Apdovanoti geriausi 2012 m. kulinariniai tinklaraščiai (Foto)

Laikas.lt

Birželio 14-ąją minimos tarptautinės tinklaraštininkų dienos proga rengiamo tradicinio kulinarinio vakarėlio metu buvo ne tik išrinktas skaniausias teminis patiekalas, bet ir apdovanoti geriausių 2011/2012 kulinarinių tinklaraščių autoriai.

Žurnalo „Virtuvė. Nuo...iki“ ir „Electrolux“ rengiamuose apdovanojimuose metų debiuto nominacijoje laimėjo JAV gyvenančios lietuvės Aušros Marcinkevičiūtė tinklaraštis Vaikai ir vanilė, o mėgstamiausiu tinklaraščiu tapo Surfing the world cuisine, kurio autorė Jolita Koruklu šiuo metu gyvena Turkijoje.

Aktyviausia tinklaraštininke buvo išrinkta Gėrimų ir patiekalų magijos autorė Indrė Sasnauskaitė, pasižymėjusi ne tik vienu didžiausių įrašų skaičiumi per metus, bet ir dalyvavimu įvairiuose tinklaraštininkų renginiuose.


 Tradiciškai „Kulinarijos studijoje“ įvykusio vakarėlio metu surengtas kulinarinis konkursas, kurio tema šiemet buvo „Prieskonis, kuris mane įkvepia“. Jame besivaržiusias devynias tinklaraštininkes vertino „Lietuvos ryto TV“ laidos „Skonio reikalas“ vedėjas Gidonas Šapiro-Bilas, „Santa Maria“ technologas-konsultantas Artūras Braslauskas, Šokolado amatininkas ir „Chocolate Naive“ idėjinis vadas Domantas Užpalis, knygos „Žaidžiame virtuvę“ ir to paties pavadinimo tinklaraščio autorė Elžbieta Monkevič, žurnalo „Virtuvė. Nuo...iki“ redaktorė Eglė Aleksandravičiūtė ir „Electrolux“ montuojamos technikos prekybos vadovas Mantas Danilevičius.

Komisijos sprendimu geriausiai temą atspindėjusiu patiekalu tapo tinklaraščio Braškės su pipirais autorės Beatos Barauskaitės pagaminti „Meilės virtiniai“ - ravioliai su rikotos sūriu, špinatais ir muskato riešutu. Jai atiteko pagrindinis „Electrolux“ įsteigtas prizas – priešpiečiai dangaus restorane „Dinner in the Sky“.

Tuo tarpu kolegoms tinklaraštininkams iš ragautų patiekalų labiausiai patiko uoginės paprikos skonis šokoladiniame pyrage „Velniški kąsneliai“, kurį pagamino tinklaraščio Gamyklėlė autorė Ineta Vaivockaitė. Ji buvo apdovanota naujausiu „Electrolux“ plaktuvu „UltraMix Pro“, kuris prilygsta naudojamiems profesionaliose virtuvėse. 

Komisijos sprendimu antroji konkurso vieta atiteko Skirmantės Mockevičienės (Forelles receptai) pagamintam žaliai-baltam desertui su šviežiais bazilikais, o trečioji – Indrės Sasnauskaitės (Gėrimų ir patiekalų magija) pyragui su anyžiais – „Purioji Ana Yžė“.

Kitos konkurso dalyvės savo patiekalams pasitelkė tokius prieskonius kaip kuminai, cinamonas, imbieras, juodieji pipirai ir vanilė.

Kulinarijos tinklaraštininkų apdovanojimai ir konkursas rengiami nuo 2010 m. Pirmaisiais metais kulinarinio konkurso tema buvo salotos „Skandalas skrybėlėje“, pernai – Joninių nakties užkandžiai. 2010/2011 m. apdovanojimuose debiutantais buvo paskelbti net du tiklaraščiai: Renatos Ničajienės Sezoninevirtuve.blogspot.com ir Astos Ivaškevičiūtės Kainorivalgyt.blogspot.com. Stilingiausiu tinklaraščiu tapo Jurgos Mižutavičiūtės Savaitgaliorendezvous.blogspot.com; geriausiu teminiu – italų virtuvę pristatantis Eglės Berruti Monkeydinner.com; mėgstamiausiu - Neringa-blogas.com.


Geriausi prieskonių įkvėpti receptai

Komisijos skirta I vieta

„MEILĖS VIRTINIAI“ SU MUSKATO RIEŠUTU
Beata Barauskaitė (Tinklaraštis „Braškės ir pipirai“)
 
Tešlai: 200 g miltų, 2 kiaušiniai, žiupsnis druskos. 
Įdarui: 200 g rikotos sūrio, 200 g špinatų, dosnus žiupsnis tarkuoto muškato riešuto, druska, pipirai. 
Padažui: 150 ml grietinėlės, 50 g mėlynojo pelėsio sūrio.

Špinatus nuplaukite, nuspauskite vandenį, susmulkinkite. Įkaitinkite keptuvėje riebalus ir apkepkite špinatus. Dubenyje sumaišykite rikotos sūrį su špinatais, paskaninkite druska, pipirais ir muškato riešutu.

Pabarstydami miltais iškočiokite tešlą, ant jos dėkite įdaro kauburėlius, ties sujungimo vietomis patepkite kiaušiniu. Tešlą lenkite, kruopščiai apspauskite aplink kiekvieną kauburėlį ir supjaustykite. Virtinukus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį, virkite ~2-3 minutes nuo iškilimo.
Pašildykite grietinėlę, į ją sudėkite smulkiai supjaustytą pelėsinį sūrį ir maišykite, kol ištirps. 
Išvirtus virtinukus nukoškite, sudėkite į lėkštę, apšlakstykite padažu.

„Mineralinių vandenų“ ekspertai rekomenduoja: „Lizard Pinot Grigio Pfalz Q.b.A.“ (Vokietija, 15,98 Lt)
Blyškios spalvos vynas turi ryškų gėlių bei kaulavaisių kvapą. Burnoje pojūtis gaivus, vaisių skonis sukuria puikų balansą.

Šį vyną galima vartoti kaip aperityvą skonio receptoriams sužadinti. Galima derinti su lapinėmis salotomis, jūros gėrybėmis, baltąja žuvimi, lengvo skonio vegetariškais patiekalais, sušiais, pica ir lengvais makaronų patiekalais. Tinka prie minkštų baltojo pelėsio ne itin intensyvaus skonio sūrių.


Komisijos skirta II vieta
ŽALIAI BALTAS DESERTAS SU BAZILIKAIS (4 porcijos)
Skirmantė Mockevičienė (Tinklaraštis „Forelles receptai“)

Biskvitui: 70 g 405D tipo miltų, 20 g bulvių krakmolo, 120 g kiaušinių, 80 g cukraus.
Sirupui: 20 g cukraus, 20 ml vandens, 10 ml citrinos sulčių,
Sūrio sluoksniui: 210 g grietinėlės, 130 g baltojo šokolado, 240 g maskarponės sūrio, 10 g bazilikų lapelių, 10 g želatinos, 40 ml vandens.
Bazilikų sluoksniui: 100 ml vandens, 60 g cukraus, 20 ml citrinos sulčių, 6 g bazilikų lapelių, 4 g želatinos.
Papuošimui: keletas nedidelių bazilikų lapelių, baltojo šokolado.

Paruoškite biskvitą: atšaldytus baltymus plakite iki stangrios putos, palaipsniui suberkite cukrų ir plakite, kol išnyks cukraus kristalai. Po to į trynius dėkite ¼ išplaktų baltymų, sumaišykite, sudėkite likusius baltymus ir viską sumaišykite. Miltus sumaišykite su krakmolu, persijokite, suberkite į plaktų baltymų-trynių masę ir viską lengvai sumaišykite. Paruoštą masę pilkite į popieriumi išklotą pailgą kekso formą ir kepkite 8-10 minučių 200-220 °C. Atvėsinkite.

Paruoškite sirupą: cukrų suberkite į vandenį ir ant nedidelės ugnies kaitinkite, kol ištirps cukraus kristalai. Pavirkite porą minučių. Kai sirupas pravės, supilkite citrinos sultis.

Paruoškite sūrio sluoksnį: želatiną užpilkite vandeniu ir išbrinkinkite, ištirpinkite. Bazilikus sudėkite į grietinėlę ir užvirinkite. Perkoškite ir dar karštą grietinėlę užpilkite ant baltojo šokolado gabalėlių. Maišykite, kol masė taps vienalytė. Atvėsinkite. Maskarponės sūrį išplakite, supilkite atšaldytą šokolado mišinį ir gerai išplakite. Supilama ištirpintą želatiną, išmaišykite.

Paruoškite bazilikų sluoksnį: želatiną užpilkite vandeniu ir išbrinkinkite, ištirpinkite. Paruoškite sirupą kaip ir biskvitui. Bazilikus blanširuokite, sutrinkite iki vienalytės masės ir sumaišykite su paruoštu sirupu bei želatina.

Paruoškite papuošimus: švarius bazilikų lapelius padenkite garų vonelėje ištirpintu baltuoju šokoladu ir kelioms minutėms įkiškite į šaldymo kamerą. Šokoladui sustingus, bazilikų lapelius atsargiai nulupkite.
Suformuokite desertą: formavimo žiedais iš biskvito išpjaukite paplotėlius. Juos įtieskite į formavimo žiedus, sulaistykite sirupu. Sukrėskite sūrio masę. Kai pradės stingti, supilkite bazilikų želė ir laikykite apie valandą, kol sutvirtės.

Išimtą iš žiedų desertą dekoruokite šokoladu puoštais bazilikų lapeliais.

„Mineralinių vandenų“ ekspertai rekomenduoja: „Festa di Spumante Dolce“ (Italija, 13,99 Lt)
Šis putojantis vynas švelniai auksinės spalvos, elegantiško ir švelniai vaisiško skonio su gėlių užuominomis ir mažais ilgai išliekančiais burbuliukais. Ragaujant jaučiamas subalansuotas saldumas. Patiekiamas atšaldytas iki 6-8oC, puikiai tinka prie desertų ar tiesiog vienas, kaip aperityvas.


Komisijos skirta III vieta

PYRAGAS SU ANYŽIAIS „Purioji Ana Yžė“
Indrė Sasnauskaitė (Tinklaraštis „Gėrimų ir patiekalų magija“)

16x16 cm skardelė, apie 9 gabaliukai

Pyragui: 75 ml bekvapio aliejaus, 75 ml natūralaus jogurto, 130 g cukraus, 1 kiaušinis, ½ šaukštelio meduolių arba pepparkakor sausainių prieskonių, ½ šaukštelio anyžiaus sėklyčių, ½ citrinos žievelės, žiupsnelis druskos, 1 lašelis natūralios vanilės esencijos, ½ šaukštelio kepimo miltelių, ½ šaukštelio sodos, 95 g 405D tipo miltų, 2 vidutinės morkos, 50 g lazdyno riešutų, 4 šaukštai kokosų drožlių, 4 šaukštai konservuotų ananasų gabalėlių.

Kremui: 125 g maskarponės sūrio, ½ šaukštelio anyžiaus sėklyčių, ½ citrinos žievelės, 5 šaukštai cukraus pudros.

Papuošimui: gabaliukas morkos arba trumpa morkytė, malto anyžiaus.

Sumaišykite aliejų, jogurtą, cukrų, kiaušinį. Įmaišykite meduolių prieskonius, anyžių, druską, citrinos žievelę, vanilę, kepimo miltelius ir sodą. Tuomet sudėkite sutarkuotas morkas, kokoso drožles ir nusunktus susmulkintus ananasus. Suberkite miltus – tešla turi būti pakankamai tiršta (jei trūksta pridėkite dar 1-2 šaukštus miltų).

Gerai išmaišykite ir pilkite į skardą. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai parus ir iškils, apie 30-35 min.

Kremui sumaišykite visus ingredientus. Aptepkite atvėsusį pyragą, papuoškite citrinos žievele, morkų drožlėmis ir maltu anyžiumi.

„Mineralinių vandenų“ ekspertai rekomenduoja: „Michel Leon Gewürztraminer Alsace A.C.“ (Prancūzija, 35,49 Lt)

Šviesios, vos žalsvos spalvos vynas kvepia greipfrutų, svarainių, ličio vaisių tonais.
Nesunkus vynas dėl savo skonio itin dera prie aštresnių patiekalų, sūrių. Taip pat tinka gerti prieš valgį.


Tinklaraštininkų skirta I vieta

ŠOKOLADINIS PYRAGAS SU UOGINE PAPRIKA „VELNIŠKI KĄSNELIAI“ (4 porcijos)
Ineta Vaivockaitė (Tinklaraštis „Gamyklėlė“)

140 g sviesto, 100 g juodojo šokolado, 100 g rudojo cukraus, 1 šaukštas kakavos, 80 g miltų, ¼ šaukštelio kepimo miltelių, ¼ šaukštelio maltos uoginės paprikos, žiupsnis druskos, 2 dideli kiaušiniai.
Sviestą su šokoladu ištirpinkite dubenyje ant karštų garų. Kiaušinius suplakite su cukrumi ir įmaišykite pravėsusią sviesto šokolado masę. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, kakava , druska ir uogine paprika, suberkite į šokolado masę, viską išmaišykite, kad neliktų sausų miltų.

Kepimo formą (23 cm x 10 cm) ištieskite kepimo popieriumi ir supilkite tešlą. Kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje, apie 25-30 min.

„Mineralinių vandenų“ ekspertai rekomenduoja: „E&J Gallo Family Zinfandel California“ (JAV, 27.99 Lt)
Šiame vyne yra jaučiami ryškūs raudonų vaisių ir gervuogių uogienės aromatai, su aiškiais ąžuolo, juodųjų vyšnių ir saldymedžio poskoniais. Taninai šiame vyne yra švelnūs, sukuriantys lengvą ir subalansuotą vyno skonį.

Šis vynas puikiai dera prie jautienos ir avienos patiekalų, aštrių makaronų patiekalų ar ryškaus skonio sūrių. 


Taip pat skaitykite straipsnį Maisto tinklaraščiai – ir saviraiškos forma, ir taikinys pasipelnyti.

apdovanoti maisto tinklaraščiai, blogai, blogų diena, maisto tinklaraščiai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai