Now Reading
Interneto lankytojai tiki viskuo – ir medžių aštunkojais, ir Šunų rojumi

Interneto lankytojai tiki viskuo – ir medžių aštunkojais, ir Šunų rojumi

Interneto lankytojai tiki viskuo - ir medžių aštunkojais

Neįtikėtina, tačiau mokslininkai priėjo ganėtinai gluminančią išvadą: žmonės beveik neturi įgūdžių atrinkti galimai klaidingą informaciją, kurią randa internete, skelbia Rusijos portalas „RBK Daily“.

Po kaimus lakstantys aštuonkojai, laimingai gyvenančių šunų sala – tuo lengvai patikėti linkę visi pasaulinio interneto tinklo lankytojai. Jungtinių Valstijų mokslininkai nustatė, kad žmonių pasitikėjimas internete skelbiama informacija yra stebėtinai aukštas ir net nelinkęs mažėti. 

Mokslininkų atlikti tyrimai trukdavo keletą metų, o pradėti jie buvo 2006 metais. Juose dalyvavo studentai savanoriai, kurie buvo supažindinti su (tyrėjams žinoma) neteisinga internete skelbiama informacija. Kaip paaiškėjo, daugelis iš jų net nesuabejojo jos patikimumu.

Eksperimentui atlikti buvo sukurtos įvairiausio turinio interneto svetainės. Pavyzdžiui, vienoje jų paskelbta apie mitinę būtybę – medžių aštuonkojį (Octopus paxarbolis), kuris išvestas esą 1998 metais. Padaras tariamai iš kitų išsiskyrė gebėjimu laipioti medžiais ir surasti paukščių lizdus, vogti kiaušinius ir medžioti smulkius graužikus bei varles.

Kitoje svetainėje paskelbta žinia apie Šunų rojaus salą. Buvo pranešta, kad toli nuo miesto šurmulio ir užterštų erdvių vietą čia jau radę apie 2,5 tūkstančio džiaugsmingai nusiteikusių šunų. Gyvūnai laimingi, nes jų nekamuoja problemos, kurias patirdavo gyvendami tarp žmonių. Saloje laksto dešimtys tūkstančių skanių triušių, o sekliuose vandenyse apstu žuvelių – visa tai skirta specialiai šunims.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Pastebėję, kad studentai neatskiria melagingos informacijos, mokslininkai nurodo, kad žmonėms reikia mokymo sistemos, leisiančios jiems atskirti tyčia išgalvotus pramanus nuo kokybiškos informacijos.

Rusijos portalui psichologė Natalija Varskaja nurodė, kad problema – ne internetas. Esą dabar ir laikraščiuose visais aprašomais dalykais tikėti nevertėtų. Akivaizdu, kad žmonių pasitikėjimas bet kokia žiniasklaidos rūšimi yra pervertintas. Psichologės teigimu, ir prieš šimtą metų gyvenusių asmenų, ir dabartinių gyventojų pasitikėjimas žiniasklaida nesumažėjo. Patikliųjų tik daugėja. Jie gali būti bet kokio amžiaus, o patiklumo lygis nepriklausąs nei nuo profesijos, nei nuo išsilavinimo.

O ar Jūs tikite viskuo, ką randate internete?

Parengė Nerijus Drochneris

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top