Pomidorų džemas – tai sodraus skonio prieskoninis pagardas, kuriame susilieja sunokusių pomidorų saldumas, aromatingi prieskoniai ir subtilus rūgštumas. Tobulas derinys prie sūrių, mėsos patiekalų ar tiesiog su traškia duona.
Pomidorų džemas: receptas
Subrendęs per kelias savaites, džemas atsiskleidžia dar ryškesniu skoniu, todėl puikiai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek dovanai.
Ingredientai:
- 1,5 kg pomidorų
- 500 g svogūnų
- 1 valg. š. smulkios druskos
- 3-4 česnakų skiltelės
- 300 ml obuolių sidro acto
- 250 g cukraus
- 2 arb. š. kukurūzų krakmolo (nebūtina)
Prieskonių mišiniui:
- 1 arb. š. kumino sėklų
- 1 arb. š. kalendros sėklų
- 1 arb. š. salierų sėklų
- 1 arb. š. juodųjų garstyčių sėklų
- ¼ arb. š. paprikos
- ½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Pirmiausia nulupti pomidorus: geriausia tai padaryti paruošus didelį puodą su vos verdančiu vandeniu ir didelį dubenį su lediniu vandeniu. Apatinėje kiekvieno pomidoro dalyje įpjauti nedidelį kryželį. Po kelis pomidorus merkti į verdantį vandenį maždaug vienai minutei. Tuomet kiaurasamčiu išimti ir nedelsiant perkelti į dubenį su šaltu vandeniu. Po to pomidorų odelė lengvai nusilups.
2. Supjaustyti pomidorus maždaug 15 mm dydžio gabalėliais ir sudėti į didelį dubenį. Svogūnus supjaustyti kiek smulkiau ir taip pat sudėti į dubenį. Užberti druskos ir viską gerai išmaišyti. Uždengti kepimo popieriumi ir lėkšte bei palikti 12-24 valandoms. Kitą dieną per sietelį ar kiaurasamtį nukošti pomidorus, skystį išpilti.
3. Pomidorus ir svogūnus sukrėsti į didelį storadugnį puodą. Įdėti česnaką, supilti actą ir kaitinti iki tolygaus virimo apie 20 min.
4. Tuo metu sausoje keptuvėje ant vidutinės kaitros paskrudinti kumino, kalendros, salierų ir garstyčių sėklas, kol jos pradės skleisti aromatą. Nuimti nuo kaitros ir šiek tiek sutrinti grūstuvėje arba prieskonių malūnėlyje.
5. Įmaišyti skrudintus prieskonius, papriką ir juoduosius pipirus į pomidorų masę. Pavirti dar 5 min.
6. Suberti cukrų ir maišyti kol ištirps. Toliau virkite ant silpnos kaitros apie 30 min, retkarčiais pamaišant, kol didžioji dalis skysčio išgaruos. Jei bus naudojamas krakmolas, išmaišyti jį su trupučiu vandens, kad gautųsi pasta ir įmaišyti į džemą. Virti dar 5-10 min, kol masė taps tiršta ir blizgi. Nuimti nuo kaitros.
7. Karštą džemą sudėti į sterilizuotus stiklainius – iki pat viršaus, gerai suspausti ir pašalinti oro tarpus šaukšto nugarėle. Iš karto užsukti dangtelius.
8. Idealu būtų leisti džemui subręsti 2-3 savaites, kad visi skoniai susijungtų. Laikyti vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje iki metų. Atidarius – laikyti šaldytuve ir suvartoti per 3-4 mėnesius.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.