Now Reading
„HP Envy X2“: kai nori planšetės, bet reikia ir kompiuterio (apžvalga)

„HP Envy X2“: kai nori planšetės, bet reikia ir kompiuterio (apžvalga)

„HP Envy X2“: kai nori planšetės

Karolis Vyšniauskas

Taip, planšetė ir yra kompiuteris. Bet, vis dėlto, skirtis tarp planšetinio ir nešiojamo kompiuterių yra aiški, o dilema, kurį įsigyti – vis stipresnė. Nešiojamą jau turite, bet turbūt norite naujo. Mielai pirktumėte planšetę, bet suprantate, kad naujo nešiojamo vis tiek reikės. Ką daryti? HP siūlo išeitį – hibridinį kompiuterį „HP Envy X2“. Patikrinkime, ko jis vertas.

Iš pirmo žvilgsnio – dar vienas netbukas. Bet nuimi ekraną, ir prasideda linksmybės: klaviatūrą padėjus į šalį, kompiuterio ekranas virsta pilnaverte planšete. Nori grįžti prie įprasto laptopo – sujunki planšetę su klaviatūra, ir vėl turi kompiuterį, lyg niekur nieko.
 
Išeitis? Išeitis. Tik kad dažniausiai multifunkciniai įrenginiai pasižymi tuo, jog visas savo funkcijas atlieka vidutiniškai. Ar tas pats nutiko ir „HP Envy X2“? Po dviejų su juo praleistų savaičių galiu pasakyti, kad, deja, nemažai atvejų taip. Tačiau tai vis tiek yra vertas dėmesio daikčiukas.
 
Visų pirma, jis labai gražus. Nors noras atrodyti kaip „Macbook Air“ yra per didelis, kad būtų nepastebėtas, „HP Envy X2“ yra malonus tiek pažiūrėti, tiek paliesti. Be to, kompiuterio korpusas – tvirtas, klaviatūra (deja, nešviečianti) – patogi. Jis atrodo kaip žaisliukas, bet iš tikrųjų yra atsakingai sukurtas ir patikimas.
 
Visiems, kurie per tas dvi savaites svečiavosi namuose ir pamatė šį kompiuterį, jis padarė įspūdį mažiausiai tris kartus: pirma, tiesiog kaip žavus nešiojamas kompiuteris, po to – kaip netikėtai virtusi planšetė, galiausiai vėl kaip kompiuteris. Nors ekraną-planšetę ir klaviatūrą-korpusą laikanti jungtis galėtų būti daug patogesnė, pati hibridinio kompiuterio idėja išties veikia ir vien už tai HP galima paploti.

Ketvirtas įspūdis paprastai būdavo pamačius „Windows 8“. „Envy X2“ yra pirmasis HP kompiuteris, kuriame ši sistema įdiegta. Kas dar nepatyrė – „Windows 8“ yra iš esmės kitokia. Nors klaviatūroje paspaudus „Windows“ mygtuką galima pereiti į įprastą darbastalio aplinką, apskritai ši sistema siūlo visiškai naują vartotojo sąsają. Tai daro „HP Envy X2“ nauju įrenginiu visomis prasmėmis – ne tik neįprastu išoriškai, bet siūlančiu naują paties naudojimosi kompiuteriu pojūtį.
 
Nauja nebūtinai yra gerai. Vartotojui, norint susigaudyti kada naudoti šį kompiuterį kaip planšetę, o kada ne, kaip naudoti „Windows 8“ ir t.t., naujovių vienu metu gali būti per daug. Bet galbūt ne tokiems vartotojams jis skirtas?
 
Bet kokiu atveju, „HP Envy X2“ yra patrauklus tiek išore, tiek vidumi. Tačiau vien įvaizdžiu gyvas nebūsi. Pereinant prie ne tokių blizgių techininių dalykų, geras pirmasis įspūdis suprastėja.
 
