„Mėnuo Juodaragis“ pristato festivalyje grosiančias lietuvių grupes (Foto)

Laikas.lt
Nuotraukoje - Andrius Mamontovas

Vasaros pabaigą tradiciškai žymintis festivalis „Mėnuo Juodaragis“ jau pristatė žymiausius užsienio svečius, tačiau Lietuvos grupių pasirodymai šiemet taip pat žada ne vieną įspūdingą netikėtumą. Žinomi šalies kūrėjai ir atlikėjai rugpjūčio 24-26 dienomis Zarasų saloje surengs išskirtinius koncertus, kuriuose įvairiomis gaidomis atsispindės ir penkioliktojo festivalio tema - paukščiai.

„Pernai festivalis buvo labiau folkloriškas, o šiemet scenose išgirsime daug margesnės ir keistesnės muzikos, „Juodaragio“ Paukščių take spindės ir žymiausi Lietuvos muzikantai, ir folkloro atlikėjai, ir įdomiausi post-folkloro avangardistai. Festivalis bus margas ir dailus, kaip genys!“ - šypsosi rengėjai.
 
Grupė „Skylė“, šiemet švenčianti savo kūrybos 20-metį, „Mėnesio Juodaragio“ klausytojus pradžiugins galinga muzikos programa ir įspūdingais vaizdiniais. Kraują kaitins vyriškos „Brolių“ dainos, o scena šiemet taip pat neįsivaizduojama be Aistės Smilgevičiūtės atliekamo „Strazdo“ ir kitų sparnuotų grupės dainų.
 
Žymiausią lietuvių liaudies dainų atlikėją Veroniką Povilionienę išvysime su grupe „Blezdinga“ ir visu Lietuvos kariuomenės orkestru! Ne tik maršus, bet ir liaudies dainas mylinčių kariškių orkestro repertuare, pasirodo, gausu kūrinių, mininčių paukščius.
 
Roko muzikantas Andrius Mamontovas koncertu festivalyje užbaigs savo įspūdingą vasaros turą ir pristatydamas pastarąjį savo albumą „Elektroninis dievas“ atliks, jo paties žodžiais, „pačias pagoniškiausias savo dainas“.
 
Pirmą kartą festivalyje lankysis rašytojas, kino bei teatro režisierius ir dainuojamosios poezijos bei liaudies dainų atlikėjas Vytautas V. Landsbergis, kuris scenoje pasirodys kartu su kompozitoriumi Raimondu Rašpoliausku bei paruoš literatūrinį-muzikinį vakarą vaikams.
 
Gerai žinoma folkroko grupė „Žalvarinis“ festivalyje surengs akustinį pasirodymą kitokia sudėtimi ir atskleis naują, dar negirdėtą savo muzikos skambesį. Tiesa, tai – dar viena sukaktis – praėjo lygiai 10 metų kuomet „Juodaragyje“ prie Alaušo ežero pirmąsyk suskambo „Žalvarinio“ akordai.
 
Minėdami paukčius, šventės organizatoriai negalėjo į sceną nepakviesti Alinos Orlovos, ne tik dėl „ereliškos“ pavardės. Išskirtinio balso ir kūrybos dainininkės akustinė muzika su folko ir kabareto elementais skamba didžiuosiuose pasaulio miestuose, tačiau jaukiame salos pušyne, ne toli nuo Alinos gimtojo Visagino, jos dainos turėtų atsiskleisti ypatingai.
 
Savita ir uždegančia dainuojamaja poezija turėtų nustebinti ir jaunų menininkų Manto ir Kamilės duetas „Kamanių šilelis“, pernai festivalyje sulaukęs didelio pasisekimo.
 
Baltišką gamtos pasaulėžiūrą, etninius atspalvius ir patirtį savaip įgarsins ilgamečiai Lietuvos avangardinės, elektroninės ir post-industrial muzikos kūrėjai - „Girnų Giesmės“, „Oorchach“, „Sala“, „Driezhas“ su poetiška vokaliste Ieva Astromskaite (Druja), ambient/drone garsų kūrėja „Daina Dieva“ ir kiti. Šiaurinėje festivalio scenoje, kuri penktadienį tradiciškai skiriama keisčiausiems garsams, tarp plukdančių drone, ambient, gamtos įrašų ir minimalistinės elektronikos šuorų dažnai skambės ir gyvi akustiniai instrumentai.
 
Penkioliktojo „Mėnesio Juodaragio“ žiūrovams įspūdingą reginį ruošia oreiviai - saloje šeštadienio naktį 15 karšto oro balionų išsirikiuos į naktinį paradą, kuriam specialų muzikinį kūrinį ruošia post-folkloro kompozitorius Donatas Bielkauskas (Donis) ir radikalios elektronikos rezidentas McKaras.
 
Taip pat vedami Donio ir įkvėpti Vydūno dvasios, klaipėdiškių ansamblio „Gyvata“ muzikantai pristatys savo debiutinį albumą „Su vėjužiu kalbėjau“.
 
Jaunų žmonių atliekamu folkloro skambesiu dalinsis ir vyriškų dainų kolektyvas „Ugniavijas“, patrakėliai „ByTikZyz“, ansambliai „Obelija“, „Ramtatūris“, „Linago“, Šiemet su paukščių mitologijos paslaptimis atvyks ir vienas profesionaliausių bei balsingiausių Vilniaus folkloro ansamblių VISI, kuriam vadovauja „folkloro tėvu“ tituluojamas etnoinstrumentologas Evaldas Vyčinas.
 
Apeiginio baltų folkloro grupė „Kūlgrinda“, kuri tradiciškai atidaro ir palaimina festivalį, šiemet Didžiojoje scenoje apdainuos paukščius metų ir gyvenimo rate. Beje, „Kūlgrindos“ dainininkę Vėtrą Trinkūnaitę scenoje išvysime ir kartu su užsienio žvaigždėmis – airių folk-metal pionieriais „Cruachan“.
 
„Mėnesio Juodaragio“ muzikinėje programoje 3 scenose ir įvairiose kitose erdvėse pasirodys apie 50 kolektyvų ir atlikėjų.

Visa informacija apie festivalį - www.mjr.lt/

Aistė Smilgevičiūtė, andrius mamontovas, Mėnuo Juodaragis, mėnuo juodaragis 2012, Skylė, veronika povilionienė, Žalvarinis

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai