Birželis – lemiamas mėnuo visiems pomidorų augintojams. Šiuo metu formuojasi žiedynai, mezgasi pirmieji vaisiai ir vyksta intensyvus augimas. Norint, kad pomidorai duotų gausų ir sultingą derlių, labai svarbu žinoti, kaip tręšti pomidorus birželį. Tinkamai pasirinktas laikas ir trąšos gali nulemti, ar jūsų pastangos atsipirks sunokusiais raudonais vaisiais.
Kada ir kuo tręšti pomidorus birželį?
Birželio pradžia – metas, kai pomidorams reikia papildomo azoto, skatinančio stiprių šaknų ir lapijos augimą. Pirmasis tręšimas turėtų būti atliktas dar iki masinio žydėjimo pradžios. Tinkamai pamaitintos šaknys užtikrina augalo stiprybę, o lapai padeda atlikti fotosintezę, būtiną vaisių mezgimui.
Jei birželį augalai atrodo silpni, lapai pašviesėję, žiedai nesimezga arba pastebimas viršūnių puvinys, tai signalai, kad būtinas greitas tręšimas.

Boro rūgštis – sėkmingam žiedų mezgimui
Žydėjimo pradžioje (ir po 10–14 dienų) būtina nupurkšti pomidorų žiedus boro rūgštimi. Tai padeda išvengti žiedų nubyrėjimo ir skatina sėkmingą vaisių mezgimą. Tirpalas ruošiamas taip: 1–2 g (pusė arbatinio šaukštelio) rūgšties ištirpinama 10 litrų vandens. Purkšti reikėtų anksti ryte arba vakare, esant ramiam orui, ant sausų augalų.
Boro perteklius taip pat pavojingas – jis gali nudeginti lapus. Todėl laikykitės tikslios dozės ir sprendimą priimkite įvertinę augalų būklę.
Papildomas tręšimas – fosforas ir kalis
Kai pomidorai pradeda žydėti ir mezga vaisius, pereikite prie fosforo ir kalio trąšų – superfosfato, pelenų ar monokalio fosfato. Šios medžiagos padeda formuoti kokybiškus vaisius, pagerina jų skonį, spalvą bei padidina atsparumą ligoms ir sausrai. Pelenai ypač naudingi kaip natūrali, ilgai veikianti trąša.
Nuo maistinių medžiagų naudos priklauso ir drėgmės kiekis – be tinkamo laistymo augalai negalės jų pasisavinti. Todėl birželį būtina reguliariai laistyti po šaknimis, vengiant vandens ant lapų, kad neplistų grybelinės ligos.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.