Now Reading
„Amnesty international“ žiauriausių kankinimų „gidas“

„Amnesty international“ žiauriausių kankinimų „gidas“

„Amnesty international“ žiauriausių kankinimų „gidas“

Tam, kad žmogus iš kito išgautų tiesą arba tiesiog pažemintų, jau nuo gilios senovės buvo naudojami kankinimo būdai. „Amnesty international“ išleido „gidą“, kuriame aprašo žiauriausius kankinimo būdus, naudojamus šiomis dienomis.

Knyga skirta taiką šalyse palaikančioms grupėms ir savanoriams, dirbantiems šalyse, kur vis dar plačiai naudojamas kankinimas.

„Amnesty international“ taip pat išskiria labiausiai paplitusias kankinimo formas: sumušimą, nutrenkimą elektra, kabinimą ant kojų arba rankų, seksualinį smurtą ir panašiai. Didžioji dalis kankinimų yra atėję iš kalėjimų.

Mušimas

Tyrimai parodė, kad kankinami net 97 proc. pabėgelių: „Mušimas yra universalus reiškinys, tačiau skiriasi jo būdai“, – sakė Vincentas Lacopino, kankinimus tiriantis ekspertas. Mušimas gali būti paprastesnis, kaip mušimas per veidą ar spardymas. Tačiau gali būti ir žiauresnių būdų. 1980 m. Kinijoje kalintys tibetiečiai prabilo apie žiaurius mušimus, sujungtus su elektros šoku.

Falanga metodas, kai mušama per pėdas. Tokia „bausmė“ žmogaus gyvenimą gali padaryti tikra kančia. Nors išorėje beveik nematyti pasekmių, pėdos pasidaro nejautrios nei prisilietimui, nei temperatūrai, o kartais skausmas persikelia į apatinę kojų dalį ir vaikščiojimas tampa tikru išsūkiu.

Elektros šokas

Elektros šokas yra vienas „jauniausių“ kankinimo būdų – tik kažkur nuo XIX a. Elektros šokas atsirado Amerikoje. Daugybė tam skirtų prietaisų buvo naudojama policijos nuovadose, o vėliau paplito ir kitur, mat tai buvo pigus ir greitas būdas.

Vienas 22 metų vaikinas, pabėgęs iš Čečėnijos, „Amnesty international“ pasakojo, kaip jį kankino rusų karininkai. Vaikinui elektros šokas buvo leidžiamas per nagus ir pirštų galiukus, todėl galiausiai nukrito nagai.
Seksualinis smurtas

Išprievartavimas yra viena labiausiai paplitusių kankinimų būdų. Prievartaujami vaikai, moterys ir vyrai. Per Balkanuose vykusius karus (10-metyje) Bosnijoje gyvenusios musulmonų moterys buvo nuolatos prievartaujamos serbų kareivių. Per Ruandos genocidą prievartaujamiems žmonėms buvo sakoma: „Jums buvo leista gyventi, todėl mirsite iš nevilties“.

Pririšimas ant galūnių

Per Vietnamo karą pririšimas ant galūnių buvo vadinamas „virve“. Kabant žmogaus raumenys yra įtempiami, todėl, kabant ilgą laiką, būdavo negrįžtamai pažeidžiama nervų sistema, sąnariai, prarandamas rankų ir kojų stiprumas ar

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

net ištinka visiškas kūno paralyžius.
„Amnesty international“ rašo, kad tokia bausmė buvo paplitusi „nuo Holokausto iki Vietnamo“.

Psichologinės bausmės

Psichologinės bausmės yra kur kas žiauresnės už fizines. Dažniausiai žmogui sudaromas įspūdis, kad jis tuoj mirs. Tai gali vykti ir net visiškai neliečiant „aukos“ – tik grasinant arba leidžiant specifinius garsus. Tarkime, net dabar amerikiečių kareivių Irake naudojamas būdas: aukai užrišamos akys, prie galvos priremiamas šautuvas ir spaudinėjamas gaidukas, kai jame nėra kulkų. Arba užrišamos akys, išskutamas gabalėlis pakaušio plaukų ir pamažu lašinamas vanduo – žmogus taip neištveria net kelių valandų.

Nors Amerika turi griežtas taisykles kariuomenėje, kur griežtai draudžiama kankinti sukilėlius, į viešumą vis dažniau išlenda žiauriausi būdai.

Apskritai, kankinimai visame pasaulyje jau seniai uždrausti, tačiau vis dar naudojami. Turbūt todėl, kad taip lengviau gauti rezultatą. Bet koks kankinimo būdas aukai sugadina gyvenimą. Žinoma, jeigu pavyksta išgyventi ar neatsidurti psichiatrinėje ligoninėje.

Laikas.lt
Pagal: Howstuffworks.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top