Now Reading
Gykų 10-ukas: 2 dalis

Gykų 10-ukas: 2 dalis

Gykų 10-ukas: 2 dalis

Karolis Vyšniauskas
Nuotraukoje – „Facebook“ įkūrėjas ir vadovas Markas Zuckerbergas

Tęsinys. Pradžia – sekmadienį publikuotoje pirmoje dalyje.

Jackas Dorsey


Jis yra mikrotinklaraščių paslaugos „Twitter“ įkūrėjas ir vadovas, šiuo metu taip pat vystantis ir kitą savo kompaniją, elektroninių mokėjimų sistemą „Square“.

Už ką jam paspaustume ranką? Vykstant pasaulinės reikšmėms įvykiams (Egipto revoliucijai, protestams Rusijoje ir kt.) „Twitteris“ yra pirmesnis už televiziją, radiją ir netgi interneto naujienų portalus. Informacija ten sklinda milžinišku greičiu ir pateikiama kompaktiškai, nes kiekvienas pranešimas yra apribotas 140-ies ženklų limito.

Gykiškiausias faktas: nors „Twitteris“ yra tobulas laiko švaistymo įrankis, Jackas geriau nei bet kas supranta laiko vertę ir kasdien laikosi griežtos disciplinos: per dieną dirba 16 valandų (aštuonios skiriamos „Twitteriui“, aštuonios „Square“). Pirmadienis yra susitikimų diena, antradienis – produktų tobulinimo diena, trečiadienis – rinkodaros ir komunikacijos diena ir t.t. Taip ir ne kitaip.
 

Davidas Karpas

Jis yra trumpų tinklaraščių platformos „Tumblr“ įkūrėjas ir kompanijos vadovas.

Už ką jam paspaustume ranką? Jei „Wordpress“ tapo tinklaraščių kūrimo įrankiu nors kiek prakutusiems vartotojams, „Tumblr“ nusitaikė į tuos, kurie to daryti visiškai nemoka (ar tingi). Kartu su kolegomis Davidas sukūrė itin paprastą tinklaraščių platformą, kuri leidžia net ir visiškai internetinio dizaino žinių bei pojūčio neturinčiam žmogui susikurti estetišką erdvę internete.

Gykiškiausias faktas: prieš pradėdamas kurti „Tumblr“ Davidas dirbo programinės įrangos konsultantu amerikietiškame „Supermamos“ forumo atitikmenyje „UrbanBaby“.


Anonimas

Jis (ji?) yra interneto haktyvistas (hakeris + aktyvistas) virtualiai protestuojantis prieš Vatikaną, „Sony“ korporaciją, interneto cenzūrą, FTB ir kitas galios struktūras. Jo tikslas – laisvė tiek online tiek offline.

Už ką jam (jai) paspaustume ranką? Nors šis interneto Robinhudas dažnai veikia ne pačiais gražiausiais metodais (nulaužia Sirijos gynybos ministro tinklalapį, pavagia ir paviešina NATO duomenų bazės duomenis ir pan.), jis (ji) yra svariai prisidėjęs prie Arabų pavasario judėjimo, visomis išgalėmis kovojo prieš į interneto laisvę besikėsinusį SOPA įstatymą ir kt.

Gykiškiausias faktas: niekas, net patys Anonymous nariai nežino, kokie žmonės yra jų grupuotėje ar kiek jų yra. Veikti išvien jiems pakanka idėjos, kompiuterio ir interneto.


Jimmy Walesas

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Jis yra atviros interneto enciklopedijos „Wikipedia“ sumanytojas ir bendraautorius

Už ką jam paspaustume ranką? Už tai, kad dabar greitai ir nemokamai galime sužinoti praktiškai bet ką apie šį pasaulį, pradedant antikiniu pupelių dievu Cyamites, baigiant Rūta Meilutyte. Jūsų universiteto dėstytojai vis dar sako, kad „Wikipedios“ informacija nėra patikima, nes šią enciklopediją gali redaguoti bet kas, net ir jūs, tačiau ja kasdien pasitiki patys.

Gykiškiausias faktas: skaitomiausia Jimmy knyga vaikystėje buvo enciklopedija „Britannica“. 


Markas Zuckerbergas

Jis yra socialinio tinklo „Facebook“ kūrėjas.

Už ką jam paspaustume ranką? Niekas kitas pasaulio istorijoje nesugebėjo suburti tiek žmonių į vieną bendruomenę, nors ir virtualią. „Facebook“ vartotojų skaičius birželį siekė 955 milijonus ir jis toliau auga. Nepaisant visų šio tinklo minusų, jis visiems laikams pakeitė mūsų suvokimą apie bendravimą ir informacijos sklaidą internete.

Gykiškiausias faktas: jau nuo mažų dienų Markas buvo žinomas kaip programavimo genijus, tačiau kartu buvo ir užkietėjęs humanitaras. Stodamas į Harvardą jis jau mokėjo prancūzų, hebrajų, lotynų ir senovės graikų kalbas, o studijų metais pagarsėjo kaip vaikinas, gebantis mintinai cituoti Homero „Iliadą“.


Šis straipsnis publikuotas rugpjūčio mėnesio „Laikas.lt“ žurnale tema GYKAI, kurį galite rasti Vilniaus, Kauno ir Šiaulių viešose vietose arba čia. Kiti numerio straipsniai:

Gykų 10-ukas: 1 dalis
Stilingų žmonių stilingos technologijos (Gatvės stiliaus foto)
„Facebook“ klaidos – Laimono Zako eksponatai
Programuotojas L. Valiukas: „Tarp kompiuterastų pasitaiko ir normalių žmonių, bet nedaug“
Prekyba vintažiniais daiktais internetu. Ar tai pelninga? (Foto)
Kuriant stimpanką nebūtina apie jį žinoti
Amžinas kūrybininko ir užsakovo konfliktas
Labàdienà Jums sako Petras ir Rapolas
Kompiuterių klavišus deginantys gykai kine

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top