Now Reading
Ką daryčiau kitaip, jei vėl būčiau 18-metis?

Ką daryčiau kitaip, jei vėl būčiau 18-metis?

Ką daryčiau kitaip

Turbūt ne vienas nostalgiškai prisimenate dienas, kai Jums buvo tik 18 metų. Ech, atrodo, jei vėl grįžtumėme į tuos laikus, daug ką gyvenime darytume kitaip. Pamokymus jaunajai kartai vardina tie, kuriems dabar 28-eri. Jei jie patys šias tiesas būtų žinoję, nepriklausomą gyvenimą būtų pradėję kiek kitaip.

1. Svarbu sugebėti iš klaidų pasimokyti, o didžiausia blogybė, kurią galite padaryti – tai nieko nesiimti po išgąsčio stipriai suklydus. Taigi, svarbiausia neabejoti savimi. 

2. Naujovių paieškos suteikia galimybę tobulėti. Niekada nebūsite 100 procentų tikras, kad darbas, kurio dabar siekiate, jums niekada nenusibos. Jei nieko nedarysite, daugumą laiko taip ir praleisite nežinodami, kuri veiklos rūšis jums labiausiai tinkama. Paieškos – tai sėkmė. Tik nuo jų priklauso, ar nesustabarėsite ir visiems laikams neužsisklęsite toje pačioje vietoje. 

3. 18-mečiai būsimą savo karjerą renkasi remdamiesi kitų žmonių idėjomis, tikslais ir patarimais. Nėra gerai siekti to, kas ir taip pritraukia būrius daug pinigų po studijų besitikinčių absolventų. Tol, kol liksite ištikimi sau, atsižvelgsite į vidinius interesus ir vertybes, per aistrą pasieksite daugiau sėkmės. Kitaip po kelerių metų galite suprasti, kad pasirinktas karjeros kelias jau atsibodęs: „Negi tai kasdien turėsiu dirbi visus 30 metų“.

4. Ieškokite naujų idėjų, išnaudokite siūlomas galimybes. Žmogaus baimė patirti nesėkmę – pats natūraliausias dalykas, tačiau kartais jis pakiša koją – nesinori išmėginti naujovių. Šias baimes privalu nugalėti ir palaipsniui „prisijaukinti“ daug mažų, asmeniškų patirčių. Linkime sukaupti kaip įmanoma daugiau patirties, kuria galėsite pasidalinti su jums rūpimais žmonėmis. Gyventi juk nereiškia „vegetuoti“.

5. Nepamirškite – geriau daugiau karjeros įgūdžių, nei mažiau. Gyvenimas šiek tiek primena karatė užsiėmimus – iškovoti juodą diržą daug smagiau nei likti su rudu ar raudonu. Atminkite, kad visuomenė vertina aukšto lygio ekspertus. Geriau tinkamai išmanyti vieną sritį nei būti „susipažinus“ su tūkstančiu.

6. Žmonės nepratę skaityti vieni kitų minčių. Pasakykite patys ką galvojate. Jūsų vadovas – ne išimtis. Kol neatskleisite savo vilčių ir lūkesčių, tol nieko ir nepešite. Panašiai kaip gatvėje – sutikę jus dominantį asmenį drovitės jį užkalbinti. Prisiminkite – svarbiausia kalbėti.

7. Sprendimus priimkite greitai, o užduočių imkitės neatidėliodami. Kitaip kas nors jus pralenks, o į nuvažiuojantį traukinį patekti beveik nėra šansų. Žinoti, kaip ką nors padaryti, yra viena, o sugebėti tai įgyvendinti – visai kas kita. Žinios be veiklos neduoda jokios naudos.

8. Per daug nesigilinkite, ką kiti apie Jus galvoja. Didžioji dalis „svetimų“ pamąstymų jums neduos jokios naudos. Abiturientai ir jauni studentai ypač pasiduoda bendraamžių įtakai, užsikabina už jų siūlomų idėjų ir gyvenimo tikslų. Tai kvaila – daugelis tų, kurių nuomonės tuomet klausei, nuklysta visiškai skirtingais gyvenimo keliais. Įsitikinsite tuo per artimiausius 10 metų. Taip, kartais patarimai išties naudingi – prieš einant į pokalbį dėl darbo arba kai naujoje vietoje esate pirmąsias dienas. Tačiau tik šie atvejai išimtiniai. Kitose gyvenimo situacijose kitų nuomonei neleiskite jūsų valdyti. Svarbu tik tai, ką patys manote apie save.

