Šiltuoju metų laiku mūsų mityba tampa kur kas spalvingesnė – ant stalo vis dažniau atsiranda salotų, troškinių bei šviežių daržovių ir ankštinių produktų. Tačiau kartu daugėja skundų dėl pilvo pūtimo, skausmų ar diskomforto. Gastroenterologai pabrėžia, kad kai kurios daržovės, ypač ankštinės daržovės, gali būti virškinimo sistemos dirgikliai.
Kaip ankštinės daržovės veikia virškinimą
Ankštinės daržovės – pupelės, žirniai, sojos – dažnai vadinamos vertingu baltymų ir skaidulų šaltiniu. Tačiau jose gausu ir vadinamųjų antimaistinių medžiagų, kurios apsunkina maistinių medžiagų įsisavinimą. Viena iš jų – proteazių inhibitoriai – slopina virškinimo fermentų veiklą, ypač tų, kurie išsiskiria iš kasos. Dėl to net sveikas žmogus gali jausti diskomfortą, jei per dažnai vartoja žirnių košę ar pupelių troškinį.
Kaip paruošti ankštines daržoves, kad jos nesukeltų nemalonių pojūčių
Norint išvengti pilvo pūtimo ar skausmų, svarbu ankštines daržoves tinkamai paruošti. Prieš gaminimą jas rekomenduojama ilgai mirkyti – tai padeda sumažinti antimaistinių medžiagų kiekį. Taip pat svarbu laikytis saiko – šie produktai neturėtų būti kasdienės mitybos pagrindas. Išimtis gali būti jauni žalieji žirneliai ar smidrai, tačiau net ir juos vertėtų vartoti saikingai.

Kada verta sumažinti porcijas
Pasak gydytojų, pagrindinė sveikos mitybos taisyklė – stebėti, kaip organizmas reaguoja į maistą. Jei po tam tikrų produktų vartojimo pasireiškia nemalonūs simptomai – pūtimas, skausmas ar viduriavimas – vertėtų mažinti jų kiekį arba laikinai jų atsisakyti. Nebūtina visiškai atsisakyti mėgstamo patiekalo – kartais pakanka tik sumažinti porciją.
Kokios daržovės geriausiai toleruojamos
Virškinimo sistema geriausiai reaguoja į daržoves be sėklų – tai morkos, moliūgų minkštimas, nulupti agurkai ar be sėklų ruošti pomidorai. Taip pat rekomenduojama išskobti cukinijų sėklas prieš kepant ar verdant.
Šios paprastos rekomendacijos padės mėgautis sezoninėmis daržovėmis nepatiriant nemalonių virškinimo sutrikimų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.