Now Reading
50-ieji sugrįžta!

50-ieji sugrįžta!

50-ieji sugrįžta!
„Tegyvuoja moteriškumas!“ skelbia fotosesijų skiltys didžiuosiuose mados žurnaluose. Stiliaus biblijomis tapę rugsėjo mėnesio numeriai šiemet kupini pūstų sijonų, manekenių liaunais it vapsvų liemenimis ir išryškintomis krūtinėmis. Taip, stipriai dvelkiantys Dioro Paryžiumi ir senuoju Holivudu, 50-tieji sugrįžta.

Revoliucinis „Naujasis įvaizdis“

Kad išsiaiškintume, kas įkvėpė dizainerius ant podiumo grąžinti XX amžiaus vidurio siluetus, reikėtų nusikelti į 1947 vasario 12-ąją. Tądien prancūzų dizaineris Christianas Dioras pristatė pavasario-vasaros kolekciją, kurioje po karo įsigalėjusį praktiškumą jis išstūmė pabrėždamas moteriškas linijas. Paryžius aikčiojo nuo pūstų sijonų žemiau kelių, išryškintų krūtinių, suveržto liemens, o žurnalo „Harper‘s Bazaar“ redaktorė Carmel Snow sušuko: „Koks naujas įvaizdis!“.
 
Taip ši Dioro kolekcija ir įsirėžė į mados istoriją – kaip „naujasis įvaizdis“ (angl. „New Look“), o patį dizainerį ji bemat užkėlė į prancūziškos mados olimpą. Naujojo silueto banga nepaliko abejingų – pasiturinčios damos negalėjo atsispirti Dioro drabužiams, o darbo klasės atstovės bandė atkartoti šį stilių naudodamos pigesnes medžiagas arba išradingai persiūdamos savus drabužius.

50-tieji ant XXI amžiaus podiumų

Liemuo
Panašu, jog svarbiausia 50-tųjų manifesto taisyklė – pabrėžti liemenį. Todėl nemaža dalis dizainerių pasekę Dioro tradicija kolekcijų bendru vardikliu pavertė diržą, apjuostą aplink liemenį.

Prada
mados namai sukneles bei jaukius megztinius veržė plonyčiais lakiniais dirželiais su kaspinėliu priekyje, o už Fendi mados namų vairo stovintis Karlas Lagerfieldas įmantriai, bet kartu ir atsainiai, iš ilgojo diržo galo formavo mazgus. Veržti šį sezoną galima viską – švarkelius, paltus ar net elegancija dvelkiančius kailinius.


 
Sijonas
Dar vienas praėjusio šimtmečio vidurio mados bruožas – blauzdas siekiantis sijonas. Itin ryškiai šio drabužio tendencija atsispindi Louis Vuitton bei Dries Van Noten mados namų kolekcijose.

Marcas Jacobas, kuriantis Louis Vuitton kolekcijas, ant sijonų perkėlė languotus raštus ir gėlių ornamentiką bei varijavo su šviesiais atspalviais. Belgų dizaineris Dries Van Noten pasinėrė į tamsių spalvų paletę ir žaidė su abstrakčiais raštais.



 
Megztinis
Su 50-aisiais grįžta ir mezginių kultas. Prada prikėlė pynėmis dekoruotus, tarytum močiutės rankų darbo, megztukus. Norint savo aprangoje pritaikyti 50-ųjų stilių menančius megztinius, nebus sunku.

Vintažo parduotuvės puikiai pasitarnaus ieškant per priekį susegamų, leopardo raštais dekoruotų ar kuklių vienspalvių megztinių. Tik jokiu būdu nepraeikite dirželių skyriaus!


 
50-ųjų tendencijoje išsiskiria du poliai – seksualumas ir konservatyvumas. Tais pačiais podiumais žygiavo ir korsetu pasipuošusi vilioklė paryžietė, ir kukli namų šeimininkė savo grožybes slepianti po ilgu sijonu ir iki kaklo užsegamu megztuku.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Senojo Holivudo diva raudonomis lūpomis ir natūralumu spindinti mergina akis slepianti po katės stiliaus akiniais. Nepaisant to, abu poliai gieda odę moteriškumui. Todėl jei 80-ųjų glamūro spindesys kiek pabodo, o 90-ieji per daug dvelkia šalčiu, prieglobstį rasite moterį garbinančiuose 50-uosiuose.

Justė Urbonavičiūtė
Nuotr. style.com, fashiongonerogue.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top