Europos aikštėje Vilniuje vienai dienai išdygs medžiai ir sužaluos pieva

Laikas.lt

Jau šį penktadienį, gegužės 18 d., pirmą kartą Europoje bus paminėta Žavėjimosi augalais diena. Lietuva tapo 28-ta prisijungusia prie šios iniciatyvos šalimi. Ta proga paskutinę šios darbo savaitės dieną Europos aikštėje Vilniuje vienai dienai užaugs ne tik žolė, bet ir išdygs 4 metrų medžiai.

„Augalų žavadienis – puiki proga suteikti betone įkalintai aikštei gyvybės, todėl su kolegomis ten nusprendėme bent vienai dienai įrengti gyvų augalų ir žolės kompoziciją „Pievos ritmu“, – trumpai sumanymą apželdinti Europos aikštę pristato „Floralita“ landšafto dizaineris Vladimiras Eicher Lorka.

Augalai prieš betoną ims viršų vienoje svarbiausių sostinės aikščių nuo ankstaus penktadienio ryto iki kol sutems. Kiekvienas vilnietis bei miesto svečias yra kviečiami pabraidyti po šviežią žolę ir nusėsti po įspūdingo aukščio medžiais ten, kur labiausiai nesitikėjo jų pamatyti.

„Šis Žavadienis skirtas prisiminti augalus ir jų svarbą mūsų egzistavime. Toks ir mano kompozicijos Europos aikštėje tikslas – didinti visuomenės atsakomybę prieš aplinką“, – toliau komentuoja V. E. Lorka – „Besivystant naujoms miesto erdvėms gamta neturėtų būti pamiršta ar atskirta“.

Aktyvi Augalų žavadienio palaikytoja, Vladimiro Eicher Lorkos mokinė ir pradedanti landšafto specialistė Renata Mikailionytė taip pat žada ne tik apsilankyti penktadienį sužaliuosiančioje Europos aikštėje, bet ir pakviesti tuo pasimėgauti savo draugus.

„Penktadienį augalais žavėsimės ne tik Europos aikštėje, bet ir „Floralita dizainas“ oranžerijoje, kur šiuo metu ir dirbu – tądien ten vyks atvirų vartų dienos“, – grožėtis augalais drauge visus kviečia R. Mikailionytė.

Oranžerijoje yra sukaupta nemaža atogrąžų ir subatogrąžų augalų kolekcija, kurios keletas gyventojų skaičiuoja nebe pirmą savo gyvenimo šimtmetį. Be to, atėjusiems į sodą pasižavėti augalais bus padovanotas ir ne vienas pasakojimas apie vieną arba kitą oranžerijos gyventoją.

Floralita, pievos ritmu, Renata Mikailionytė, Vladimir Eicher Lorka, Žavėjimosi augalais diena

Naujausi komentarai
Teacher
2012-05-17, 13:29
Suzaluos!? Ar suzaliuos :D
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai