LMTA pristato: kūrybinė platforma

Rugpjūčio 20–31 dienomis sostinės Menų spaustuvę užplūs Šiaurės ir Baltijos šalių aukštųjų menų mokyklų studentai ir dėstytojai, muzikos ir šokio profesionalai, dalyvaujantys projekte „Choreografai/šokėjai ir Kompozitoriai/muzikantai: kūrybinė platforma“.

Paskutinę seminaro dieną – rugpjūčio 31-ąją 16 val. Menų spaustuvės Juodojoje salėje publikai bus pristatomi choreografinių kompozicijų eskizai, gimę projekto metu.

Tarptautinį edukacinį projektą organizuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) ir tinklas NORDPLUS+ECA (Explorations and Collaborations in the Arts – meno tyrinėjimai ir bendradarbiavimas).

Šis tinklas buvo įsteigtas kaip meninių tyrimų, bendradarbiavimo projektų kūrybinė platforma šokėjams, choreografams, muzikantams, kompozitoriams, kino srities specialistams. ECA partnerinės institucijos – 10 aukštųjų meno (šokio ir muzikos) mokyklų iš 8 Šiaurės ir Baltijos šalių.
Iki šiol ECA vykdomų meninių tyrimų dėmesio lauke buvo šokėjo ir  muzikanto galimos bendradarbiavimo formos.  Įgyvendintose kūrybinėse dirbtuvėse dalyvavo šiuolaikinio, klasikos, neoklasikos, moderno šokėjai kartu su skirtingų muzikos žanrų - liaudies instrumentų, flamenko, džiazo muzikos - atlikėjais.

Vilniuje organizuojamos kūrybinės dirbtuvės pradeda naują N+ECA etapą. Pirmą kartą savo veiklos istorijoje ECA tinklas nutarė surengti intensyvius kursus, kurių tema - choreografų, šokėjų ir kompozitorių, muzikantų kūrybinis bendradarbiavimas. Nors muzikos ir šokios  sąjunga nėra nauja, tačiau seminaro metu bus siekiama, kad visi dalyviai būtų tolygūs kūrybinio proceso veikėjai.  Šokis nėra vien „atliekamas“  pagal muziką, o muzika ne tik „akomponuoja“ šokiui. Kūrybinio proceso metu svarbiausia bus suvokti šokio ir muzikos kūrybinę bendrystę ir lygiavertę partnerystę.
Pirmai kūrybinių dirbtuvių grupei  vadovaus LMTA dėstytojų komanda – šiuolaikinio šokio kūrėja, LMTA Šokio ir judesio katedros docentė Aira Naginevičiūtė, kompozitorius ir elektroninės muzikos atlikėjas, LMTA dėstytojas Vladas Dieninis. Jiems talkins LMTA dėstytojas, kompozitorius Mantas Krukauskas.

Antrai studentų grupei vadovaus kompozitorius Kimas Helwegas, atstovaujantis Danijos nacionalinei scenos menų mokyklai bei choreografė iš Stavangerio (Norvegija) universiteto Birgitte Bauer-Nilson.
Aira Naginevičiūtė ir Vladas Dieninis jau daugiau nei penketą metų tyrinėja muzikos ir šokio santykį per kūno sąlytį su fizinėmis garso savybėmis. Gilindamiesi ir tyrinėdami muzikinių pulsacijų ir psichofizinių savybių sąveiką, kūrėjai naudojasi indų vokaline, ritmine sistema Konokol. Dėstytojai siekia profesionalaus ir kokybiško šokio ir muzikos vienalytiškumo, kuomet šokis virsta muzika, o muzika „įsikūnija“. Didžiausias dėmesys skiriamas kūrybos procesui, turinio ir formos santykio įvairovei, stereotipų atsisakymui ir idėjų vystymui, naujos potencialios kūrybinės erdvės atsiradimui.
Kim Helweg ir Birgitte Bauer-Nilson tiek šokio, tiek muzikos studentus skatins tyrinėti bendrus kompozicijos principus. Pagrindinis tikslas - suteikti studentams galimybę pažinti įvairias technikas, kurios  adekvačiais principais veikia tiek muzikoje, tiek šokyje. Tai padės sukurti platformą, leidžiančią atsirasti sąveikai tarp dvejų menų formų, skatinančią atrasti ir plėtoti kūrybines bendradarbiavimo galimybes.

Projekto metu vyks teoriniai ir praktiniai seminarai, bus analizuojami choreografijos ir kompozicijos istorijos pavyzdžiai, kompozicinės strategijos kompozitoriams, choreografinės muzikinių kūrinių koncepcijos, naujųjų medijų galimybės choreografijoje ir kompozicijoje ir pan.

Savo patirtimi čia dalinsis kompozitorius, LMTA dėstytojas prof. Mindaugas Urbaitis bei Edukologijos universiteto dėstytoja, šokio teatro vaikams „Dansema“ vadovė, choreografė dr. Birutė Banevičiūtė. Rytinius technikos seminarus muzikos srities studentams ves dėstytoja iš Latvijos kultūros akademijos Ramona Galkina, o šiuolaikinio šokio studentų technikos seminarui vadovaus LMTA dėstytoja Goda Laurinavičiūtė.

Kūrybinių dirbtuvių metu bus suformuotos grupės iš skirtingų mokyklų ir įvairių disciplinų studentų, kurios paskutinę seminaro dieną (rugpjūčio 31 d. 16  val.) Menų spaustuvės Juodojoje salėje publikai parodys eksperimentinių choreografinių kompozicijų eskizus.

Eskizų parodymams talkins šviesų dizaineris, pedagogas iš Turku Menų akademijos (Suomija) ir šviesų dizaineris Marko Kallela bei šviesų dailininkas Julius Kuršys.

Muzikos ir šokio bendrystė scenoje nebūtų pilnavertė  be scenografijos ir kostiumo. Tad LMTA paskatino prie projekto prisijungti Vilniaus dailės akademijos scenografijos, kostiumo bei kultūros vadybos studentus.
Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai