Pasidaryk pats. Hidroliatas grožiui ir sveikatai

Laikas.lt

Hidroliatas yra distiliuotas gėlių vanduo, kurį galima naudoti, tiek kaip kosmetinę priemonę, tiek kaip vaistą. Tinkamai paruošti gėlių vandenys savyje talpina visas gerąsias augalo savybes ir kartu nealergizuoja bei neerzina odos ir orgamizno. Kita teigiama savybė - hidroliatai praktiškai negenda, teisingai paruošti gėlių vandenys gali būti laikomi ir naudojami apie du metus.

Įprastai jie gaminami naudojant alembiką – varinį distiliavimo indą, kuriame vandens garai sąveikauja su žolelėmis ir atvėsę išlaša per nedidelį vamzdelį. Deja, alembikų kaina tikrai nėra maža – ji prasideda nuo 800 litų ir svyruoja iki poros tūkstančių. Nepulkite tuštinti piniginių – hidroliatus galima paruošti, naudojant, kiekvienuose namuose esančius rakandus.

Jums reikės:
Gilaus puodo;
Puodelio;
Dubenėlio, kuris tilptų į pasirinktą puodą;
Už puodą didesnio dubens;
Rankšluoščio;
Ledukų.

Procesas:
Į puodą suberkite žoleles iš kurių gaminsite hidroliatą – puikiai tinka ramunėlių ar medetkų žiedai, rožių žiedlapiai, levandos, mėtos. Tegul jų būna per du pirštus nuo puodo dugno. Į puodo centrą įstatykite puodelį, kuris tarnaus, kaip pakyla. Žoleles užpilkite geriamuoju vandeniu. Ant pakylos pastatykite dubenį – jame rinksis jūsų gaminamas gėlių vanduo.

Puodą uždenkite kitu dubeliu ir savo namudinį alembiką apsukite rankšluoščiu. Svarbu užsandarinti puodą su dubeniu ant viršaus. Užkaiskite, ugnis turėtų būti silpna. Į viršutinį dubelį dėkite ledukus, jiems ištirpus sausinkite šluoste ir papildykite naujais ledukais.

Sistema nėra sudėtinga – žolelių antpilas garuoja, garai kondensuojasi ant šalto viršutinio dubens ir nulaša į puodu viduje esantį mažesnį dubenį. Stebėkite, kiek vandens semia žoleles – vandeniui visiškai išgaravus turėsite hidroliatą, jį supilkite į indą ir laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

Gėlių vandens panaudojimas priklauso nuo pasirinktų žolelių – rožių vanduo puikiai tinka veidui prausti, jį galima gerti, pilti į gaminamus patiekalus, ramunėlės - puikus antiseptikas, levandų hidroliatas skleidžia gan stiprų aromatą, tad jį galima naudoti vietoj kvepalų.

gėlių vanduo, hidroliatas, hidroliato gamyba naamuose, rožių vanduo

Naujausi komentarai
Vita
2012-05-27, 18:07
Labai naudingas straipsnis :) gal reikės išbandyti :) iki šiol hidrolatus perku iš love-eco, mažiau vargo :)
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai