Now Reading
Patarimai, kaip lengviau išmokti naują kalbą

Patarimai, kaip lengviau išmokti naują kalbą

Patarimai

Justyna Vansovič

Baisiausia būna tada, kai susikaupi, pasiruoši mokytis naujos kalbos ir … bac! – per sunku ją įveikti. Ką gi, tada tau telieka mokymąsi atidėti vėlesniam laikui ir taip visą gyvenimą.

Goethe Instituto Kalbos skyriaus vadovė Nijolia Buinovskaja kalbų mokėsi skaitydama detektyvus. Kadangi šio žanro knygos Nijoliai labiausiai patinka, ji  greitai įveikdavo knygas įsimindama naujus žodžius. Moteris pasidalija patarimais, kaip efektyviau mokytis kalbų.

Mokytojai pataria skaityti knygas užsienio kalba, bet ką daryti, kai kitos pusės sakinio visiškai nesupranti?

Kai skaitai knygą, svarbu ieškoti ne žodžių, kurių nesupranti, o tokius, kuriuos supranti. Netgi yra toks metodas, kai mokytojas rodo tekstą ir liepia pabraukti visus žodžius, kuriuos moki. Mokyklose labai dažnai liepiama pabraukti žodžius, kurių nesupranti ir todėl mokiniai iš karto neigiamai nusiteikia visam šitam procesui. Todėl, kai ieškai suprantamų žodžių, pirmiausia, tas skaitymas yra lengvesnis, tu skaitai greičiau ir didesnis yra malonumas. Ir dar vienas dalykas, tuos žodžius, kuriuos moki, tu pasikartoji daug kartų ir todėl ta struktūra, žodžiai lieka galvoje, kas yra šimtą kartų geriau, negu tada, kai mokysies kiekvieno žodžio atskirai.

Nuo ko pradėti, kai nori išmokti naujos kalbos?

Reikia pradėti nuo motyvacijos, kodėl pradedi mokytis šios kalbos. Jeigu ji tau patinka ir planuoji mokytis savarankiškai, tai tikriausiai ji patinka dėl kažko: galbūt dainos sužavėjo, ar dar kas nors. Jeigu muzika – bandyk versti tas dainas tuo metu, kai dainuoji. Ir tarimas tada lavinasi ir struktūros užsifiksuoja atmintyje. Aš pati pakankamai skieptiškai žiūriu į žodyno ir gramatikos mokymasi. Tobulas variantas yra pagyventi toje šalyje, kurios kalba tave sužavėjo. Bet jeigu tokios galimybės nėra, reikia tą šalį susikūrti savo namuose: įrašais, dainomis, knygomis, filmais…

Ar įmanoma mokytis daugiau nei vieną kalbą vienu metu?

Vaikai sugeba, o suaugęs žmogus galbūt, nes kalbos jam jau šiek tiek maišosi. Poliglotai, kurie moka apie dešimt kalbų, įstengtų ir tris kalbas mokytis vienu metu. Bet tas, kuris moka ne daugiau nei tris kalbas, ketvirtą reikėtų mokytis tvarkingiau ir tik vieną. Viskas priklauso dar ir nuo tikslų. Galbūt užtektų išmokti tik mandagumo frazių.

Dešimtos klasės mokinių laukia svarbus apsisprendimas – kokią kalbą pasirinkti valstybiniam egzaminui laikyti. Kuri kalba, jūsų manymu, yra prestižesnė?

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Geriausia rinktis pagal save, poreikius, pagal tai, kas teikia daugiau džiaugsmo. Stojant į aukštąją mokyklą didelio skirtumo nėra, kokią užsienio kalbą pasirinksi. Prestižas neturi užimti svarbiausios vietos pasirenkant kalbas. Geriau pasirinkti tą kalbą, kuri tau labiausiai patinka, o ne tą, kuri, tavo manymu, prestižesnė, bet išmokti jos nepavyksta.

Kaip keista, kad įvedus į naršyklės paieškos lauką “kaip lengviau išmokti naujos kalbos” matome tik reklamas su siūlomais kursais. Taip, kai kurie kursai yra iš tiesų geri. Kelis galiu parekomenduoti iš savo patirties. Tai būtų: www.kalba.lt ; www.gimnazita.lt ; www.elc.lt . Bet dažnai būna, jog žmogaus kišenė tiesiog neleidžia juose lankytis. Todėl labai gaila, kad turime mažai internetinių svetainių, kurios nemokamai leistų naudotis jų siūlomais kalbų kursais virtualiame gyvenime. Na o dabar parašysiu man žinomus metodus, kaip įsiminti daugiau žodžių, frazių, o ir gramatikos.

Dažnai būna sunku įsiminti sunkesnius, ar tiesiog paprastus, bet neįsimintinus žodžius. Yra toks įdomus metodas: sugalvoti kiekvienam žodžiui kokią nors trumpą pasaką. Kad būtų aiškiau, pavyzdžius rašysiu anglų kalba. Tarkim, žodis torment (kančia). Iš pradžių pakartok šitą žodį kelis kartus. Vėliau padalyk jį į dvi dalis: tor ir ment. ‘Tor’ bus tarkim – tortūros, o ‘ment’ – mentas (policininkas). Dabar telieka sugalvoti trumpą, nors ir banalią pasaką, kurią lengviau įsimintum. Aš sugalvojau tokią: Po didelių tortūrų mentas pavargo. Nieko baisaus, jeigu kokie nors žodžiai jums asocijuojasi su vulgarizmu, erotika. Juk niekam nepasakosite savo pasakų, o tokios pasakos daug lengviau užsiliks atmintyje.

Kitas būdas, kurį norėčiau parekomenduoti, pavadinau jį Kortelių magija. Paėmi A4 formato lapą, padalini jį į mažus lapelius. Iš vienos pusės užrašai nesuprantamus žodžius ta kalba, kurios mokaisi, iš kitos – savo gimtąja kalba žodžių reikšmes. Sumaišai ir mokaisi. Kuriuos žodžius jau įsiminei, atidėk į šalį.
Yra žmonių, kurie mokosi imituodami. Tai irgi geras būdas lengviau įsiminti naujus sakinius, kuriuos ateityje galima panaudoti bendravime ir ne tik. Šie sakiniai jau bus sudėliuoti taisyklingai. Taip, kaip gimtakalbiai kalba.

Todėl nenuvertink save. Griebk norą mokytis už ragų ir pirmyn! Laisvą laiką praleisk prasmingai – mokamasis naujos kalbos. Pamatysi, ateityje ji tikrai pravers. „Imkit mane ir skaitykit. Ir tatai skaitydami permanykit,“ – M. Mažvydas.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top