Tyrimas: penktadalis vairuotojų yra vairavę būdami neblaivūs

Laikas.lt

33 proc. šalies vairuotojų kartais sėda prie vairo pagiringi, o 22 proc. yra vairavę būdami neblaivūs – tokius Lietuvos vairuotojų vairavimo įpročius atskleidė Skandinavijos draudimo bendrovės „If“ atlikta apklausa.

„Kaip matome, nuo rizikos sėsti prie vairo neblaiviems neatbaido ir griežtos sankcijos – piniginės baudos ir teisės vairuoti atėmimas. Apklausa atskleidžia, kad nemažai daliai vairuotojų dar itin trūksta kultūros ir sąmoningumo, o tai lemia mažesnį saugumą keliuose“, – sako „If“ Lietuvos transporto žalų grupės vadovas Ernestas Goliančik.
 
Anot eksperto, faktas, kad dažniau prie vairo sėdama esant pagirioms, rodo vairuotojų klaidingą įsitikinimą, jog po vakarėlio atsikėlus ryte alkoholio kraujyje jau nebūna. Iš tiesų pašalinti alkoholį iš organizmo, priklausomai nuo išgerto kiekio, gali užtrukti ir parą.
 
Tyrimas taip pat atskleidė, kad moterys yra atsakingesnės vairuotojos, nes apklausoje dalyvavę vyrai dažniau nurodė, jog yra vairavę būdami pagiringi arba neblaivūs. Iš visų apklausoje dalyvavusių moterų 18 proc. yra vairavusios išgėrusios, o 28 proc. – būdamos pagiringos, atitinkamai vyrų gretose neblaivių vairuotojų buvo 29 proc., o nespėjusių išsiblaivyti net 49 proc.
 
Įspėja būti atsargius per Jonines

Draudimo bendrovė „If“ Jonines laiko vienu pavojingiausių vasaros laikotarpių eismo dalyviams. „Joninių išvakarėse ir po jų ne tik padidėja eismo intensyvumas šalies rajoniniuose ir krašto keliuose, bet, kaip rodo praktika, nemažai vairuotojų prie vairo sėda būdami neblaivūs. Dėl to eismas darosi pavojingas“, – sako E. Goliančik.
 
Anot jo, norint sumažinti kelionės riziką per Jonines, rekomenduojama kelionei rinktis tokią dienos dalį, kai eismas mažiausias. „Pavyzdžiui, švęsti Joninių geriau vykti kuo anksčiau, šventės naktį patartina vengti kelionės automobiliu, o kitą dieną nelaukti vakaro, kai dauguma grįžta iš kaimų ir sodų į miestus“, – pataria ekspertas.
 
Pašalinti alkoholį užtrunka

Laiko tarpas, per kurį alkoholio kiekis visiškai pasišalina iš organizmo, priklauso nuo žmogaus sveikatos, lyties ir svorio. Pavyzdžiui, 90 kilogramų sveriančiam vyrui, kuris išgėrė apie 0,25 l brendžio arba degtinės, visiškai išsiblaivyti prireiks maždaug 8 valandų, o moteriai, kuri sveria 60 kg, pašalinti tokį patį kiekį alkoholio iš organizmo truks apie 13 valandų.

alkoholis, alkoholizmas, vairavimas išgėrus

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai