Now Reading
Ateities miestai

Ateities miestai

Ateities miestai

Fantastiniuose filmuose matome didžiulius ateities miestus, dažniausiai įsikūrusius dangaus ar požemio erdvėse, o visur aplinkui – vien tik skraidančias mašinas… Iš tiesų, ar kada pagalvojote apie tai, kas laukia mūsų miestų ir kaip jie atrodys po keliasdešimt ar šimto metų?…

Eko-miestai

Šiandienos miesto veidą būtų galima apibūdinti trumpai ir aiškiai: užterštas oras, didėjanti populiacija ir senkantys gamtos resursai. Ekologijos problemos šiuo metu – ypač aktualios. Visame pasaulyje šiandien ieškoma įvairiausių būdų, kaip pagerinti gyvenimo kokybę, mažinant oro taršą ir ribojant energijos sunaudojimą. Architektai teigia, jog nedelsiant reikia kurti kitokį, gamtos apsuptą miestą.

Žemdirbystė miete

Miestams verkiant reikia žalumos. Architektų planuose – miestas, apželdintas žole ir apsodintas medžiais. Kitų idėjos dar gilesnės: ant pastatų stogų – sodai, o pačiame miesto centre – laukai ir netgi fermos! Architektų manymu, tai – ne tik fantazija. Anot jų, šios idėjos galėtų būti realiai įgyvendinamos.

Eko-bokštas

Šis bokštas – tai 80-ties aukštų pastatas. Anot jo sumanytojo, kiekvienas šio autonominio pastato aukštas galės suktis aplink savo ašį. Taigi, priklausomai nuo paros meto, pastato gyventojai galės grožėtis vis kitu vaizdu pro langą. Aplink savo ašį pastatas apsisuktų per tris valandas. Tam reikalinga energija būtų gaunama iš saulės baterijų bei kiekviename aukšte sumontuotų vėjo turbinų. Manoma, jog pastatas turėtų pagaminti tiek elektros energijos, kad jos užtektų aprūpinti dar dešimčiai pastatų. Šiuo metu yra suplanuotos net dviejų tokių dangoraižių statybos: vieno –  Dubajuje, kito – Maskvoje. Nebloga eko idėja, ar ne?.

„Antismogas“ Paryžiuje

Šis futuristinis pastatas bus ne tik neteršiantis aplinkos, bet ir pats visiškai apsirūpins elektros energija. Be to, šis pastatas bus padengtas medžiaga, kuri absorbuos ir sunaikins taršiąsias oro daleles Paryžiaus mieste. Kad surinktų lietaus vandenį,
„Antismogas“ bus apželdintas.

„Dongtan’as“ – eko-miestas Kinijoje

Tai bus pirmasis, visiškai ekolologiškas miestas, pastatytas saloje. Jame bus ne tik natūraliai išgaunama energija, bet ir perdirbama 80%  miesto atliekų. Miesto pastatai bus ne didesni nei 8 aukštų, o stogams uždengti ir izoliuoti bus naudojama augmenija. Šiame eko-mieste planuojama apgyvendinti apie 80000 gyventojų, kurie čia pat, vietoje, galės naudotis įvairiais gamtos resursais.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Dar daugiau eko…

Kiti miestų projektai lieka tik konceptais. Vienas iš tokių projektų – vandens lelijos miestas „Lilypad’as“. Šis „Ekopolio“ konceptas buvo sugalvotas, baiminantis klimato atšilimo ir vandens lygio pakilimo. Šis „Ekopolis” būtų tarsi prieglobstis katastrofos atveju.

Planuojama, jog tokiame mieste galėtų įsikurti apie 50 000 gyventojų. Miestas autonomiškai apsirūpintų energija, o atliekos būtų čia pat perdirbamos.

Kitas projektas – „Miesto džiunglės” Hong Konge. Šio projekto pagrindinis tikslas – atkurti žaliąsias miesto erdves. Tačiau šios žaliosios miesto zonos būtų ne bet kokios formos : jos eitų į aukštį, taip siekiant sutaupyti miesto erdvę. Planuojama, jog šie naujieji eko-pastatai turėtų pagaminti daugiau energijos nei jos sunaudotų.


Parengė Renata Lazickaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top