Aptiktas vienas gražiausių Lietuvoje vabalų

Grynas.lt

Neries regioninio parko gamta nepaliauja stebinti. Šį pavasarį aptiktos saugomo augalo – tuščiavidurio rūtenio bei grybo – krateriškojo taurūnio – augimvietės. Dūkštų ąžuolyne išgirstos kūmsinčios raudonpilves kūmutės. O dabar parke pirmą kartą aptiktas margasis grambuolys.

Retas, į Lietuvos raudonąją knygą įtrauktos rūšies vabalas. Tai pirmoji šio vabalo radimvietė ne tik Neries regioniniame parke, bet ir Vilniaus apylinkėse.

"Tai ne tik retas, bet ir margasis. Vabalas aptiktas smėlingame Neries šlaite ties Peklynės kalnu. Nuo šiol ši vieta bus žinoma ne tik dėl mįslingo pavadinimo, čia augančių retųjų augalų, bet ir kaip tinkama buveinė šiam išraiškingai margam vabalui" - sakė Neries regioninio parko direkcijos vyriausias specialistas Saulius Pupininkas.

Margasis grambuolys (Polyphylla fullo) Lietuvoje aptinkamas tik smėlėtose Nemuno, Neries ir Merkio pakrantėse bei Kuršių nerijos pajūrio kopose. Lietuvoje jis retas, nes čia praeina šiaurinė jo paplitimo riba.

Gražuolio vabalo kūnas kaštono ar juodai rudos spalvos, su marmuriniu piešiniu, 25-36 mm ilgio. Suaugę vabalai skraido birželio – liepos mėnesiais. Kiaušinius deda į smėlėtą dirvą (viena patelė padeda 25 – 40 kiaušinėlių). Iš jų išsiritusios lervos vystosi įsiraususios smėlyje, misdamos sumedėjusių augalų, daugiausia karklų ir jaunų pušaičių, šaknimis. Vystymosi trukmė – 4-5 metai.

Neries regioniniame parke buvo užregistruotos 1331 vabzdžių rūšys, iš jų – 270 rūšių vabalų.

Lietuvos saugomos teritorijos - atversta gamtos knyga, tik išmokime ją skaityti. 


ekologija, gamta, gyvūnija, Margasis grambuolys, Polyphylla fullo, vabnzdžiai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai