Now Reading
Kitokie šių laikų herojai

Kitokie šių laikų herojai

Kitokie šių laikų herojai

Kokius galėtumėte išvardyti komiksų herojus? Manau, dauguma paminėtų Betmeną, Žmogų Vorą, Supermeną ar Moterį Katę.

Jie visi turi kokių nors neįtikėtinų galių ir kovoja už gėrį. Tačiau dabar į pasaulį veržiasi kiek kitokie „herojai“ – meškutis pedofilas, vaikinas visuomet valgantis dribsnius ir kiti neaiškaus plauko tipai. Tiesa, ne visada komiksų pavidalu, tačiau jie nėra nė kiek mažiau žinomi už Supermeną.

Memai

Šiuos veikėjus vadinti herojais tiesiog neleidžia sąžinė. Tikslesnis jų pavadinimas – memas. Memas – kultūrinės informacijos vienetas, vieno proto perduodamas kitam. Memais gali būti laikoma lengvai įsimenama melodija, drabužių mados, tam tikros frazės ir, šiuo atveju, tam tikri išgalvoti veikėjai. Memai atsirado dar prieš internetą, tačiau niekas nepaneigs, kad šiame amžiuje internetas labai prisideda prie memų plitimo.

Meškutis, kuris myli mažas mergaites

Meškutį Pedofilą (angl. Pedobear) žino bemaž visi, kurie naudojasi internetu. Pirmą kartą jis pasirodė japoniškoje internetinėje svetainėje. Ten buvo jis pristatytas kaip Kumā (liet. lokys). Tiesa, tuomet jis dar nebuvo siejamas su pedofilija. Pedofilo etiketė jam buvo prilipdyta vėliau. Meškutis Pedofilas tuo metu buvo populiarus juokelis viename angliškame internetiniame puslapyje. Ilgai netrukus šis pokštas buvo susietas su „2channel“ pasirodžiusiu meškučiu.

Šis meškutis tapo toks populiarus, kad 2008 metais buvo sukurtas pliušinis jo analogas. Visgi, šio žaislo kūrėjus ištiko katastrofa – Meškutis Pedofilas buvo pripažintas pačiu blogiausiu kada nors sukurtu žaislu. Be to, Meškutis  rinkoje pasirodė su kiek dviprasmišku šūkiu: „Visiems mažyliams pasaulyje. Sušildys jus visus vienišomis ir šaltomis naktimis…“. Nė vienas meškutis nebuvo parduotas, tačiau iš parduotuvių lentynų meškučiai buvo perkelti į internetą – norintys jį įsigyti dabar tai gali padaryti užsukę į „ebay“.

Lietuviškoje internetinėje erdvėje Meškutį Pedofilą mėgstama sieti su prieš pora metų prasidėjusiu pedofilijos skandalu. Demotyvacijose, kurios taip pat yra memai, Pedofilas meškutis tapatinamas su Andriumi Ūsu, taip pat yra keliami hipotetiniai klausimai, kas stipresnis – Drąsius Kedys ar Meškutis Pedofilas?

„Kodėl tu ne…? Vaikinas“

Dar vienas internete atpažįstamas veikėjas – „Kodėl tu ne…? Vaikinas“ (angl. Y U NO Guy). Patogumo dėlei, mes jį pavadinkime tiesiog Kodėlčiumi. Jis vaizduojamas visuomet vienodai – kiek palinkęs, iškėlęs per alkūnes sulenktas rankas ir kažką rėkiantis. Jo paskutinė frazė visada prasideda žodžiais „kodėl tu ne…“.

Yra manoma, kad veido išraišką Kodėlčius „pasiskolino“ iš japoniško komikso „Grantz“. Būtent tokia pat, kaip Kodėlčiaus, veido išraiška yra vaizduojama 55-ame skyriuje „Apsinuoginęs karalius“ (angl. „Naked King“). Ši komikso dalis originalo kalba pasirodė 2002 metais, o angliškas variantas – 2009 metais. Tuomet Kodėlčius buvo vaizduojamas rausvame fone, o jame juodomis raidėmis buvo užrašyta: „Aš parašiau tau. Kodėl tu neatrašai man?!“ (angl. I TXT U/ Y U NO TXT BAK?!).

Vaikinas, valgantis dribsnius

„Dribsnių Vaikinas“ (angl. Cereal Guy) – tai veikėjas, kurį norint sukurti pakanka kompiuteryje turėti „Paint“ programą (galvai naudojamas apskritimas, o kūnui – tiesės). „Dribsnių Vaikinas“ visuomet vaizduojamas sėdintis prie stalo ir (kaip netikėta!) valgantis dribsnius.

Šis memas yra vienas iš nedaugelio, kurio atsiradimo istorijoje nekyla jokių neaiškumų. „Dribsnių Vaikiną 2007 metais sukūrė grafikas Bobas Averillas ir paskelbė internetiniame puslapyje „SomethingAwful“. Netrukus „Dribsnių Vaikinas“ pasirodė kaip parodija televizijos reklamos, skatinančios pirkti Reeso Puffo dribsnius. Parodijos populiarumas buvo toks didelis, kad Bobas Averillas pradėjo kurti internetinių komiksų serijas su šiuo veikėju ir pavadino „Lego roboto komiksais“ (angl. „Lego Robot Comics“).

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

2009 metais Averillo veikėjas pradėtas naudoti kaip universalus reakcijos reiškimo būdas. Pirmiausia tai pasireiškė jau anksčiau minėtoje internetinėje svetainėje „4chan“. Būtent ten ir susiformavo Averillo veikėjo vardas – „Dribsnių Vaikinas“.

„Įniršęs Vaikinas“ davė pradžią „Visuomet Vienišam“

Dar vienas memas, kurio pavadinime yra žodis „vaikinas“ – „Įniršęs Vaikinas“ (angl. Rage Guy). Įprastai „Įniršęs Vaikinas“ vaizduojamas keturių paveikslų serijoje, kurie išdėstyti tinklelio principu. Ketvirtame langelyje veikėjas išreiškia savo nusivylimą ar nepasitenkinimą, pirmuose langeliuose pateikta situacija, ištardamas „fffuuuu“.

Pirmą kartą Įniršęs Vaikinas internete pasirodė 2008 metais „4chan“ tinklalapyje, kuris, kaip jau pastebėjote, išpopuliarino ne vieną memą.

Iš „Įniršusio Vaikino paveikslų serijos gimė dar vienas veikėjas – „Visuomet Vienišas“ (angl. Forver Alone). Nors nėra visiškai aišku, kada „Visuomet Vienišas pirmą kartą pasirodė viešojoje erdvėje, visgi jo kilmė taip pat siejama su internetiniu puslapiu „4chan“.

Dovilė Lebrikaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top