Now Reading
Šalčiausiame pasaulio mieste temperatūra nukrenta žemiau -71 laipsnių šalčio (foto)

Šalčiausiame pasaulio mieste temperatūra nukrenta žemiau -71 laipsnių šalčio (foto)

Šalčiausiame pasaulio mieste temperatūra nukrenta žemiau -71 laipsnių šalčio (foto)

Laikas.lt
Parengta pagal Dailymail.co.uk

Lietuvoje šalčiui nukritus 20 laipsnių žemiau nulio, visi suskumbame dejuoti, dėl baisaus šalčio. Tokiu atveju, derėtų pagalvoti apie šalčiausioje pasaulio vietoje gyvenančius žmones, kur temperatūra kartais nukrenta žemiau -71 C žemiau nulio. Oimiakono miestelyje, Rusijoje, visą žiemą laikosi toks šaltis, kad net sunku įsivaizduoti, o dėl tokių klimato sąlygų ten negali leistis lėktuvai.

Oimiakono miestelis, esantis šiaurės rytų Rusijoje, yra vadinamas „Šalčio poliumi“. Vidutinė sausio mėnesio temperatūra ten siekia maždaug -50 laipsnių šalčio. Būtent čia yra užfiksuota žemiausia temperatūra, o miestelis laikomas šalčiausia, nuolatiniais gyventojais apgyvendinta vieta pasaulyje. Sunku net įsivaizduoti, kaip tai yra įmanoma, bet, regis, žmonės moka prisitaikyti prie įvairiausių gyvenimo sąlygų. Ironiška, bet miestelio pavadinimas Oimianko reiškia „neužšąlantis vanduo“, taip jis pavadintas, dėl netoliese esančių karšto vandens šaltinių.

Oimiakono kaimelyje gyvena apie 500 gyventojų, o 1920-1930 metais tai buvo vieta, kur elnių augintojai sustodavo pagirdyti savo kaimenes vandeniu iš terminių šaltinių. Vis tik, sovietų valdžia nusprendė įkurti ten gyvenvietę kaip nuolatinę gyvenimo vietą klajokliams, manydami, kad juos bus sunku sukontroliuoti.

Dabartiniai miestelio gyventojai susiduria su tokiomis kasdienėmis problemomis, kaip: parkerio rašalo sušalimas, akinių prišalimas prie veido bei nuolatos išsikraunančios baterijos. Vietiniams gyventojams patariama nuolatos laikyti užvestus automobilius, jei nori, kad jie vėl užsivestų. O ką kalbėti apie mobiliuosius telefonus? Net jei ten ir būtų mobilusis ryšis, telefonai tokiomis sąlygomis, paprasčiausiai, neveiktų.

Kita opi problema – mirusių žmonių laidojimas, kuris čia gali užtrukti iki trijų dienų. Šio proceso metu pirmiausia žemė turi būti pakankamai atšildyta, kad būtų galima kasti, tad toje vietoje ilgą laiką deginamas laužas. Atšilęs žemės sluoksnis su anglimis nustumiamas į šalį, šis procesas kartojamas daug kartų, kol centimetras po centimetro iškasama duobė.

Tokiomis sąlygomis gyvenantys miestelio gyventojai yra užgrūdinti tokio oro labiau nei bet kokios kitos šalies žmonės, o vietinės mokyklos uždaromos tik tokiais atvejais, kai temperatūra nukrenta žemiau -52 laipsnių šalčio.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top