9. Bendraukite su kaip įmanoma daugiau žmonių ir studijuodami, ir dirbdami. Su vadovais, kolegomis, profesoriais, klasės ir kurso draugais, kitų sričių studentais, socialinių klubų nariais, kuratoriais, dėstytojais ir draugų draugais. Jais visais?! Taip, nes tai profesionalų tinklas. Per 10 metų po mokyklos baigimo gali tekti pakeisti ir tris darbdavius, tačiau sudalyvauti pakaktų vos viename pokalbyje dėl darbo. Kitiems vadovams jus gali rekomenduoti kažkuris iš plataus jūsų pažįstamų rato. Kai darbdavys ieško darbuotojo atsilaisvinusiai pareigybei, pirmiausia jis paklausia esamų darbuotojų, ar šie pažįsta patikimų draugų – gerų pretendentų. Anksti pradėtas kurti profesionalų tinklas laikui bėgant taps didžiuliu, vis naujais asmenimis pasipildančiu pažįstamų ratu.

10. Kasdien vieni tyloje praleiskite bent 10 minučių. Tai laikas jūsų apmąstymams, planams, pasvarstymams ir svajonėms. Kūrybingiausios ir geriausios mintys dažniausiai atsiskleidžia vienumoje ir tyloje. Užvaldanti ramybė padeda išgirsti savas mintis.

11. Užduokite daug klausimų. Didžiausia gyvenimo avantiūra yra galimybė klausti. Įsigilinę į vieną ar kitą sritį suprasite, kad klausimų yra daugiau nei atsakymų. Sugebėjimas užduoti tinkamus ir kitiems aiškius klausimus – pagirtinas gebėjimas.

12. Naudokitės jums prieinamais ištekliais. Džiaukitės tuo, ką turite, ir suprasite, kodėl žmonės su fizine negalia gyvenimu linkę džiaugtis net labiau už jus. Atsakymas – iš gyvenimo jie sugeba pasiimti tai, kuo gali pasinaudoti. Amerikietis Stevie Wonderis aklas jau nuo gimimo, tačiau tai jam nesutrukdė jausti klausą ir muzikos sferoje užsitarnauti 25 „Grammy“ apdovanojimus.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

13. Gyvenkite pagal galimybes. Susikurkite patogų gyvenimą, tačiau neišlaidaukite. Nesistenkite savo gerbūviu įtikinti kitų, nes taip apgaudinėsite save, turtingumą matuodami tik materialine prasme. Pinigus leiskite protingai. Neleiskite, kad pinigai jus valdytų.

14. Būkite pagarbūs kitiems – leiskite jiems gerai jaustis. Tiek gyvenime, tiek versle svarbu, kad pašnekovas, kad ir ką bekalbėtumėte, bendraudamas su jumis jaustųsi patogiai. Kad ir kas tai bebūtų – vyresni, seneliai, vaikai… Laikai, kai teisę būti gerbiami turėjo tik tam tikros klasės arba socialinės grupės atstovai, jau užmaršty. Visi dabar lygūs, vadinasi turi būti ir vienodai gerbiami. Parama, pagalba ir prisidėjimas prie kitų žmonių yra vienas iš didžiausių gyvenimo atlygių. Norėdami gauti, turime duoti…

15. Pranokite kitus savo „valdomoje“ srityje. Nėra prasmės dirbti, jei neketinate pralenkti kitų. Konkurencija sveika ir darbe, ir laisvalaikiu. Svarbiausia – užsitikrinti gerą reputaciją.

16. Būkite tokie, kokie gimėte. Dalis mūsų turi pašaukimą būti muzikantais — gitaros stygomis skelbti painias mintis ir pažadinti jausmus. Kitiems privalu pasukti poeto keliu ir virpinti skaitančiųjų širdis. Dar kiti gimė tam, kad būtų – kurtų inovacijas, ir tai, kas vieniems atrodo šiukšlės, paverstų idėjomis.

17. Nepriklausomai nuo to, kokį kelią pasirinksite svarbu kad jaustumėtės „savo kailyje“. Neeikvokite savo gyvenimo tam, kad užbaigtumėte kitų svajones ir troškimus.

18. Atminkite, svarbiausia gyvenime šypsotis kai tik galite, atsiprašyti, kai tai privalu padaryti, ir atleisti už tai, ko jau negalite pakeisti. Gyvenimas trumpas, bet nuostabus. Džiaukitės juo!

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top