Trumpai tariant, šis kompiuteris tiesiog yra per lėtas. 1,8 Ghz „Intel Atom“ procesorius sunkiai susitvarko ir su keliais vienu metu atvertais naršyklės langais, jau nekalbant apie darbą su vaizdine medžiaga. Galbūt nenorėdami per daug išpūsti įrenginio kainos, gamintojai į jį nedėjo šiuo metu kiekviename ultrabook tipo kompiuteryje randamų i5 ar i7 procesorių. Sutaupė, bet labiau sau pakenkė, nei išlošė. Kompiuterio kaina, šiuo metu Lietuvoje siekianti 3049 Lt, nėra baisiai didelė, tačiau, vis dėlto, mokant tokius pinigus, norisi didesnio greičio, nei jį suteiktų eilinis rinkoje neįsitvirtinęs netbukas. O pagal savo pajėgumus „Envy X2“ yra tik toks.
 
Šiam kompiuteriui koją kiša ir kiti su jo, kaip hibrido, koncepcija susiję dalykai. Pavyzdžiui, ekranas. 11,6 colio įstrižainė yra turbūt vienintelė įmanoma tokiam įrenginiui, mat 13 colių ekranas, virtęs planšete, būtų neįsivaizduojamai didelis, o 10-ies – mažas. 11,6 yra variantas, tinkamas abiems. Tačiau kartu netinkamas niekam. Kaip kompiuteris „Envy X2“ yra truputį per mažas, kaip planšetė – jau per didelis. Žinoma, tai – įpročio dalykas. Prie visko priprantama, tačiau tam reikia laiko. Dviejų savaičių buvo per mažai.
 
Nepatogumų sukelia net ir tokia smulkmena, kaip ekrano pasvirimo kampas. Nori ekraną atlenkti dar labiau, kad nereikėtų sėdėti susikūprinus, bet jis to nebeleidžia. „Tiek to“, – galvoji, padedi kompiuterį ant lovos, ir šis… pargriūna. Ekranas nusveria klaviatūrą, ir viso kompiuterio solidumo kaip nebūta. Tokius dalykus gali suprasti tik kompiuterį nusipirkus, tad įspėju iš anksto.
 
Žinoma, tai atrodo kaip smulkmenos. Tačiau geri produktai nuo puikių tuo ir skiriasi: pastaruosiuose visos smulkmenos būna apgalvotos.
 
Ar šis kompiuteris vertas jūsų trijų tūkstančių? Klausimas, kokiems tikslams jį naudosite. Jei nuolat esate kelyje ir jums reikia kompiuterio, kuris turėtų ilgai veikiančią bateriją, būtų lengvas, mobilus ir tinkantis atlikti kasdienėms užduotims (el paštas, naršymas internete), bandykite.
 
Jeigu prie kompiuterio rymote devynias valandas per parą, nerizikuokite: „Envy X2“ jums paprasčiausiai nepakaks. Tai yra labiau planšetė, nei kompiuteris, o ne atvirkščiai.
 
Rudenį Paryžiuje, „HP Connected Music“ platformos ir naujų HP produktų pristatymo metu, „Envy X2“ buvo pagrindinis kompanijos koziris. Dabar, kai jis jau atėjo į rinką, aišku, kad revoliucijos jis nesukurs, tačiau idėją sujungti du įrenginius į vieną jame įgyvendinta sėkmingai.
 
Ir bent jau dėl vieno HP gali būti tikri – jeigu techninių parametrų „Envy X2“ gali pritrūkti, įvaizdžio prasme šis įrenginys yra vienas įdomiausių rinkoje šiuo metu.

HP ENVY X2:

Ekrano įstrižainė – 11,6 coliai
Procesorius – Intel Atom Z2760, 1,8 GHz
Operacinė sistema – Windows 8
Atmintinė – 2048 MB
Vaizdo plokštė – Intel HD Graphics, 782 MB
Kietasis diskas talpa – 64 GB, 5400 rpm
Svoris – 1.41 kg
Kaina Lietuvoje – 3049 Lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top