Sveiką žarnyną palaikyti padeda ne tik subalansuota mityba, bet ir tinkamai pasirinkti gėrimai. Žarnynui naudingas kokteilis – puikus būdas greitai ir skaniai aprūpinti organizmą ląsteliena, antioksidantais ir augaliniais maisto produktais. Pasak dietologės dr. Megan Rossi, šis žaliasis kokteilis padeda virškinimui, stiprina imuninę sistemą ir natūraliai mažina pilvo pūtimą.
Kaip pasigaminti žarnynui naudingą kokteilį?
Dr. Rossi pabrėžia, kad geriau rinktis tikrus, šviežius ingredientus, o ne papildus miltelių pavidalu – taip išsaugoma daugiau naudingų medžiagų, ypač ląstelienos ir polifenolių.
Reikės (2 porcijoms):
- 1 didelio agurko (apie 270 g)
- 50 g špinatų
- 1/2 avokado
- 10 g šviežio imbiero
- 2 salierų stiebų (apie 100 g)
- 1 obuolio
- 1 kivio su odele
- 2 arbatinių šaukštelių čija sėklų
- 250 ml vandens
Visus ingredientus sudėkite į blenderį ir plakite apie 2 minutes, kol gausite vientisą masę. Jei dažnai jaučiate pilvo pūtimą, salierą galima keisti papildomu agurku, o obuolį – bananais.

Kodėl žarnynui naudingas kokteilis toks veiksmingas?
Žarnynui naudingas kokteilis pasižymi aukštu ląstelienos kiekiu, kuris skatina sveikų žarnyno bakterijų augimą. Tokie ingredientai kaip špinatai, imbieras, čija sėklos ir vaisiai ne tik gerina virškinimą, bet ir stiprina imunitetą. Be to, ląstelienos gausa padeda palaikyti sotumo jausmą ir reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Kiti žarnynui naudingi produktai
- Lapinės daržovės: špinatai, lapiniai kopūstai – puikus ląstelienos ir vitaminų A, C, K šaltinis. Tyrimai rodo, kad jos skatina sveikųjų bakterijų augimą.
- Mažo fruktozės kiekio vaisiai: citrusiniai vaisiai, uogos, bananai. Jie mažiau linkę sukelti pūtimą.
- Pilno grūdo produktai: avižos, grikių kruopos, pilno grūdo duona ir makaronai. Jie maitina gerąsias žarnyno bakterijas, kurios gamina trumpųjų grandinių riebalų rūgštis – svarbias žarnyno ir imuninės sistemos veiklai.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.