Uždegimas yra natūrali organizmo reakcija į dirgiklius, traumas ar infekcijas. Trumpalaikis uždegimas yra būtinas gynybos mechanizmas, padedantis organizmui kovoti su pažeidimais ir infekcijomis. Tačiau lėtinis uždegimas gali pakenkti organizmui, didindamas rimtų sveikatos problemų, įskaitant tam tikrus vėžinius susirgimus ir širdies ligas, riziką. Be tokių veiksnių kaip rūkymas ir bendra fizinė sveikata, mityba ir gyvenimo būdas taip pat turi didelę įtaką uždegimo lygiui. Nors kai kurie maisto produktai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kiti gali skatinti uždegimą ir didinti uždegiminių ligų riziką. Šiame straipsnyje apžvelgsime pagrindinius maisto produktus, kurie gali sukelti uždegimą organizme.
Maisto produktai, galintys sukelti uždegimą
- Saldūs produktai ir gėrimai: Didelis pridėtinio cukraus kiekis sutrikdo žarnyno mikrobiomą, skatina disbiozę ir uždegiminius procesus.
- Greitas maistas: Jame gausu perdirbtos mėsos, rafinuotų grūdų, pridėtinio cukraus ir druskos, kurie skatina uždegimą.
- Raudona ir perdirbta mėsa: Reguliarus vartojimas didina uždegiminių baltymų kiekį ir siejamas su širdies ligomis.
- Keptas maistas: Jame gausu pažengusių glikacijos galutinių produktų (AGEs), kurie skatina uždegimą ir oksidacinį stresą.
- Perdirbtas maistas: Ultra-perdirbtuose produktuose gausu uždegimą skatinančių ingredientų, tokių kaip pridėtinis cukrus, natris ir rafinuoti grūdai.
- Maisto produktai su omega-6 riebalais: Per didelis omega-6 riebalų vartojimas, lyginant su omega-3 riebalais, gali skatinti uždegimą.
- Maisto produktai su daug druskos: Didelis druskos kiekis skatina uždegiminių baltymų gamybą ir gali sukelti žarnyno problemas.
- Rafinuoti grūdai: Palyginus su pilno grūdo produktais, rafinuoti grūdai labiau siejami su padidėjusiu uždegimu.
- Dirbtiniai saldikliai: Kai kurie saldikliai, tokie kaip aspartamas ir sukralozė, gali sukelti žarnyno disbiozę ir uždegimą.
- Alkoholis: Alkoholis pažeidžia audinius, skatina laisvųjų radikalų susidarymą ir uždegimą.

Priešuždegiminė mityba
Norint pagerinti savo sveikatą ir sumažinti uždegimo riziką, būtina atkreipti dėmesį į savo mitybą. Rinkitės maisto produktus, kurie padeda kovoti su uždegimu, tokius kaip vaisiai, daržovės, riešutai, sėklos ir sveiki riebalai. Venkite perdirbtų maisto produktų, raudonos mėsos, greito maisto ir didelio cukraus bei druskos kiekio. Priešuždegiminė mityba ne tik padės sumažinti uždegimą, bet ir pagerins jūsų bendrą savijautą bei sumažins lėtinių ligų riziką.
Šaltinis: https://www.health.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.