Now Reading
Gatvės gimnastika – fizinės jėgos galimybės ant skersinio (Foto, video)

Gatvės gimnastika – fizinės jėgos galimybės ant skersinio (Foto, video)

Gatvės gimnastika – fizinės jėgos galimybės ant skersinio (Foto

Laikas.lt
Reda Krušinskaitė

Nuotraukos: „Project Mayhem“ „Facebook“ puslapis

Turime pripažinti, kad redakcijoje, stebėdami gatvės gimnastų atliekamus triukus buvome sužavėti – sugebėjimas meistriškai išlaikyti pusiausvyrą, triukų gausa ir nuostabiai ištreniruoti vaikinų kūnai merginas priverčia ilgesingai dūsauti, o vaikinams pelnytai kelia pavydą. Nedūsaukite ir nepavydėkite – susipažinti su entuziastingu pasaulio gatvės gimnastikos atstovu Lietuvoje, Denis Tomkutonis.

Trumpai prisistatyk.

Esu Denis Tomkutonis, man 21- eri metai. Esu iš Vilniaus, studijuoju ISM Ekonomikos ir Vadybos universitete, ekonomikos fakultete. Liko dar vieneri metai. Laisvalaikiu mėgstu keliauti, sportuoti ir linksmai leisti laiką.

Užsiimi gatvės gimnastika. Kas tai yra?

Gatvės gimnastika – nauja, ypač Lietuvoje, sporto šaka. Tai gimnastikos ir fitneso mišinys. Pratimams atlikti naudojamas skersinis, lygiagretės ir savo kūno svoris. Šis sportas nereikalauja jokių finansinių išlaidų, skersiniai yra beveik kiekviename mokyklos stadione. Nuo gimnastikos skiriasi tuo, kad atliekami tik jėgos pratimai (ne vien paimti iš gimnastikos), jokių flip’ų ar kitų akrobatikos elementų mes nedarome.
Visas judėjimas vienu metu kilo JAV ir Ukrainoje. Pirmus video pradėjo kelt į internetą prieš ~10 metų, kuriuose amerikiečiai darydavo prisitraukimus ant šviesoforų stulpų, kitų gatvės elementų.
Lietuvoje šiam judėjimui 3 – 4 metai. Prieš metus aš subūriau „Project Mayhem“ komandą. Pradžioje buvome tryse, dabar jau šešiese. Tai yra 6 stipriausi Lietuvos gatvės gimnastikos atletai. Mes propaguojam šį sportą, rengiam varžybas, atstovaujam Lietuvą tarptautinėse varžybose, kuruojame gatvės gimnastikos judėjimą Lietuvoje.

Ar tai populiaru Lietuvoje?

Gatvės gimnastika Lietuvoje šiuo metu užsiėma maždaug 4 – 5 tūks. jaunuolių ir mūsų nuolat daugėja. Lyginant su JAV ar Ukrainos bendruomene, mūsų mažai. Nors Lietuvos mastu šis skaičius yra didelis, gatvės gimnastika Lietuvoje dar tik pradeda populiarėti, tad viskas priešaky.
Pirmosios varžybos įvyko šiais metais prie Baltojo tilto (mes turime savo nešiojamą įrangą varžyboms ir pasirodymams), kurias surengė mūsų komanda. Sulaukėme daug žiūrovų.
Apart varžybų darom pasirodymus per įvairius sportinius ir aktyvaus laisvalaikio renginius, visai neseniai teko pasirodyti Gedimino prospekte.

Kaip tu pats susidomėjai šitu sportu? Kokie tavo asmeniniai pasiekimai?

Visada domėjausi ir mėgau sportuoti, ilgą laiką rimtai žaidžiau tinklinį. Gatvės gimnastika susidomėjau prieš maždaug 2 metus. Visai netyčia internete užkliuvau už vieno video, kur amerikietis atlieka neįtikėtinus jėgos triukus, įvairius prisitraukimus ant skersinio. Vaizdo įraše tai atrodė visai nesunku. Nubėgau išmėgint savo jėgų ir supratau, kad reikia įdėt labai daug darbo norint pakartot ką mačiau. Nuo to laiko jau prabėgo 2 metai, visi triukai iš to video jau seniai atkartoti, tačiau tobulėjimui ribų nėra.
Praeitas metais aš kartu su Deividu buvau pakviestas dalyvauti pirmajame gatvės gimnastikos pasaulio čempionate (dalyvavo sportininkai iš 12 šalių). Pasaulio čempionate laimėjome 3 vietą. Neseniai su komanda atvykome iš pirmojo Baltijos šalių čempionato. Visur imam prizines vietas. Taip pat nuo 2011 m. esu oficialus pasaulio gatvės gimnastikos federacijos atstovas Lietuvoje.
Rugpjūčio pradžioje vėl važiuojame į pasaulio čempionatą Rygoje, kur, kaip ir praeitais metais, varžybos bus freestyle formato – per kelis priėjimus reikia parodyti savo laisvą programą, kuri susideda iš įvairių jėgos pratimų.

Ne varžybų metu – kur jūs susirenkate sportuoti?

Gyvename skirtinguose miestuose, todėl dažniausiai sportuojame atskirai. Kiekvienas turi savo vietą, dažniausiai tai mokyklų stadionai, kur yra skersiniai ir lygiagretės. Mūsų sporte tik to ir reikia. Kadangi stengiamės palaikyt pasaulinio lygio sportinę formą, treniruojamės kiekvieną dieną, po kelias valandas, vasarą kartais turime po dvi treniruotes į dieną. Mūsų treniruotėse taip pat susirenka draugai, pažįstami bei paprasti žmonės, kurie klausia mūsų patarimų. Norintys prisijungti prie mūsų treniruočių Vilniuje ar Kaune gali susisiekti su mumis.

Riedlentės arba BMX’ai yra hip-hop’o kultūros dalis. Jūsų video irgi skamba repas, tai ar gatvės gimnastika taip pat hip – hopo dalis?

Iš dalies – taip. Užsienio hip-hop’o atlikėjų klipuose galima pamatyt, kaip kas nors daro prisitraukimus gatvėje, laikantis už šviesoforų, stotelių ir pan.
Bet iš kitos pusės, gatvės gimnastika yra senai pamiršta, tačiau iš naujo atgimusi aktyvaus laisvalaikio kutūra. Dauguma skersinių Vilniuje buvo pastatyti prieš ~20 metų, kai daryti prisitraukimus buvo populiaru. Nuo tų laikų viskas ir kilo.

Ar šiame sporte dažnos traumos?

Mūsų sporte būtina daryti rimtą apšilimą prieš sportuojant. Aš turėjau alkūnės traumą, kai dalis tricepso biški atplyšta nuo kaulo. Ilgai gyjanti trauma, pusę metų negalima sportuoti maksimaliu pajėgumu. Dažniausios traumos yra pečių ir riešų. Prie pastovių mazolių priprantama. (šypsosi)

Nuotraukose ir video tik vaikinai – ar šiame sporte merginų nėra? Jeigu aš dabar sugalvočiau užsiimti gatvės gimnastika, tai nuo ko man pradėti?

Merginų mūsų sporte yra, tiesa, nedaug. Tiems, kas susidomėjo ir nori pradėt sportuot – galima paieškot informacijos internete, galima susisiekt su mumis. Tie, kas niekada gyvenime nesportavo taip pat gali pasiekt aukštų rezultatų, tiesiog jiems teks dirbti dvigubai daugiau. Mūsų sporto pagrindas yra darbas su savo kūno svoriu, jį gali įvaldyt bet kas, jei yra pakankamai noro.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Ką duoda šitas sportas? Pabandyk prisiminti save, kai nesportavai ir dabar – ar kažkiek pasikeitei, kaip asmenybė?

Visu pirma, šis sportas duoda gražų ir sportinį kūno sudėjimą. Ištvermė, fizinė jėga taip pat prisideda. Aišku, norint prisiversti pastoviai sportuot, reikia turėti ryžto, nes rezultatai iškart neateina.
Sunku save objektyviai įvertint, bet, manau, po 2 metų sporto tapau ramesnis, geriau kontroliuoju savo emocijas bei nuotaiką. Nors nežinau, kiek tai susiję su sportu…

Kodėl būtent gatvės gimanastika, o ne parkūras arba tie patys BMX’ai, riedlentės, riedučiai?

Mažiau traumuojantis sportas, nereikia jokių finansinių išlaidų lyginant su BMX’ais ar skeitais, galima sportuot ir žiemą.

Kalbant apie gatvės sportus bendrąją prasme, tai jie dažnai neatsiejami nuo susidūrimų su policija, neigiamos aplinkinių reakcijos, o pasportavus ir vakarėlių, alkoholio, pan. Gatvės gimnastikai tas irgi galioja?

Policija žiūri teigiamai, per vieną iš renginių siūlėmę jiems išbandyt savo jėgas, atsisakė. (šypsosi) Iš aplinkinių taip pat dar neteko sutikti žmonių, kurie neigamai žiūrėtų į mūsų veiklą. Kartais net būna, kad praeiviai sustoja ir stebi mūsų treniruotes.
Baliavoti mėgstame, tačiau su protu. Nors mūsų komandoje niekas negyvena išties sveikai, tačiau taip jau susiklostė kad niekas iš mūsų nerūko ir nevartoja alkoholio. (šypsosi).

Praitų metų pasaulio čempionato vaizdai:

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top