Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Gėrimai

Spanguolių kisielius Kalėdoms: istorija ir receptas

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2024-12-08
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Spanguolių kisielius: receptas ir istorija
Spanguolių kisielius: receptas ir istorija

Kalėdų stalas dažnai siejamas su tradiciniais patiekalais ir gėrimais, o vienas iš jų – spanguolių kisielius. Tai ne tik skanus, bet ir sveikas pasirinkimas, kuris suteikia stalui ypatingo jaukumo ir tradicijos jausmą. Šiame straipsnyje trumpai apžvelgsime spanguolių kisieliaus istoriją ir pasidalinsime paprastu receptu, kad galėtumėte juo pasimėgauti per šventes.

Spanguolių kisieliaus istorija

Kisielius – tai vienas iš seniausių Rytų Europos desertų, kuris buvo gaminamas dar viduramžiais. Spanguolės, augančios pelkėtose vietovėse, nuo seno buvo vertinamos dėl savo gydomųjų savybių ir ilgai išliekančio šviežumo. Tradiciškai spanguolių kisielius buvo ruošiamas ne tik kaip desertas, bet ir kaip gėrimas, padedantis sustiprinti imunitetą žiemos metu.

Kalėdų laikotarpiu kisielius tapo neatsiejama švenčių dalimi. Jo ryškiai raudona spalva simbolizuoja gyvybę ir džiugsmą, o saldžarūgštis skonis puikiai dera prie kitų šventinių patiekalų.

Spanguolių kisielius: receptas

Ingredientai:

  • Spanguolės – 100 g
  • Cukrus – 100 g
  • Vanduo – 1 l (dar šiek tiek papildomai krakmolui ištirpinti)
  • Krakmolas – 1 valg. š.

 

Spanguolių kisielius: receptasreceptas.jpg" alt="Spanguolių kisielius: receptas" width="1200" height="800" />

Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt

Kaip gaminti:

  1. Spanguolių paruošimas: elektriniu trintuvu sutrinkite spanguoles iki vientisos tyrės.
  2. Verdame uogų skystį: gautą uogų tyrę supilkite į puodą, įpilkite vandenį ir užvirkite. Kai skystis užvirs, perkoškite jį per tankų sietą, kad neliktų uogų dalelių. Perkoštą skystį vėl kaitinkite ant ugnies, įpilkite cukrų ir maišydami kaitinkite, kol cukrus visiškai ištirps.
  3. Krakmolo tirštinimas: nedideliame indelyje išmaišykite vieną šaukštą krakmolo su maždaug 1/3 stiklinės šalto vandens. Gautą tirpalą plona srovele supilkite į puodą su spanguolių skysčiu, nuolat maišydami. Palaukite, kol kisielius pradės tirštėti ir vėl užvirs.
  4. Atvėsinimas: nukelkite kisielių nuo ugnies ir leiskite jam atvėsti.

Patarimai:

  • Jei norite eksperimentuoti, galite pridėti kitų uogų, tokių kaip serbentai, avietės ar šaltalankiai. Jas reikėtų sutrinti kartu su spanguolėmis.
  • Kisielių galite patiekti tiek karštą, tiek atvėsusį – jis puikiai tiks prie šventinių sausainių ar pyrago gabalėlio.
Spanguolių kisielius – tai paprastas ir skanus būdas praturtinti savo šventinį stalą. Jo gaminimo procesas nėra sudėtingas, o rezultatas džiugina tiek akį, tiek gomurį. Tegul šis tradicinis gėrimas atneša jaukumo ir šilumos jūsų Kalėdoms!
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:istorijaKalėdosSpanguolių kisielius

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Šventinės savaitės orai
Aktualu

Šventinės savaitės orai

2013-12-23
Tortilijų traškučiai
Receptai

Tortilijų traškučiai

2024-01-04
Ledai su arbata
Desertai

Žaliosios arbatos ledai: receptas ir papildomi patarimai

2024-12-19
Kaip pagaminti minštą jautieną
Naudinga

Penki patarimai, kaip suminkštinti jautieną gaminant įvairiais būdais

2025-01-05

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?