Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naudinga

Kaip teisingai virti bulves: kodėl druska yra svarbiausia

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-07-18
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kaip teisingai virti bulves: kodėl druska yra svarbiausia
Kaip teisingai virti bulves: kodėl druska yra svarbiausia

Daugeliui atrodo, kad bulvių virimas – paprastas ir savaime suprantamas procesas. Įmeti į puodą, užpili vandeniu, įberti žiupsnelį druskos – ir lauki, kol išvirs. Tačiau pasirodo, kad net ir toks įprastas patiekalas kaip virtos bulvės gali nustebinti savo skoniu, jei pakeisite vieną smulkmeną – tai, kiek druskos dedate į vandenį. Būtent kaip teisingai virti bulves ir kodėl tai svarbu, sužinosite šiame straipsnyje.

Kaip teisingai virti bulves – paslaptis slypi druskoje

Pagrindinė klaida, kurią daro daugelis – nepakankamas vandens pasūdymas. Įpratę bijoti „persistengti“, žmonės deda tik žiupsnelį druskos, o rezultatas – blankus skonis. Profesionalūs virtuvės šefai, tokie kaip Gordonas Ramsay, rekomenduoja sūdyti vandenį taip, kad jis primintų jūros vandenį – labai stipriai. Jei paragavus vandens norisi susiraukti – reiškia, pataikėte.

Kaip teisingai virti bulves – paslaptis slypi druskoje

Kodėl tai veikia? Šiek tiek mokslo paprastai

Kai daržovės, o ypač bulvės, verdamos sūriame vandenyje, susidaro osmosinis slėgis – tai reiškia, kad druska neleidžia skoniui ištirpti vandenyje. Priešingai – natrio ir chloro jonai prasiskverbia į bulvės vidų ir keičia krakmolo struktūrą. Tokiu būdu gaunama tekstūra – tvirta, bet švelni. Ne vandeninga, o sultinga ir maloni.

Moksliniai tyrimai (pvz., Journal of Food Science) rodo, kad druska verdant keičia baltymų tirpumą ir pagerina tekstūrą. Bet užtenka vieno kąsnio, kad įsitikintumėte – skonis tikrai geresnis.

Kaip teisingai virti bulves – žingsnis po žingsnio

  1. Naudokite šaltą vandenį. Bulves dėkite į šaltą vandenį, kad išvirtų tolygiai.
  2. Druskos – daug. Apie 1 šaukštas druskos 1 litrui vandens. Atrodo daug, bet vandens juk nevalgote.
  3. Panašaus dydžio bulvės. Jei bulvės skirtingos – didesnes perpjaukite.
  4. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies.
  5. Tikrinkite šakute. Jei šakutė lengvai įsmeigiama, bet bulvė nesuyra – viskas tobula.

Papildomos gudrybės, jei norite dar geriau

  • Norite subtilaus kvapo? Įmeskite lauro lapą, česnako skiltelę ar saliero gabalėlį.
  • Rūgštis (citrinų sultys ar šlakelis acto) padeda išlaikyti spalvą ir sustiprina tekstūrą.
  • Naujos bulvės šiuo metodu tampa tikru delikatesu net be sviesto ar krapų.
  • Senesnės – išlieka vientisos, tinka salotoms ar košėms.

Gordonas Ramsay ir „jūros vandens“ metodas

Būtent po vieno Gordono Ramsay recepto peržiūros daugelis atrado, kaip teisingai virti bulves – naudojant jūros druskingumo principą. Nuo to laiko jie nebegrįžta prie „žiupsnelio“, nes tikras skonis slypi ne padaže ar prieskoniuose, o virimo procese.

Šaltinis: ukr.media

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:bulvėsBulvių virimasdruska

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Cukinija su vištiena
Mėsos patiekalai

Cukinija su vištiena, bulvėmis ir meksikietišku pusiau aštriu padažu

2024-01-16
Gardūs varškės blynai pusryčiams
Blynai

Gardūs varškės blynai pusryčiams

2025-02-11
Tefteliai kepti orkaitėje
Mėsos patiekalai

Tefteliai kepti orkaitėje

2024-01-16
Viščiukas su citrina
Mėsos patiekalai

Viščiukas su citrina

2024-01-01

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?