Ukrainos nacionalinio dramos teatro trupė

Spalio 17 d. į Lietuvos nacionalinį dramos teatrą atvyks Marijos Zankoveckos nacionalinis akademinis Ukrainos dramos teatras su spektakliu pagal ukrainiečių poeto Taraso Ševčenkos kūrinį „Katerina“. Šios gastrolės skirtos Taraso Ševčenkos 200 metų jubiliejui paminėti. Šiame spektaklyje Vilniuje dalyvaus Ukrainos kultūros ministras Jevhenijus Nyščiukas.

„Šį rudenį lietuvių publiką supažindinsime su dviem Ukrainos teatro kultūros pusėmis – tradicine ir šiuolaikine. Spalį viešės spektaklis pagal iškilaus poeto, tautos šauklio Taraso Ševčenkos kūrybą, o lapkritį jauni ukrainiečių teatro menininkai kartu su lietuvių aktoriais parengs skaitymą pagal unikalų dokumentinį tekstą „Maidano dienoraščiai“. Šiuos skirtingus meninius renginius sieja bendra tema – tautos likimas ir patriotizmo vertė sunkiausiais šalies gyenimo momentais“, – sako LNDT meno vadovas Audronis Liuga.

Socialinė poema „Katerina“ atskleidžia tragišką moters likimą. Tai ypatingos herojės, ieškojusios turtų, bet radusios sunkią naštą, istorija. Šią poemą Tarasas Ševčenka skyrė jį iš baudžiavos išpirkusiam poetui Vasilijui Žukovskiui.

„Ševčenka – mistikas, egzistuojantis dvasiniame lygmenyje. Kai dirbau su šiuo pastatymu, nustebino, kad jis kreipiasi tiesiai į Dievą, ir vienas pats. Tarasas persmelktas vienatvės, dėl to visą savo išpažintį surašo popieriuje. Mane visų pirma domina jo aktualumas šiandien. Ševčenka dirbo su siela, per sielą. Siela – jo esmė, kuri nesikeičia.

Dar mane stebina, kaip tiksliai jis jaučia moterį, jos vidinį pasaulį, troškimus, išgyvenimus. „Katerina“ – tai apibendrinimas, jog moters likimas – tai mūsų valstybės likimo atspindys. Štai tokia liūdna paralelė. Įdėmiai pažiūrėjus į kūrinį, viskas persmelkta žodžių: „Žmonės širdies nepamatys, pasakys – tinginys“, „žmonės neatleis“, „savi žmonės kaip svetimi“ ir panašiai – visi šie žodžiai nusako mūsų mentalitetą. Problema yra mumyse, nes tik mes patys esame savo namų šeimininkai, ir kol mes juose nesusitvarkysime, tol neturėsime ramybės“, – apie spektaklį „Katerina“ kalba režisierius Bogdanas Revkevičius.

„Spalio 16–17 dienomis Lietuvoje vyks Ukrainos kultūros dienos, skirtos 200-osioms Taraso Ševčenkos metinėms. Ukraina – dalis Europos šeimos, turinti turtingą ir įvairialypę kultūrą bei istoriją. Šio renginio metu kultūrinis dialogas tarp dviejų šalių taps dar intensyvesnis. Mūsų valstybės ir mūsų žmonės visada buvo artimi, tarpusavio ryšiai matuojami šimtmečiais, pradedant Kijevo Rusia ir Lietuvos Didžiąja Kunigaikštyste. Mūsų ateitis yra taip pat bendra – demokratinėje Europoje“, – apie kultūrinį bendradarbiavimą kalbėjo Ukrainos ambasados Vilniuje atašė Svetlana Kovtun. 
Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai