Now Reading
Savaitgalio serialas. „Girls“: kaip „Seksas ir miestas“, tik be blizgučių

Savaitgalio serialas. „Girls“: kaip „Seksas ir miestas“, tik be blizgučių

Savaitgalio serialas. „Girls“: kaip „Seksas ir miestas“

Karolis Vyšniauskas

Daugiausia bangų sukėlusi JAV televizijų naujiena šiemet. Jei pradėsite žiūrėti tik po šio straipsnio, pasivyti užtruks neilgai – šį sekmadienį bus rodoma tik dešimtoji „Girls“ serija.

Esi teisus, Šerlokai, šis serialas neabejotinai apie merginas. Bet ne vien merginoms, ką suponuoja ir faktas, jog jums apie jį rašo vaikinas.
 
Serialų apie merginas būta daug, dalis jų, tokių kaip „Liežuvautoja“ (orig. „Gossip Girl“), „Seksas ir miestas“ („Sex & the City“) ar „Nusivylusios namų šeimininkės“ („Desperate Housewives“), transliuoti ir Lietuvos televizijų.
 
Visi jie parodė tam tikrų visuomenės grupių merginų gyvenimą: „Liežuvautoja“ – auksinių  paauglių, „Seksas ir miestas“ ir „Nusivylusios namų šeimininkės“ – moterų, kurios išaugę iš paauglystės, gyvena glamūre ir vienintelė jų problema yra vyrai.
 
Problemos dvi: a) glamūrinis gyvenimas turi mažai ką bendro su finansine situacija 2012-aisiais, b) visi šie serialai pamiršo vidurinę grandį – tas merginas, kurios jau nebe „Liežuvautojos“, bet dar ne „Nusivylusios namų šeimininkės“.
 
Naujasis HBO televizijos (taip pat kūrusios „Seksą ir miestą“, „Sopranus“ ir daugelį kitų) kūdikis „Girls“ užpildo abi šias nišas. Pagrindinės serialo herojės – universitetą baigusios ir savo vietos jaunimui nesvetingame šiandieniniame Niujorke ieškančios merginos.
 
Neverta išsigąsti, o gal apsidžiaugti dėl dramatiško aprašymo: socialinės problemos, kaip ir visas „Girls“ herojų gyvenimas yra įvilktas į storą juodo humoro rūbą. Tai yra labai lengvas žiūrėti, nors kas antroje scenoje provokuojantis serialas.
 
Pagrindinis žmogus stovintis už jo, yra ir didžiausia serialo žvaigždė. 26-erių vunderkindė Lena Duhnam ne tik pati atlieka pagrindinį – wanna-be rašytojos Hannos, kurios tėvai nustoja ją finansuoti po to, kai ši dvejus metus po studijų baigimo taip ir nesusiranda darbo – vaidmenį. Pati Lena serialą ir režisuoja, ir rašo scenarijų.
 

Lena Duhnam
 
Kitos svarbiausios „Girls“ herojės – dėl jausmų savo ilgamečiam vaikinui neapsisprendžianti galerijos darbuotoja Marnie, bohemiška pasaulio keliautoja Jessa, nekaltybę, kaip svarbiausią savo bruožą išskirianti ir „Sekso ir miesto“ plakatą ant kambario sienos pasikabinusi Shoshanna, visada namie užsidaręs iki pusės nuogas Hannos vaikinas Adamas.


Iš kairės: Jessa, Hannah, Shoshanna
 
Charakteriai mažumėlę persūdyti klišėmis, bet nei į „teisingo gyvenimo“, nei į grožio standartus netelpanti, o iš naujo juos kurianti Lena, pasitelkdama savo pačios išgyventas istorijas, sugeba serialo herojų istorijas pateikti taip, kad žiūrovas nustemba.
 
Pirmąjį „Girls“ epizodą balandžio pabaigoje pamatė beveik 900 tūkst. žiūrovų. Kritikai jį įvertino kaip „šviežią“, „reikalingą“, „pasirodantį kartą per dešimtmetį“. Kaip didžiausias „Girls“ minusas buvo įvardyta ne pati serialo idėja, siužetas, ar kiti esminiai kino kūrinio komponentai, bet faktas, jog visi pagrindiniai serialo herojai yra baltieji. Multikultūriniame Niujorke tai yra pakankamai svarbus aspektas. Lena tikina, kad taip nutiko netyčia, neturint jokių diskriminacinių nuostatų ir pažada kitame sezone į pastabas atsižvelgti.
 

 

Laikas.lt taip pat rašė apie šiuos serialus:

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top