Šie 30 praktiškų virtuvės šefo patarimų, perduodami iš kartos į kartą, padės išvengti dažnų kulinarinių nesėkmių ir pagerins jūsų patiekalų skonį bei išvaizdą. Net ir patyrę virėjai gali atrasti naudingų patarimų šiame sąraše.
Mėsos ir Paukštienos Paruošimas
Šioje pastraipoje rasite vertingų patarimų, kaip tinkamai paruošti mėsą ir paukštieną, kad jūsų patiekalai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki. Sužinokite, kaip išgauti geriausią skonį ir tekstūrą, vengiant dažniausiai pasitaikančių klaidų. Sekite šiuos patarimus ir mėgaukitės puikiais rezultatais!
- Švelnios širdelės. Prieš verdant širdis, jas bent valandą pamirkykite šaltame vandenyje, kad pašalintumėte kraują ir pagerintumėte skonį.
- Keptos širdelės. Kepant širdeles, jas prieš kepimą išmirkykite bent valandą šaltame vandenyje.
- Apetitą keliančios kepenėlės. Vištienos kepenėlės bus skanesnės, jei prieš kepdami jas 2-3 valandas pamirkysite piene.
- Skaniausia jautiena. Kepta jautiena bus skanesnė ir aromatingesnė, jei prieš kepdami ar troškindami ją sutepsite garstyčiomis.
- Sultinga mėsa: Virta mėsa bus sultingesnė, jei ją įdėsite į verdantį vandenį, o tada virsite ant mažos ugnies.
- Kokybės patikrinimas. Norėdami patikrinti, ar kokybiška mėsa, ją paspauskite pirštu. Kokybiškoje mėsoje duobutė greitai išsilygina.
- Nesūdykite iki galo. Nesūdykite mėsos, kol ji nebaigs virti. Jei pasūdysite žalią mėsą, ji išvirs kieta.
- Laukiniai paukščiai. Kepama laukinių paukščių mėsa pasidengs gražia plutele, jei ją aptepsite grietine ir apkepsite iš visų pusių.
- Kepimo iešmai. Kepta mėsa neprilips prie iešmų, jei prieš kepimą iešmus sutepsite aliejumi.
- Žuvies kepimas. Smulkią žuvį ant žarijų galima kepti suvyniojus į nuplikytus vynuogių, kopūstų ar špinatų lapus, kurie žuvį apsaugo nuo perdžiūvimo.
Daržovės ir kiti produktai
- Šviežių daržovių pjaustymas. Šviežias daržoves geriausia pjaustyti ant plastmasinės lentelės, nes medinė lentelė prisigers jų sulčių.
- Viršutiniai kopūstų lapai. Viršutiniuose kopūstų lapuose yra daugiau karotino ir vitamino C, nei vidiniuose.
- Brokolių virimas. Brokolio kopūstų žalių valgyti negalima, tačiau virti juos reiktų labai trumpai.
- Svogūnų kvapas. Nemalonus svogūnų kvapas pranyks, jei pjaustymo peilius patrinsite sausa druska.
- Susmulkinti svogūnai. Prieš kepdami susmulkintus svogūnus, pavoliokite miltuose: tada jie neprisvils ir bus gražesnės spalvos.
- Bazilikų skynimas. Bazilikus reikia skinti tik rankomis. Jei yra galimybė, juos labiau tinka šaldyti, o ne džiovinti.
- Žolinių prieskonių naudojimas. Žolinius prieskonius (bazilikus, melisas, petražoles) reikia berti tik jų ruošimo pabaigoje. Jie nepakenčia karščio.

Kepimas ir virimas
- Šokolado tirpinimas. Šokoladas išsilydys greičiau ir tolygiai, jei jį sulaužysite gabalėliais ir tirpinsite karšto vandens vonelėje.
- Avižų virimas. Vertėtų žinoti, kad be riebalų išvirtos avižos kietina vidurius.
- Tešlos riebalai. Kuo daugiau tešloje riebalų ir mažiau skysčių, tuo tešla bus trapesnė.
- Šiltas keksas. Šiltą keksą patariama supjaustyti pašildytu peiliu, tada jis nesutrupės.
- Vištienos sultinys. Norėdami paskaninti vištienos sultinį, į jį įdėkite svogūnų, morkų, juodųjų pipirų ir petražolių.
- Daržovių sriuba. Daržovių sriuba bus skanesnė ir maistingesnė, jei į ją įpilsite pieno, grietinėlės, rūgusio pieno ar grietinės.
- Kavos aromatas. Kavos aromatas sustiprės, jei prieš virdami kavos pupeles pakepinsite su keliais kristalėliais druskos.
- Aliejaus kepimas. Kad kepant pyragėlius ar spurgas aliejus nepatamsėtų, į aliejų įdėkite bulvę.
- Sluoksniuotas pyragas. Sluoksniuotas pyragas su vaisių įdaru geriau iškeps, jei apatinį pyrago sluoksnį keliose vietose pradusite mediniu smeigtuku.
- Ryžių virimas. Ryžiai išvirs baltesni ir skanesni, jei į verdamus ryžius įpilsite truputėlį acto.
Patarimai ir papildoma informacija
- Kiaušinių ir grietinėlės plakimas. Jei į kiaušinio baltymą ar į grietinėlę įbersite druskos, šiuos produktus išplaksite žymiai greičiau.
- Balta vištienos odelė. Virtos vištos odelė išliks balta, jei prieš virdami ją ištrinsite citrinos sultimis arba citrinos rūgšties tirpalu.
- Taupymas. Prieš pirkdami maisto produktus pasitikrinkite jų kainas naujausiuose prekybos tinklų kaininiuose akcijų leidiniuose, kuriuos galite rasti specializuotose svetainėse, tokiose kaip akcijuleidinys.lt (čia rasite Maxima, Lidl, Rimi, Norfa, Iki ir kitų parduotuvių akcijų).
Šie patarimai padės jums pasiekti geriausių rezultatų virtuvėje!
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.