Now Reading
Šiauliuose atidaromas pirmasis Lietuvoje Šokolado muziejus

Šiauliuose atidaromas pirmasis Lietuvoje Šokolado muziejus

Šiauliuose atidaromas pirmasis Lietuvoje Šokolado muziejus

ELTA

Šokolado mėgėjams reikėtų suklusti: senojo Šiaulių šokolado fabriko pastate Tilžės gatvėje birželio 1 dieną duris atvers pirmasis Lietuvoje Šokolado muziejus.

Saldainių fabriko pastato „Rūta” rekonstravimo projektui skirta 3,6 mln. litų lėšų iš ES struktūrinių fondų, Lietuvos verslo paramos agentūra projektą stebės dar penkerius metus.

„Rūtos” fabriko istorija prasidėjo 1913 m. Šiauliuose, kai 36 metų konditeris Antanas Gricevičius nedideliame mediniame name įrengė karamelės virimo katilą. Pirmieji fabriko darbininkai buvo patys savininkai – A. Gricevičius ir jo žmona Juzefa.

Iki Pirmojo pasaulinio karo Šiauliuose veikę šeši saldainių fabrikai priklausė rusų, vokiečių, žydų ir lenkų tautybės verslininkams, tad, norėdamas pabrėžti pirmosios mieste lietuviškos saldainių dirbtuvėlės tautiškumą, A. Gricevičius pavadino ją augalo rūtos vardu. Čia buvo gaminami karameliniai saldainiai, netrukus pradėti gaminti ir šokoladiniai.

„Šiauliai buvo carinės Rusijos šokolado centras, o „Rūta” augo po truputį: buvo pastatyti keli mūriniai pastatai, tobulinama gamyba, didinamos jos apimtys. Įmonė ypač suklestėjo tarpukariu. Tuomet fabrike jau dirbo 160 darbuotojų ir buvo gaminami net 300 pavadinimų saldainiai”, – pasakoja „Rūtos” direktorius Algirdas Gluodas.

Fabriko konditerių talentas buvo įvertintas keturiais aukso medaliais Lietuvos žemės ūkio parodose bei dviem medaliais tarptautiniuose konkursuose Italijoje ir Anglijoje.

1940 m. fabrikas buvo nacionalizuotas ir iki 1993 m. pabaigos veikė kaip valstybinė saldainių ir šokolado gamybos įmonė. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę senieji fabriko pastatai buvo grąžinti A. Gricevičiaus šeimai. 2002 m. lapkritį A. Gricevičiaus saldainių fabrikas „Rūta” reorganizuotas į uždarąją akcinę bendrovę „Rūta”.

Projekto, įgyvendinto ES struktūrinių fondų lėšomis, idėja – atlikti UAB „Rūta” priklausančio statinio, kuris yra įtrauktas į kultūros paveldo objektų sąrašus, tvarkomuosius darbus, pritaikant objektą turizmui.

Senasis pastatas – latvių kilmės tarpukario Lietuvos architekto Karolio Reisono kūrinys. Tarp šio architekto darbų – įžymioji Kauno Prisikėlimo bažnyčia, Vytauto Didžiojo karo muziejaus rūmai Kaune.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Pasak „Rūtos” direktoriaus A. Gluodo, senasis pastatėlis yra kuklus kultūros paveldo objektas, tačiau jo savininkų ambicijos nėra kuklios: kad pastatas „gyventų” ir būtų lankomas, čia norima pritraukti smalsuolių ir smaližių lankytojų, kuriems būtų pasakojama apie šokolado istoriją ir technologijas.

Atnaujintame pastate įkurdintame Šokolado muziejuje lankytojams bus gyvai rodoma, kaip gaminamas šokoladas, svečiai pačių pasigamintu šokoladu galės mėgautis kavinukėje arba saldumynų įsigyti „Rūtos” parduotuvėlėje.

Ypatingą dėmesį muziejaus kūrėjai skyrė interjero detalėms, siekdami jomis atspindėti fabriko gyvavimo istoriją ir šokolado, saldainių, gaminimo procesus.

„Įėjus į muziejų lankytojas pasijus lyg ispanas, pirmą kartą išsilaipinęs Vidurio Amerikoje. Juk šokoladas atkeliavo būtent iš ten. Lankytojus pasitiks žmogaus ūgio indėnas ir kakavos medis. Manau, kad vienas įdomesnių daiktų muziejuje bus žaidimų įrenginys vaikams, kuris tikrai sudomins ne tik mažuosius”, – sako A. Gluodas.


Lietuvos naujienų agentūra ELTA. Visos teisės saugomos. Platinti, kopijuoti be Eltos sutikimo draudžiama.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top