeimininkas yra tas, kuris yra savęs šeimininkas. Jis žino savo norus, talentus, svajones, duotybes ir moka tuo naudotis. Žmogus turi tikėti savimi, nes jo viduje yra visi atsakymai į klausimus, ką jis turi daryti ir kaip gyventi. Tereikia išmokti juos girdėti ir jais patikėti.


Šis straipsnis publikuotas gegužės mėnesio „Laikas.lt“ žurnale tema SUPERHEROJAI, kurį galite rasti Vilniaus, Kauno ir Šiaulių viešose vietose arba čia. Kiti numerio straipsniai:

Superherojai pagal iškvietimą
Visur ir viską spėjantis herojus Laurynas
Metus trunkantis nuotykis Afrikoje
Fotografės D. Pinzon modeliai - meksikiečiai imigrantai
Komiksas - Eplmenas gelbsti hipsterius
Pavaišink superherojų arbata
„Laikas.lt“ viršelio užkulisiai arba Supermenas - fotostudijoje OKTO (foto)
P. Židžiūnas - kaip tavo savo gyvenimo superherojumi?
Filmai apie superherojus: nuo Betmen'o iki Robocop'o
Pavasariškas Kauno gatvių podiumas
Debesų sklaidymas, prikėlimas iš mirusiųjų ir kitos jogų galios
Masažas. Atsakymai į kylančius klausimus
„Downhill“ – intensyvus dviračių sportas
Talentų bankas. „Dizaino savaitgalis“ – loftų gyventojams ir svečiams
Astrologinės gegužės mėnesio prognozės - Herojiškumas

emocinis intelektas, gyvenimas, R. Židžiūnas, Rimvydas Židžiūnas, Social Games

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai