Now Reading
Aktualios muzikos gidas (1): Regina Spektor, Sigur Rós, Linkin Park ir kt.

Aktualios muzikos gidas (1): Regina Spektor, Sigur Rós, Linkin Park ir kt.

Aktualios muzikos gidas (1): Regina Spektor

Karolis Vyšniauskas
Nuotraukoje – Regina Spektor

„Laikas.lt“ pradeda kassavaitinį gidą po neaprėpiamą pasaulio ir ne tokį spartų Lietuvos naujos muzikos srautą. Nuo šiandien kiekvieną sekmadienio vakarą jūsų lauks kruopščiai atrinktos septynios dainos, svarbios išgirsti ateinančią savaitę.

Vidutiniškai kas dvi minutės pasaulyje įrašoma ir internete patalpinama viena daina. Visų jų perklausyti nepavyks, o ir neverta stengtis. Tačiau pajusti svarbiausios naujos muzikos pulsą ne taip lengva, dėl to dažniausiai toliau klausome „senus gerus“ hitus.
 
Pasiklydusiems muzikos džiunglėse „Laikas.lt“ muzikos redaktorius Karolis įsipareigoja atrinkti ir patraukliai pateikti tas naujas ar senas, bet šiandien svarbias dainas, kurios vertos jūsų laiko. Kiekvieną sekmadienio vakarą – septynių dainų sąrašas, kad po vieną užtektų visai savaitei.
 
Nebus stiliaus ar asmeninių simpatijų filtrų, nors prastam skoniui vietos liks labai mažai – tik megasvarbiems įvykiams, apie kuriuos tylėdami būtume nesuprasti. Svarbiausias atrankos kriterijus – kad daina būtų svarbi muzikos pasaulyje būtent dabar. Nes kitą savaitę ateis eilė kitai dainų porcijai.
 
Pradedame:
 
Regina Spektor – Don’t Leave Me (Ne Me Quitte Pas)
 
Реги́нa Ильи́нична Спе́ктор sugrįžo! Maskvoje gimusi, bet dar vaikystėje į Niujorką persikrausčiusi plačios šypsenos pianistė vasaros išvakarėse išleido naują albumą „What We Saw from the Cheap Seats“. Geriausios nuotaikos daina jame – „Don’t Leave Me (Ne Me Quitte Pas)“. Tiek dainoje, tiek antradienį pristatytame jos klipe, Regina vėl pakvaišusiai žavi, tokia, kokią ją pasaulis pažino ir pamilo:
 
 
 
Hot Chip – Night & Day
 
Praėjusią savaitę Londoniečių septetas „Hot Chip“ išleido naują albumą „In Our Heads“. Beveik visų svarbiausių leidinių kritikai kaip susitarę įrašą įvertino stipriu aštuonetu arba keturioms žvaigždutėms iš penkių. Tai reiškia, jog grupė nenuleidžia kartelės ir toliau kuria mums gerą šokių muziką. Kad jie tų keturių žvaigždučių tikrai verti, galime įsitikinti įjungę pirmąjį albumo singlą „Night & Day“:
 
 
 
Sigur Rós – Ekki Múkk
 
Islandai „Sigur Rós“ seniai nebeturi ko įrodinėti. Jie toliau kuria „islandišką muziką“, kurios įvaizdį pasaulyje patys ir suformavo. Visi tokios muzikos kertiniai bruožai – lėtai besivystančios melodijos, svaiginanti nuotaika, kosminis vokalas – yra ir naujausiame jų albume „Valtari“, kurį pristato kūrinys „Ekki múkk“. Jei jums patinka „Sigur Rós“, patiks ir naujoji jų kūryba, jei ne – neištversite iki trečios minutės. Patarimas: vis dėlto neperjungti. Kaip neperjungė ir dabar jau daugiau nei milijonas „Sigur Rós“ fanų „Facebook’e“ ar 1,5 milijono klausytojų „Last.fm“. Ne visiems šie vaikinai patiko iš karto.
 
 
 
Linkin Park – Burn It Down
 
O štai „Linkin Park“ daug kam patiko – arba nepatiko – po pirmo priedainio. Patinka mums tai ar ne, „In the End“, o vėliau ir „Numb“ laikais t.y. maždaug 2001-2004 m. tarp Lietuvos paauglių jie buvo kultinė grupė. Ar tebėra? Senieji fanai, įsijunkite naujausią singlą „Burn It Down“ ir tyliai atsakykite sau patys. Torrentuose jau nutekėjęs penktasis „Linkin Park“ albumas „Living Thing“ oficialiai išleidžiamas kitą savaitę.
 

 
 
Passion Pit – I’ll Be Alright
 
2009 m. viena madingiausių pasaulio šokių muzikos grupių buvę amerikiečiai „Passion Pit“ bando sugrįžti į turėtas pozicijas. Negali sakyti, jog jiems nesiseka: per devynias dienas naujausias jų singlas „I’ll be Alright“ „SoundCloud“ sistemoje perklausytas 163 tūkst. kartų, „Facebooke“ palaikintas 3,9 tūkst. kartų. Kantriai laukiamas grupės albumas „Gossamer“ bus išleistas liepos pabaigoje.
 
 

 
Low Roar – Friends Make Garbage (Good Friends Take It Out)
 
Nusimato islandiška savaitė. Kai perklausysit naujausią „Sigur Rós“ kūrybą, nepasididžiuokit suteikti šansą ir kitam Islandijos muzikantui – lietuviškas šaknis turinčiam Ryanui Karazijai ir jo projektui „Low Roar“. Ryano lopšines šią savaitę Vilnius girdės du kartus: „Low Roar“ gros miesto festivalyje „LoftasFest’12“, o negalintieji ten patekti sekit socialinius tinklus ir kamantinėkit draugus-melomanus, gal jie ką nors žinos – festivalio organizatoriai puse lūpų užsiminė, kad muzikantas šią savaitę planuoja slaptą koncertą Vilniuje. Ar Ryano muzika verta jūsų dėmesio galit įvertinti klausydami iki ašarų gražų dviems jo draugams parašytą kūrinį „Friends Make Garbage (Good Friends Take It Out)“. Reikjavike nufilmuotame koncerte ši daina prasideda nuo šeštos minutės:
 

 
 
Markas Palubenka – Easter Comes
 
Sparčiausiai kylantis Lietuvos indie muzikos atlikėjas, bene lygiai metus viską scenoje daręs vienas, į pagalbą pasikvietė būgnininką ir antradienį savo naujai aranžuotą kūrybą pristatys sostinės „Vienuolyno kieme“, antrajame ciklo „Jack Daniel’s Studio No. 7“ koncerte. Užuomina kaip viskas gali skambėti – čia. O belaukdami antradienio galime tris poilsio minutės skirti ką tik pristatytam Marko vaizdo klipui dainai „Easter Comes“ (rež. Austėja Urbaitė).
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top