Nektarinai ir persikai atrodo labai panašūs ir skonis jiems beveik identiškas, tačiau jie skiriasi savo maistinėmis savybėmis. Jei norite sužinoti, kuris iš šių vaisių yra naudingesnis, perskaitykite šį straipsnį ir sužinokite, kuris turi daugiau vitaminų, mažiau cukraus ir kaip juos geriausia įtraukti į savo mitybą.
Vitaminų turinys: Nektarinai vs. Persikai
Nors nektarinai ir persikai turi daug bendrų savybių, jų maistinė vertė šiek tiek skiriasi. Palyginkime pagrindinius komponentus:
- Kalorijos: persikai – 46 kcal, nektarinai – 43 kcal (100 g)
- Baltymai: abiejuose vaisiuose – 1 g
- Angliavandeniai: persikai – 9,8 g, nektarinai – 9,4 g
- Skaidulos: abiejuose vaisiuose – 1,5 g
- Vitaminas A: persikai – 24 mcg, nektarinai – 21 mcg
- Vitaminas C: persikai – 4,1 mcg, nektarinai – 2,9 mcg
- Kalio kiekis: persikai – 122 mcg, nektarinai – 131 mcg
- Niacinas: persikai – 0,8 mcg, nektarinai – 1,1 mcg
- Magnis: persikai – 8 mcg, nektarinai – 8,8 mcg
- Fosforas: persikai – 22 mcg, nektarinai – 26 mcg
Iš šių duomenų matyti, kad nektarinai šiek tiek lenkia persikus kalorijų ir vitaminų C atžvilgiu, tačiau persikai turi daugiau vitamino A ir yra turtingesni kalio.

Sveikatai naudingi poveikiai
Didelis ląstelienos kiekis
Nektarinai ir persikai yra puikus maistinių skaidulų šaltinis. Jos padeda:
- gerinti virškinimą,
- mažinti kraujospūdį,
- mažinti lipidų lygį kraujyje,
- mažinti uždegimus,
- stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.
Antioksidantai ir apsauga nuo ligų
Nektarinai ir persikai taip pat turi daug antioksidantų, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu, vienu iš svarbiausių veiksnių, lemiančių dažnų ligų, tokių kaip 2 tipo diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos ir kai kurios vėžio rūšys, vystymąsi. Reguliarus šių vaisių vartojimas padeda apsaugoti kūną nuo šių pavojingų ligų.
Kas naudingiau?
Jei ieškote vaisių su daugiau antioksidantų ir švelnesniu skoniu, rinkitės persikus. Tačiau jei jums svarbesni didesni vitaminai C, mažesnės kalorijos ir gražesnė oda, nektarinai bus geresnis pasirinkimas.
Vis dėlto, norint gauti visą maistinę naudą, geriausia vartoti abu vaisius, kad užtikrintumėte maistinių medžiagų įvairovę.
Kaip dažnai vartoti?
Rinktis šiuos vaisius 2–4 kartus per savaitę yra optimalu, kad neperkrautumėte organizmo fruktoze. Jei esate fiziškai aktyvus arba turite padidėjusį energijos poreikį, galite valgyti po vieną vaisių kasdien. Tačiau jei turite problemų su kraujo cukraus lygiu (pvz., prediabetas ar diabetas), rekomenduojama riboti jų vartojimą ir valgyti kartu su baltymais ar riebalais (pvz., su jogurtu ar riešutais).
Kaip įtraukti į mitybą?
- Pusryčiams: su avižų koše, jogurtu ar kokteiliu
- Pietums: salotose, pavyzdžiui, su feta ar mocarela
- Užkandžiui: tiesiog švieži vaisiai
- Desertams: kepinti, troškinti, arba įdėti į pyragus, tačiau be per didelio cukraus
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.