Now Reading
Spermatozoidas – matęs daugiau nei pats vyras (Foto, video)

Spermatozoidas – matęs daugiau nei pats vyras (Foto, video)

Spermatozoidas – matęs daugiau nei pats vyras (Foto

Manote, kad sperma tėra pusė būtino veiksnio pradėti vaikelį? Ne, tai daug daugiau nei sudėtinė DNR dalis. Todėl siūlome susipažinti su šia „medžiaga” ir jos sugebėjimais plačiau.

Į tikslą – šviesos greičiu

Neatmestina, kad per dideli šalčiai ar šiluma gali turėti tiesioginės įtakos spermatozoidų kiekiui. Štai Los Andželo vyrai jos turi perpus mažiau nei kitoje Jungtinių Valstijų pakrantėje gyvenantys Niujorko eržilai.

Vyro spermatozoidai keliauja iki 4 milimetrų per minutę greičiu, tačiau daugeliui pavyksta nukakti vos 1 mm/min. Pažymėtina tai, jog šie „pradinukai“ ilgiu nepasižymi – vos 1/55 milijoninė milimetro dalis arba 55 mikronai, tad per minutę jie atlieka nepakeliamą žygdarbį. 

Vidutinis kelionės atstumas iki partnerės kiaušintakių siekia 175 milimetrus. „Vyriška armija“ ją galėtų pasiekti per 45 minučių, tačiau realybėje kelionė gali trukti iki 3 dienų. Spermatozoidų paviršius įkrautas neigiamai, todėl jie nesulimpa.

Plano sėkmė – vos ketvirtis

Vaisingos poros, net ir atmetusios kontracepciją, praktikuojančios nesaugius meilės žaidimus bei nesibaiminančios ejakuliacijos, gali būti ramios – pastoti jos turi vos 1-ą galimybę iš 4-ių.

Žmonių reprodukcijos lygis ir taip menkas ir neefektyvus, tad laikas daryti tinkamas išvadas, kad per kitą gyventojų surašymą turėtume kuo pasipuikuoti prieš valstybę.

Sperma – be sugebėjimo orientuotis

Kaip ir vyrai, taip ir jų sperma gali nuklysti „į kairę“. Pastariesiems labai ilgai trunka aptikti kelionės į vieną pusę tikslą – kiaušinėlį. Gaila, bet atėjūnai nesugeba reikiamai orientuotis. 

Vienas iš priežasčių, kodėl sperma taip ilgai ieško kiaušinėlio – ji neturi krypties jausmo. Vos 1 iš 5-ių spermatozoidų paklus valdžiai ir po ejakuliacijos ims plaukti vienintele teisinga kryptimi.

Senbernių biologinis laikrodis – lemtingas

Biologinis laikrodis tiksi visiems, tačiau moterys kur kas ilgiau gali džiaugtis ir lovos malonumais, ir vaisingumu. Vyrams biologinė iškrova prasideda daug anksčiau. Jei moterims menopauzė pasireiškia sulaukus vidutinio amžiaus, tai vaikinai su spermos kiekio ir kokybės kritimo problemomis susiduria jau ir 25-rių.

Dydis tikrai turi reikšmę

Daugelio žinduolių spermoje, tarp jų ir vyro, spermatozoidai yra vieni iš mažiausių – iki 40 mikronų ilgio. Tuo tarpu žiurkės – vieni didžiausių – 170 mikronų ilgio. 

Tritono spermatozoidai – iki 500 mikronų, šuns, jaučio, arklio, avino – 40-75 mikronų. Gyvūnai gamina labai daug spermatozoidų. Šuo lytinio akto metu išskiria apie 60 mln., avinas – iki 2 mlrd., arklys – apie 10 mlrd., žmogus – apie 200 mln. spermatozoidų.

 Vaisinės muselės drozofilos „Drosophila bifurca“ spermatozoidas – tikras gigantas – jei išsilietų iš vabzdžio kūnelio, jo ilgis siektų daugiau nei 5,8 cm. Tai tūkstantį kartų pranoksta vidutinį žmogaus spermatozoidą. Šios muselės geras tyrimo objektas genetikoje, nes turi tik 8 chromosomas, greitai dauginasi, vislios.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Subrendimui – 2,5 mėnesio

Spermatozoidai vyro sėklidėse subręsta per 2,5 mėnesio. Kyla klausimas, kur jie kaupiasi? Spermatogenezės metu per 61 dieną jie susiformuoja sėklidžių sėkliniuose vamzdeliuose ir iš ten patenka į sėklidės prielipo lataką, ten ir kaupiasi. 

Ejakuliacijos metu išsiskiriančiame skystyje yra ne vien sperma. Gyvybės eliksyre tėra 5 proc. subrendusių spermijų, o kitą dalį sudaro skystis su maistingomis ir spermatozoidus ilgoje kelionėje link kiaušinėlio saugančiomis medžiagomis. Tai – spermatogenezės ląstelės, baltymai, aminorūgštys, fermentai, gliukozė, fruktozė, citrinos rūgštis ir kt. medžiagos.

Tinkama gyvensena

Sveiką vyro gyvenseną galima tiesiogiai sieti su jo vaisingumo kokybe. Valgydami šviežius vaisius ir daržoves, vengdami pusfabrikačių, būdami normalaus kūno sudėjimo, daug laiko praleisdami gryname ore, mankštindamiesi, vartodami vitaminų papildus, eidami anksčiau gultis bei susilaikydami nuo tabako ir alkoholio vyrai gali užsitikrinti didesnį spermos kiekį. Organizmas pagamins ne tik daugiau spermatozoidų, bet šie bus daug energingesni ir veršis tapti tuo vieninteliu.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top