Now Reading
Surašyti lietuvius brangiau nei kitus europiečius

Surašyti lietuvius brangiau nei kitus europiečius

Surašyti lietuvius brangiau nei kitus europiečius

Europos Parlamento ir ES Tarybos nurodymu surašymo procedūra šiemet vyksta visose Europos Sąjungos valstybėse, tačiau paradoksas – Lietuvoje ji atsieis brangiausiai – 30 milijonų litų, nors gyventojų – mažiau nei 3 mln. Trys ketvirtadaliai numatytų lėšų bus skirta surašinėtojų atlyginimams. 

Svarbiausiu šio gyventojų surašymo klausimu laikoma emigracija. Manoma, kad palikti šalį galėję 300 tūkstančių – 500 tūkst. lietuvių. Prieš 10 metų, kai Lietuva dar nebuvo ES narė, visuotiniame surašyme dalyvavo 3,4 mln. gyventojų. Taip pat siekiama išsiaiškinti gyventojų išsilavinimo ir raštingumo lygį, persikėlimą iš miesto į kaimą, nedarbo lygį, nuomos mastus, pragyvenimo šaltinį ir šalies „pinigų šešėlyje“ mąstą. 

Briuseliui būtų pakakę, jei gyventojus surašanti šalis būtų panaudojusi turimas gyventojų duomenų bazes arba aplankiusi vos 10 proc. gyventojų. Pirmuoju būdu pasinaudojo Suomija, antruoju – Vokietija. 40 proc. Bulgarijos gyventojų susirašė patys – to šaliai pakanka. Latvija ir Estija pasirinko panašų būdą kaip ir lietuviai, tačiau „tolimieji šiauriečiai“ lankydamiesi namuose anketas iškart pildys nešiojamaisiais kompiuteriais, skelbia dienraštis „Lietuvos rytas“.

Tikimasi, kad internetu susirašys apie 30 iš 60-ties proc. galimybe juo naudotis turinčių Lietuvos gyventojų. Apie 7 tūkstančiai surašinėtojų būstus lankys balandžio 5 – gegužės 9 dienomis. Gyventojų surašymo rezultatai gali paaiškėti jau rugsėjį ir bus naudojami tik statistinei informacijai rengti.

Laikinoji Statistikos departamento vadovė Vilija Lapėnienė yra teigusi, kad ES nereikalauja šalių pateikti duomenis apie savo gyventojų migraciją. „Tai svarbu pačiai Lietuvai. Turime žinoti, kiek iš tiesų yra išvažiavę gyventojų iš Lietuvos“, – tvirtino vadovė.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Surašymas internete adresu esurašymas.lt prasidėjo šią savaitę ir vyks iki kovo 14 d. Gyventojai jau nuo antradienio elektroniniu būdu gali užpildyti anketas. Prisijungti prie elektroninio surašymo lapo galima per e. valdžios vartus. Prisijungimo būdai – naudodamiesi internetinės bankininkystės sistema, asmens tapatybės kortele, su integruotais skaitmeniniais sertifikatais, arba asmeniniu skaitmeniniu sertifikatu arba įvedus savo asmens dokumento duomenis. Jei surašymo lape surašysite visų kartu būste gyvenančių asmenų duomenis, vėliau surašinėtojų nesulauksite, skelbia esurašymas.lt.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top