Visi žinome, kad ne visi pusryčiai yra vienodai naudingi. Greičiausiai, kasdieninis saldžios spurgos ir cukraus prisotintos kavos gėrimo derinys nepadarys stebuklų jūsų sveikatai. Tačiau mitybos specialistai taip pat nemėgsta visiškai drausti tam tikrų maisto produktų. „Niekada nesakau „niekada“, kalbant apie maisto pasirinkimą“, – teigia Kristen Smith, mitybos ir dietologijos akademijos atstovė. „Visi maisto produktai gali tilpti į subalansuotą mitybą.“ Vis dėlto, jei šiuos produktus norite valgyti pusryčiams kasdien, galbūt vertėtų juos pakeisti maistingesnėmis, dietologų rekomenduojamomis alternatyvomis, kurios yra ne mažiau skanios.
Štai keletas produktų, kurių reikėtų vengti pusryčiams, ir sveikesnių alternatyvų:
Neturėtumėte valgyti pusryčiams saldžių jogurtų
Nors jogurtas, kaip probiotikų turtingas produktas, yra giriamas kaip naudingas papildymas jūsų mitybai, ne visi jogurtai yra vienodi. Ekspertai rekomenduoja vengti iš anksto pagardintų jogurtų, kurie užpildo prekybos centrų lentynas.
- Kodėl saldus jogurtas nėra idealus? „Daugelyje pagardintų jogurtų yra daug pridėtinio cukraus, kartais tiek pat, kiek saldainių batonėlyje“, – sako Caroline Susie, mitybos ir dietologijos akademijos atstovė. „Tai gali sukelti staigius cukraus kiekio kraujyje šuolius ir kritimus, todėl netrukus po to vėl jausitės alkani.“
- Geresnis pusryčių pasirinkimas: Baltymais turtingas natūralus graikiškas jogurtas yra puikus pasirinkimas. Jį galite pagardinti šviežiais vaisiais, riešutais arba trupučiu medaus, kad būtų saldžiau, rekomenduoja Susie.
Parduotuvėje pirkti keksiukai
Keksiukai skamba kaip sveikas pusryčių pasirinkimas, ypač jei juose yra vaisių, pavyzdžiui, mėlynių ar bananų. Tačiau jei juos perkate parduotuvėje, galite gauti daugiau, nei tikėjotės.
- Kodėl parduotuvėje pirkti keksiukai nėra idealūs? Dauguma parduotuvėje pirktų keksiukų yra pagaminti iš rafinuotų miltų ir cukraus, todėl jie labiau primena desertą nei pusryčius, sako Susie. „Juose trūksta baltymų ir skaidulų, todėl netrukus po valgymo vėl jausitės alkani.“
- Geresnis pusryčių pasirinkimas: Namuose pagamintas keksiukas, pagamintas iš nesmulkintų grūdų, natūralių saldiklių, pavyzdžiui, trintų bananų, ir pridėtinių baltymų, pavyzdžiui, riešutų ar sėklų, leidžia mėgautis jaukia kepinių atmosfera be didelio cukraus kiekio.
Buteliuose parduodami vaisių kokteiliai ir sultys
Kokteiliai ir sultys tapo populiariu pusryčių pasirinkimu, kai esate užsiėmę, o iš anksto supakuoti kokteiliai ar sultys gali būti itin patogūs. Tačiau jie gali būti ne patys geriausi jums.
- Kodėl iš anksto supakuoti kokteiliai ir sultys nėra idealūs? Svarbiausia yra skaidulos – ir jų trūkumas. „Daugelyje iš anksto pagamintų kokteilių ir sulčių yra mažai skaidulų ir daug cukraus, todėl greitai prarandama energija“, – sako Susie. „Net jei jie pagaminti iš vaisių, sulčių gėrimas be skaidulų nesuteikia tos pačios naudos kaip sveiki vaisiai.“
- Geresnis pusryčių pasirinkimas: Beveik taip pat greitai ir patogiai galite pasigaminti savo kokteilius. Į maišytuvą įdėkite sveikų vaisių, žalumynų, baltymų (pavyzdžiui, graikiško jogurto ar baltymų miltelių) ir sveikų riebalų (pavyzdžiui, riešutų sviesto ar linų sėmenų) mišinį ir pasiimkite sveiką maistą su savimi.

Neturėtumėte valgyti pusryčiams spurgų ir saldžių kepinių
Tikriausiai savaime suprantama, kad spurgos su pabarstukais ar šokoladiniai kruasanai nėra sveikos pusryčių pasirinkimo sąraše.
- Kodėl spurgos nėra idealios? „Saldūs pusryčių variantai, tokie kaip spurgos, paprastai neturi baltymų ir skaidulų, kurie yra svarbūs, kad jaustumėtės sotūs kelias valandas“, – sako Smith. Tai reiškia, kad greičiau nei manote, ieškosite antrų pusryčių (galbūt dar vienos spurgos?).
- Geresnis pusryčių pasirinkimas: Jei kartais negalite atsispirti spurgai ar sirupu aplietų blynų krūvai, norėsite prie jų pridėti sveikesnį garnyrą. „Pabandykite derinti su baltymais turtingu maistu, pavyzdžiui, kiaušiniais ar vištienos dešra“, – sako Smith.
Parduotuvėje pirkta granola ir granolos batonėliai
Gali būti šiek tiek šokiruojanti žinia, kad granola yra ne tokia gera pusryčių pasirinkimo galimybė, nes joje dažnai yra daug nesmulkintų grūdų, riešutų ir kitų naudingų maisto produktų. Tačiau turėsite atidžiai patikrinti etiketes, kad įsitikintumėte, jog renkatės gerą produktą.
- Kodėl granola nėra idealus? Daugelis granolos prekių ženklų naudoja daug pridėtinio cukraus ir nesveikų riebalų, todėl ją labiau primena saldainių batonėlį ar kitą desertą.
- Geresnis pusryčių pasirinkimas: Patikrinkite etiketėse nurodytą informaciją, kad pasirinktumėte granolos prekių ženklą su minimaliu pridėtiniu cukraus kiekiu, arba pasigaminkite savo granolą (tai lengviau, nei manote!). Susie taip pat rekomenduoja pakeisti granolą daug baltymų ir skaidulų turinčiais pusryčiais, pavyzdžiui, avižine koše su riešutais ir uogomis.
Neturėtumėte valgyti pusryčiams šoninės ir perdirbtos mėsos
Šoninė ir dešrelės gali atrodyti kaip greitas būdas gauti daug reikalingų baltymų pusryčiams. Tačiau visa druska ir riebalai, kurie su jais gaunami, gali būti ne pats geriausias pasirinkimas, ką valgyti pusryčiams.
- Kodėl perdirbta mėsa nėra idealu? Taip, šoninė gali suteikti sotumo jausmą labiau nei kai kurie kiti pusryčių produktai šiame sąraše. Tačiau Susie atkreipia dėmesį į ryšį tarp sočiųjų riebalų ir natrio bei širdies ligų ir uždegimo, todėl rekomenduoja atsisakyti šio pusryčių malonumo.
- Geresnis pusryčių pasirinkimas: Norėdami pikantiškesnės dienos pradžios, Susie rekomenduoja liesus baltymus, pavyzdžiui, kiaušinius ar kalakutienos dešrą, su daržovių garnyru.
Jūsų pusryčių pasirinkimas turėtų būti subalansuotas ir suteikti sotumo jausmą ilgam laikui.
Šaltinis: https://www.realsimple.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.