Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Puiki savijauta su ugnine šaknimi – wasabiu

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2012-01-07
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Puiki savijauta su ugnine šaknimi – wasabiu

Laikas.lt

Japonų virtuvės mylėtojams patariama sojos padažą pagardinti kuo didesniu kiekiu wasabio. Paprasčiausia jį pristatyti, kaip maloniai aštrų, stimuliuojantį, neatsiejamą sušio, žalios žuvies, įvairių padažų pagardą. O svarbiausia – labai naudingą sveikatai…

Senuose japonų rankraščiuose rastas įrašas, kad wasabis VIII a. naudotas ne kaip maisto papildas, o kaip vaistinis augalas. Šiuolaikinė medicina taip pat pabrėžia, kad šis šakniavaisis be galo puikiai kovoja su bakterijomis, išskiria jos gydomąjį poveikį skrandžiui, ypač tai atvejais, kai sutrikęs rūgštingumas, ar net sergant skrandžio vėžiu. Wasabį taip pat patariama naudoti vengiant apsinuodijimo maistu, ne veltui jis jau nuo senų laikų valgomas su žalia žuvimi. Dažnai savo mitybos racioną pradžiuginantys šia japoniška šaknimi yra apsaugoti nuo širdies priepuolio ir insulto.

Geriausia wasabį naudoti dar neapdorotą, t. y. pačią šaknį. Labai skanu ją pakepinti ant grotelių. Sakoma, kad tikrąjį skonį šaknis išlaiko tik 15 minučių po paruošimo. Beje, tada ją valgyti ir yra sveikiausia.

Pirkdami wasabio pastą, būkite atsargūs, nes daugumą jų būna ne iš tikrų wasabio krienų. Išsirinkite tą, kurios sudėtyje yra Wasabia Japonica. Visų kitų tiek skonis, tiek ir poveikis organizmui yra visai kitoks.

Vakarų wasabiu vadinami tiesiog krienai, kurie auga ir mūsų daržuose bei pardavinėjami vietiniuose turguose. Jo skonis ir spalva, žinoma, skiriasi, tačiau teigiamas poveikis sveikatai, valgant krienus, taip pat yra. Čia dar reikėtų pridėti – atsparumą ligoms, ypač kvėpavimo takų, pavyzdžiui, slogos ar alerginių reakcijų slopinimą.

Norintieji įsigyti tikro wasabio ir čia turi būti atsargūs, nes labai dažnai paprasti krienai yra nudažomi žaliai, supilstomi į tūteles ir pardavinėjami kaip tikro japoniško wasabio pasta.

Tačiau net pačioje Japonijoje nuo 1860-ųjų metų pradėta auginti krienus ir naudoti juos vietoj wasabio. Priežastys labai paprastos – krienų derlius gausesnis, greitesnis, reikalaujantis mažiau priežiūros ir, žinoma, nešantis didesnį pelną. Tad tikras wasabis retenybė ir kai kuriems japonams. Svarbiausia, kad tiek krienų, tiek wasabio įtaka sveikatai panaši. Beje, wasabis tinka, galima sakyti, tik su žalia žuvimi, o krienai – su labai daug kuo.

Norintieji paragauti tikrojo wasabio neprivalo vykti į Japoniją, tai galima padaryti ir Europos prabangiuose japoniško maisto restoranuose arba užsisakyti šios šaknies internetu per patikimus tiekėjus iš Japonijos.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:japonijajaponiška virtuvėkrienaisušiswasabis

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Kino pusryčiai. Banko apiplėšimas per teatro sceną
Laikas.lt pusryčiai

Kino pusryčiai. Banko apiplėšimas per teatro sceną

2011-06-14
Individualūs stilistės patarimai. Kokia šukuosena man tiktų? (56)
Naujienos

Individualūs stilistės patarimai. Kokia šukuosena man tiktų? (56)

2011-09-20
Apie ką kalba kūnai arba kūno kalbos paslaptys!
Įdomu

Apie ką kalba kūnai arba kūno kalbos paslaptys!

2019-06-18
Makaroniniai auskarai
Naujienos

Makaroniniai auskarai, valgymui mieste skirti rankinukai ir kiti japonų išradimai

2015-05-10

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?