Now Reading
Postcrossing’as. Atvirukų siuntimo džiaugsmas

Postcrossing’as. Atvirukų siuntimo džiaugsmas

Postcrossing'as. Atvirukų siuntimo džiaugsmas

Ne vienas su didele nostalgija prisimename tą nekantrų laukimą, kurio genami kas rytą skubėdavome prie pašto dėžutės.

Tikėdamiesi pagaliau rasti laišką ar atviruką, siunčiantį linkėjimus iš kito miesto, o gal net tolimos šalies. Užrašytus ant tikro popieriaus, kurį taip gera ir malonu liesti…
 
Internetas ir mobilusis telefonas iš esmės pakeitė žmonių bendravimo įpročius. Tapome pasiekiami visur ir visada. Tačiau tikro, ranka rašyto laiško ilgesys išliko. Galų gale iš jo gimė tarptautinis projektas, vadinamas anglišku žodžiu Postcrossing. Jo iniciatorių dėka, šiandien daugybė žmonių iš viso pasaulio siunčia atvirukus kitiems judėjimo nariams ir džiaugiasi gaudami juos patys.

Pradžia 

Postcrossing’oprojektą prieš kelerius metus sumanė portugalų studentas Paulo Magalhães. Vaikinas prisipažįsta be galo mėgdavęs gauti tikrus laiškus ir atvirukus. Tiesą sakant, netgi nelabai svarbu iš ko: šeimos narių, draugų ar vos pažįstamų žmonių, gyvenančių kitame pasaulio krašte. Svarbiausia – siuntimo ir laukimo džiaugsmas.
 
Pažinodamas daugiau panašių žmonių, P. Magalhães pradėjo kurti virtualią erdvę, kuri per atvirukų siuntimą suvienytų viso pasaulio žmones, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos, tautybės, amžiaus, lyties, rasės ar įsitikinimų. Taip 2005 m. vasarą startavo puslapis www.postcrossing.com, nemokamai kviečiantis prisijungti visus, kuriems tikro atviruko siuntimas įprasmina šiltesnį ir nuoširdesnį ryšį nei susirašinėjimas elektroniniais laškais ar trumposiomis žinutėmis.

Kaip tai veikia? 

Visų pirma turėsite užsiregistruoti puslapyje www.postcrossing.com. Gavote patvirtinimą? Sveikiname prisijungus prie 200.000 narių vienijančios pasaulinės bendrijos. Kitas žingsnis, kurį reikia atlikti – tai užklausti kito nario adreso. Drauge su juo į savo elektroninio pašto dėžutę gausite ir ID kodą.

Kiekviena atvirutė turi unikalų ID kodą, pagal kurį yra atpažįstama postcrossing’osistemoje. Naudodamasis šiuo kodu, jūsų atvirutės gavėjas galės ją užregistruoti, tuo tarpu jūs pats atsidursite tarp vartotojų, kurių adresus sistema siūlys kitiems nariams.

 
Pagal galiojančią tvarką, vienu metu galima išsiųsti 5 atvirukus. Kaskart, kai tik bus užregistruotas vienas iš jūsų siųstų atvirukų, galėsite užklausti naujo adreso. Pagrindinis dalykas, kurį reikės daryti tol, kol norėsite dalyvauti šiame projekte – ieškoti originalių atvirukų ir tapti nuolatiniu pašto skyrių lankytoju.

Postcrosserių džiaugsmai ir rūpesčiai 

Norėdami išgirsti gyvų įspūdžių, kalbiname prisiekusią atvirukų siuntėją Viltę. Postcrossing’oidėja mergina susidomėjo prieš gerus metus. Per tiek laiko į įvairiausius pasaulio kampelius ji spėjo išsiuntinėti keliasdešimt pirktinių ir savo gamybos atvirukų. Tiek pat sulaukė ir pati.
 
„Apie postcrossing’ą sužinojau naršydama internete. Iš pradžių nelabai atkreipiau dėmesį į šį terminą, tačiau kai pastebėjau apie jį rašant mažiausiai keliolikoje puslapių, nusprendžiau pasidomėti detaliau. Projektas labai sudomino, netrukus į jį įsijungiau ir pati. Dabar tai – nebepagydoma liga“, juokiasi mergina.
 
Viltė pasakoja, kad atviruko siuntimo ir gavimo procesas jai tapo ypatingu ritualu. „Mano paauglystės metais buvo populiaru susirašinėti laiškais. Žmonės skelbdavo savo adresus įvairiuose žurnaluose, paštu užsimegzdavo ir nutrūkdavo daugybė pažinčių.

Dažnai prisimindavau tą jausmą, kaip ryte prieš pusryčius skubėdavau iki pašto dėžutės. Kiek būdavo džiaugsmo, jei joje kažką rasdavau! Nekantraudama parbėgdavau namo, užsikaisdavau didelį puodelį arbatos, atplėšdavau voką ir pasinerdavau į kito žmogaus istoriją. Dabar panašų jausmą man sukelia atvirukai. O gaunu jų iš pačių įvairiausių vietų: Lenkijos, Vokietijos, Argentinos, Naujosios Zelandijos…“, pasakoja Viltė.

 
Mergina teigia, kad iš pradžių siųsdavo atvirukus su žymiomis Lietuvos vietomis, paskui pradėjo dairytis mūsų menininkų pieštų darbų, dar vėliau juos ėmė gaminti pati. „Lietuvoje – ne toks gausus atvirukų pasirinkimas, kokio norėtųsi.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Žinoma, įdomių pavyzdžių atsiranda ne tik knygynuose, bet ir interjero detalių ar specializuotų dovanų parduotuvėse, tačiau tokie atvirukai dažniausiai pakankamai brangūs“, apgailestauja Viltė ir priduria, kad turintiems kūrybingumo gyslelę juos galima gaminti patiems. „Taip ir originaliau, ir įdomiau“, šypsosi grafiką baigusi mergina.

Skaičiai ir faktai 

  • Postcrossing’o projekte dalyvauja daugiau nei 200.000 žmonių iš 209 šalių.
  • Per valandą projekto narių dėka visame pasaulyje iškeliauja maždaug 367 atvirukai.
  • Iki šios dienos buvo išsiųsta daugiau nei 5 mln. atvirukų.
  • Per penkerius metus atvirukai spėjo nukeliauti 28 149 014 643 km.
  • Postcrosseriai noriai dalyvauja įvairiose socialinėse akcijose. Pavyzdžiui, pernai judėjimo nariai prisidėjo prie Pasaulinei vilkligės dienai skirto minėjimo ir pradžiugino šia liga sergančius vaikus daugybe atvirukų su drugeliais.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top