Now Reading
Apleisti pastatai. Milžiniškos lėktuvų kapinės (Foto)

Apleisti pastatai. Milžiniškos lėktuvų kapinės (Foto)

Apleisti pastatai. Milžiniškos lėktuvų kapinės (Foto)

Apleisti.lt

JAV, Arizonoje, 8 km į pietryčius nuo Tuskono miesto, „Davis-Monthan“ oro pajėgų bazėje yra saugoma šimtai nebenaudojamų lėktuvų.

Be galo sunku suvokti, kaip tokia gausybė lėktuvų yra surinkta į vieną vietą tam, kad trūnytų dykumos viduryje. O ypač kai žinai, jog vieno lėktuvo kaina kadaise kainavo nuo kelių iki keliasdešimties milijonų dolerių.

Šis lėktuvų kapinynas atsirado po Antrojo Pasaulinio karo, kuomet tuo metu naudoti lėktuvai paseno, o juos pakeitė reaktyviniai naikintuvai. Lėktuvai yra atvežami net ir šiais laikais dėl gedimų ar tiesiog, dėl savo seno amžiaus. Naujausiai čia atitemptas lėktuvas yra F-14 TOMCAT. Kiti pastaruoju metu čia atsirandantys didesni orlaiviai yra: C-141 Starlifter ir A-10 Warthog.

Daugeliu atveju lėktuvai būdavo grąžinami į tarnybą arba parduodami užsienio šalims. Tačiau neretai likdavo ir trūnyti dykumoje. Tokiu atveju būdavo išimamos dar eksploatuotinos dalys, o jie paliekami likimo valiai.

Skaudžiausiai kentėję šioje vietoje yra B-52 bombonešiai. Po „Druskos“ sutarties (angl. SALT treaty) šimtai šių gigantiškų bombonešių buvo sutemta į šią Arizonos dykumą. Iš pradžių buvo nupjaunami jų sparnai, o po to gabalais supjaustomi jų korpusais. Visos tos dalys gulėjo mėnesiais, kad sovietai per palydovus galėtų įsitikinti jog sutarties laikomasi.


Taip atrodo B-52 bombonešis

Ir dar daugybė jų nedemontuotų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kaip matome B-52 išties išsiskiria dydžiu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top