Now Reading
Išmok šokti kitaip: autentiško šokio dirbtuvės

Išmok šokti kitaip: autentiško šokio dirbtuvės

Išmok šokti kitaip: autentiško šokio dirbtuvės

Laikas.lt
Organizatorių nuotr,
 

Birželio 29 d., penktadienį, 18–20 val. Vilniuje, Gedimino kalno papėdėje įvyko festivalio „Yaga“ ir „Super Genties“ organizuojamos autentiško šokio dirbtuvės  „YAGA Social: išmok džiaugtis šokiu iki galo – autentiško šokio dirbtuvės“. Renginį, kuriame sudalyvavo per 100 žmonių, vedė Linas Matulis, jau daugiau nei 5 metus tyrinėjantis šokį bei judesį. Treneris yra yra mokęsis iš tokių šokio pasaulyje žinomų asmenybių, kaip Vytis Jankauskas, Alexandr Girshon ir Daniel Lepkoff.

Tad kas yra tas autentiškas šokis? Ar galima išmokti šokti vos per vieną kartą? Nuo ko gi pradėti? Ir apskritai, kodėl verta šokti taip, kaip nori tavo kūnas, o ne šokių treneriai? Į visus šiuos klausimus atsako „Super genties“ išskirtinių patyrimų gidas Linas Matulis.
 
Kas yra autentiškas transo šokis?

Dauguma šokio rūšių turi savo choreografiją, kurią tu pirma išmoksti, o po to tiesiog atkartoji, taip atimdamas iš savęs galimybę leisti judesius ir žingsnelius kurti tiesiog tavo kūnui. Tuo tarpu autentiškas šokis – tai šokis be choreografijos. Šokis, kuriame tu leidi savo kūnui tave vesti, užuot galvojęs, kaip dabar tau reikėtų judėti, kad gerai atrodytum iš šono. Tai dar vadinama „ekstatišku šokiu“ (ecstatic dance). Autentišką transo šokį man labai tiksliai apibūdina Gabrielle Roth sakydama „nešok šokio – leisk šokiui šokti tave“.
 
Ar kiekvienas gali šokti ir tapti šokėju?

Neabejotinai! Mums net nereikia „tapti“ šokėjais – mes visi gimėme jais. Tereikia pamėginti prisiminti, kaip tu leisdavai sau šokti, kai buvai 2–4 metų amžiaus. Visi vaikai šoka, vos tik išgirsta muziką – šokis jiems yra natūralus kūno atsakas į garsą.
 
Ką žmogui duoda autentiškas transo šokis?

Galimybę gyventi čia ir dabar, savo kūne, užuot nuolat apie viską galvojus. Galimybę atrasti naujus išteklius, naujas galingas būsenas savyje. Galimybę gydyti praeities traumas. Užmegzti atvirą, gryną, pagarbos sklidiną ryšį su kitu žmogumi. Atsisakyti išankstinio vertinimo. Šokis tiesiog leidžia tau būti savimi: jei tu bijai šokdamas padaryti „netinkamą judesį“ ir dėl to neleidi sau šokti visa jėga, visu savimi, paklausk savęs – ko dar tu bijai savo gyvenime? Ko dar sau neleidi?
 
Nuo ko pradėti norinčiam išmokti autentiško transo šokio? Gal yra kokios nors taisyklės?

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Pradėti šokti reikia nuo… šokio. Autentiškame šokyje paties šokio taisyklių nėra – yra tam tikros gairės arba pratimai, kurie atkreipia tavo dėmesį į kažką, ko tu anksčiau galbūt nepastebėjai. Tie pratimai leidžia tau atrasti naujas savo kūno judėjimo galimybes, tyrinėti naujas judesio charakteristikas. Tačiau egzistuoja saugumo taisyklės – gerbk kitus žmones, jei judi labai greitai ir intensyviai – šok atsimerkęs, kad nesužeistum kito.
 
Kodėl nusprendei dalyvauti su savo programa festivalyje „Yaga“?

Nes „Yaga“ mane visiškai sužavėjo tiek savo atmosfera, tiek koncepcija – daugybė draugiškų žmonių iš viso pasaulio, magiškai išpuoštas miškas prie nuostabaus Spenglos ežero, be galo turtinga bei įvairiapusė festivalio programa ir… nė vieno prekės ženklo. Aš esu buvęs turbūt visuose didžiausiuose Lietuvos festivaliuose ir galiu drąsiai sakyti, kad tokio švaraus festivalio tu niekur kitur nerasi – festivalyje „Yaga“ niekas nekiša tau į akis jokios reklamos. Aš manau, kad mūsų kartai, kuriai pabėgti nuo reklamos darosi vis sunkiau ir sunkiau, tai yra tikrai prabangus ir išskirtinis patyrimas – skirti visą dėmesį tik sau, savo draugams, gamtai, menui ir muzikai, užuot visur aplinkui skaičius alkoholinių gėrimų kompanijų pavadinimus. Trumpai tariant, jau po pirmojo karto aš tiesiog įsimylėjau „Yaga“ ir ketinu grįžti ten vėl ir vėl.
 
Daugiau informacijos
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top